5 mai 2024
EconomieCutremur pe piața valutară. Euro, în cădere liberă, sub dolarul care decolează spre...

Cutremur pe piața valutară. Euro, în cădere liberă, sub dolarul care decolează spre 5 lei

Încă de la începutul anului, moneda unică europeană înregistrează o scădere dramatică, pierzând de câteva ori lupta cu dolarul. Un euro slab influiențează nivelul prețurilor din țară, mai ales la la mărfurile importate în dolari.

La începutul lunii ianuarie, un euro valora 4,9474 lei, iar un dolar 4,3559 lei. Ieri, de exemplu, la cursul oficial al BNR, un euro valora 4,8287 de lei, sub valoarea unui dolar american – 4,8481 de lei. Scăderea bruscă sub prag s-a produs după ce Rusia a suspendat pe termen nedefinit fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, strangulând şi mai mult aprovizionarea cu energie a Europei şi intensificând riscurile de recesiune în bloc. Așadar, dolarul a devenit în mod cert mai puternic decât moneda euro.

Motivul



Probabil că unii se întreabă de ce a ajuns euro să fie mai slab decât dolarul american. Răspunsul se află în conflictul de la granițe, dintre Ucraina și Rusia, cel mai grav după cel de-al Doilea Război Mondial. În acest context, aprovizionarea Europei cu energie a fost serios afectată. Deloc lipsit de importanță a fost (și este) prețul în continuă creștere la energia electrică, gaze și alte materii prime. Apoi, în vreme ce Băncile Angliei, ale Elveției intervin în lupta împotriva inflației, prin creșterea dobânzii principale, Banca Centrală Europeană a tot fost … în așteptare, începând mult mai târziu demersurile de majorare a dobânzii de politică monetară. Un al treilea motiv al slăbirii euro este deficitul comercial din zona euro, aflat în luna iulie la cel mai ridicat nivel, de 34 miliarde de euro. Și asta ca urmare a majorării importurilor de energie. Ca efect al acestor factori, piețele s-au îndepărtat de euro, îndreptându-se către alte valute, cum ar fi dolarul american și francul elvețian.

Efectele

În aceste condiții, se poate lesne observa pierderea continuă a puterii de cumpărare a populație, sporind povara familiilor (dar și a afacerilor). Slăbirea puterii de cumpărare se poate observa chiar și în datele oficiale, inflația sărind peste 15 % (cea mai mare valoare din 2004), peste prognoza din primăvară a BNR. Un euro ieftin are un impact negativ asupra prețurilor din țară, mai ales la mărfurile importate exprimate în dolari pe piețele mondiale, cum ar fi petrolul, sau bunurile intermediare. Ar trebui să fim atenți la pompă, la benzină și la motorină, mare parte din petrol fiind adus din afară, pe dolari. Deocamdată, prețurile carburanților sunt în scădere, însă doar ca efect al ieftinirii petrolului, sub 100 de dolari pe baril. Un alt efect va fi resimțit și în domeniul alimentar, pentru că grâul, porumbul, soia, zahărul sau cafeaua sunt tranzacționate în dolari americani. Efectele se vor vedea și la electronice, majoritatea fiind aduse din China, la prețuri stabilite tot în dolari. Însă, scumpiri se așteaptă și la haine și încălțăminte, dacă socotim că materiile prime vin tot dinspre Asia (Bangladesh, India, Pakistan și Vietnam), iar tranzacțiile se fac, evident, în dolari americani. În schimb, un euro slab este în avantajul turiștilor americani care ajung în Europa, aceștia putând primi, la nivel de paritate, cel puțin teoretic, 1.000 de euro în schimbul a 1.000 de dolari (comparativ cu  circa 900 de euro, în februarie). Avantaj și pentru firmele care importă bunuri europene, acestea fiind mai ieftine, raportate la dolar. Pe termen lung, modificările valorii euro vor depinde de acțiunile Băncii Centrale Europene, de performanța economiilor din Europa și de dezvoltarea aprovizionării cu materii prime energetice. Până atunci, vedem că euro scade, la fel și economia, iar preţurile cresc, dobânzile cresc, iar energia se scumpeşte.

Ce-ar fi fost dacă…

Dacă am fi pariat pe dolar, în ultimul an, am fi câștigat. Astfel, investind 100.000 de lei în cumpărarea de dolari, ne-ar fi adus în buzunar un plus de aproximativ 3.300 de dolari. Calcul făcut în baza cotațiilor BNR, nu a celor afișate de bănci și de casele independente de schimb valutar, unde, se știe, cursul valutar e mai mic decât cel oficial, dacă vinzi valuta, și mai mai mare, atunci când cumperi. Cu alte cuvinte, într-un singur an, leul a pierdut aproape 16 % din valoare, în comparație cu dolarul american. Or, dacă am fi ținut economiile în dolar (și nu în euro, cum am procedat cei mai mulți dintre noi), am fi fost ceva mai bogați. Însă, în condițiile fluctuațiilor și incertitudinilor din domeniul economic, ar fi fost greu de anticipat că dolarul va exploda, iar euro se va micșora atât de mult (probabil chiar și de Soros).

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri