16 aprilie 2024
ActualitateCutremur la 46 de kilometri de municipiul Bacău

Cutremur la 46 de kilometri de municipiul Bacău

Institutul Național de Fizica Pământului (INFP) anunță că, în dimineața zilei de 20 ianuarie, la ora 05:44:14 s-a produs un cutremur în apropiere de localitatea Oșești din județul Vaslui, la 46 kilometri NE de municipiul Bacău.

Conform INFP, cutremurul a avut magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 9km.

Locul cutremurului se află la 12 kilometri în linie dreaptă de localitatea Pungești, locul unde, în 2013, s-au realizat forări pentru gaze de șist de către compania americană Chevron, lucrări care au determinat o serie de revolte în zonă, determinând Guvernul să impună o zonă specială de siguranță publică, în care au fost restrânse drepturile constituționale.



Cutremurele minore provocate de fracturarea hidraulică, o tehnologie utilizată în cadrul exploatării hidrocarburilor, ar putea cauza declanşarea de seisme cu o magnitudine mai mare, indică un studiu publicat în ”Journal of Geophysical Research”.

Cercetarea, realizată de o echipă de oameni de ştiinţă conduşi de specialişti în geoştiinţe din cadrul universităţii americane Stanford a analizat date cu privire la activităţi seismice din statul Arkansas (sud-estul SUA) unde două replici seismice importante au fost înregistrate după un cutremur minor, în perioada 2010 – 2011.

Fracturarea hidraulică presupune pomparea în sol cu mare presiune a unui fluid pentru sfărâmarea rocilor şi permiterea degajării şi circulaţiei petrolului şi gazelor spre sonde.

În cadrul operaţiunilor, sfărâmarea rocilor poate conduce la producerea unor mici seisme care au în general o intensitate mult prea mică pentru a fi detectate.

Pe baza unui algoritm, cercetătorii au descoperit peste 1.400 de mici cutremure neraportate în Arkansas, majoritatea fiind rezultatul direct al operaţiunilor de fracturare realizate în cadrul a 17 dintre cele 53 de sonde din regiune.

În octombrie 2010, un cutremur cu magnitudinea 4 i-a zgâlţâit pe locuitorii din apropierea unui zăcământ de gaze naturale din Arkansas, care a declanşat două replici anul următor.

”Atunci când cutremurele produse în timpul operaţiunilor de fracturare hidraulică sunt mai mari şi se repetă în interval de câteva săptămâni, acest lucru indică un nivel de presiune în acea zonă”, a declarat William Ellsworth, coautor al studiului, în cadrul unui comunicat emis de universitate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri