Ideea a plecat de la o simpla plimbare prin centru Bacaului, unde, am observat ca in parcurile noastre se promoveaza orice alta activitate in afara de una creativa, relaxanta sau culturala. Cred cu tarie ca generatia tanara trebuie sa ia atitudine si sa promoveze activitati specifice varstei si sa fie modele pentru cei din jur, promovand sportul, lectura, socializarea face to face, meditatia si chiar cursuri in aer liber!

Traim intr-o societate bazata pe castig, unde valorile nu au nicio sansa in fata egoismului si a altruismului si totusi, lectura sfideaza realitatea si transforma carenta ta intr-o valoare, contribuind cu beneficii vitale in depasirea conditiei tale umane si evoluarea ta ca specie umana ce te diferentiaza prin ratiune.

Cititul trebuie sa fie si poate sa fie o placere a vietii, pe care ne-o acordam tot mai des sau tot mai rar, atunci cand citesti o carte reduci nivelul stresului cu 68%, inima incepe sa bata mai incet, muschii incep sa se detensioneze, reduci stresul, relaxezi corpul si produci o stare de bine. Cititul nu te face doar mai educat si mai cult, ci iti imbunatateste atat memoria cat si sanatatea, cu cat citesti mai mult, gandesti mai bine, pe masura ce te afunzi in lectura, numarul conexiunilor neurale activate in creier creste.

PUBLICITATE

Incurajez cititul in spatii publice, in aer liber, in parc, in autobuz, in gara, in timp ce stai la o coada, citeste si invata sa te autoeduci si relaxezi, a venit momentul sa iei initiativa si sa-ti construiesti sigur educatia pe care nu ai primit-o la momentul oportun sau sa ti-o perfectionezi, sa inveti sa-ti stapanesti emotiile si frustrarile, sa inveti sa te relaxezi si sa atragi energie pozitiva evitand stresul si tot ce te inconjoara, sa inveti ce inseamna sa stai la o coada si sa-ti respecti persoanele din jur evitand sa atragi si sa faci critici, sa inveti ca scuipatul pe strada la fel ca si mancatul semintelor este o forma de involutie si nu de vitejie, sa cedezi un loc in autobuz unei persone mai in varsta ca mod de apreciere si respect pentru cei care au realizat ceva in viata pana la o varsta respectabila, sa treci strada prin locuri marcate fiind un exemplu de responsabilitate pentru tine si cei care te inconjoara, sa inveti ca aruncatul mizeriilor pe strada si nu in locuri special amenajate reprezinta o forma groteasca de educatie si chiar daca e un sport national tu fi cel responsabil si gandeste pozitiv, schimbare incepe cu tine, deci ia atitudine.

Un model de tanar European este acela care da dovada ca traieste intr-o comunitate care o respecta si este ghidat dupa niste valori si principii, respectul, toleranta, egalitatea, pluralismul, sunt cateva dintre ele care ar trebui sa-l defineasca. Fi un tanar care da exemplu pozitiv, un tanar care inspira prin ceea ce face si crede, un tanar care iubeste sa faca parte dintr-o comunitate responsabila care are nevoie de tine, implica-te activ si voluntar, adu plus valoare acolo unde esti prezent.

Implicandu-te activ inseamna sa fii responsabil, inseamna sa investesti in educatia ta, in timpul tau liber, in cultura si gandirea ta, sa evoluezi. O poti face daca citesti, in fiecare zi o sa vezi diferente intre tinerii care citesc si cei care nu citesc, acestia din urma se disting prin limbaj precar, prin incoerenta, prin carente in logica si debit, prin modul de a se exprima fara a gandi si in general acestia sfarsesc in a ocupa locuri de munca nefericite pentru ca in final, tot cee ace detii este cee ace meriti. Incurajez lectura ca mod de autodepasire, ca mod de propulsare, ca o stare de spirit, aceasta va avea grija mereu sa te ajute sa te descoperi pe tine, sa descoperi o lume mai buna, una fascinanta, te ajuta sa visezi.

Cine sunt beneficiarii

Poti fi chiar tu copil, elev, student, doctorand, profesor, parinte, bunic, nu trebuie sa ai o varsta sau un statut social sa poti citi ci doar vointa. Prin vointa ta te dezvolti tu, dai o sansa celor din jur si societatii in care traiesti.

Ce castigi daca citesti

Ai parte de o cultura generala vasta, de o exprimare corecta, fluenta si coerenta, o gandire analitica dezvoltata, o memorie mai buna, o imaginative bogata, o sursa de informare si relazare ce poate depasi si vindeca o depresie.

Ce esti daca citesti

Vei fi o persoana informata care va sti in orice situatie sa reactioneze corect, o persoana pe care cei din jur o vor respecta si o vor vrea in sfera lor de actiune, o persoana care se integreaza repede in orice situatie si colectiv, avand un cuvant de spus, o persoana fericita ce atrage ceea ce gandeste si inspira prin ceea ce face.

Cine esti daca nu citesti

O persoana care nu prezinta interes, nu se iubeste pe sine, nu-si doreste nimic, nu-si propune nimic, deci nu investe in ea, o persoana care nu are un cuvant de spus si va suporta deciziile luate de altii referitoare la ea si viata ei, o persoana predispusa la esec, viitor somer pe care nimeni nu-l va angaja deoarece tu te vei gandi ce beneficii iti va ofera acel job in loc sa gandesti ce poti face tu pentru acel job, neavand asteptari de la tine nu te poti astepta ca altuia sa-I pese de tine, o persoana care un nume dar nu si valoare.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Va multumesc pentru promovare, cred cu tarie ca schimbarea incepe cu mine cu tine, cu fiecare dintre noi si acesta este doar un inceput!
    Va astept cu mare drag sambata, in Parcu Trandafirilor, ora 13 alaturi de societatea bacauana, de tineri, sa share-uim educatia.

LĂSAȚI UN MESAJ