29 martie 2024
OpiniiEditorialCutitul in loc de spada

Cutitul in loc de spada

Presa internationala se ocupa din ce in ce mai des de situatia politica, economica si sociala din România, mai ales cea germana si rusa. Ziare de prestigiu publica articole de analiza, comentarii din mediul politic românesc, legate de evenimente, fenomene si pozitii oficiale ale unor personalitati cu functii importante in stat.

Curg râuri de cuvinte si fraze pe aceleasi teme si in media nationala, insa o privire din exterior are menirea de a identifica si alte unghiuri de abordare, evident cu “apostila” orientarii si interesului fiecarui ziar. Mi-a atras atentia zilele acestea un articol din Deutsche Welle, axat in principal pe luptele dintre cele doua palate, dintre presedinte si premier, pe tema privatizarii CFR marfa si elaborarea unei noi Constitutii.

Pentru agerimea textului si a ideilor enuntate, redau doar câteva pasaje din articol: “Viata publica româneasca decade mereu în intriga meschina din cauza excesului de subiectiv. Oamenii au dimensiuni mici, nu vad dincolo de vârful propriului pantof si se ataca unii pe altii cu cutitele, caci spada nobila este prea lunga pentru miopia lor.

Or, cutitul se potriveste omului trivial, este arma care poate fi mânuita de la mica distanta si fara nicio regula dupa cum pretinde ocazia. Spada implica însa o arta complicata cu reguli severe, cere imperativ privirea sus si o gândire înalta si obiectiva. Un spadasin nu îsi loveste adversarul pe la spate, nu organizeaza ambuscade, oferindu-i adversarului întotdeauna sanse egale. (…) Este ca si cum ai vedea un preot care, deghizat, se strecoara pe cai laturalnice în speluncile în care se tin luptele de cocosi, aclamând «popular» sfâsierile sângeroase.”

Pare un pic grotesc, insa nu am gasit in presa româneasca o asemenea abordare, care nu este departe de adevar. Sutele de ani de “coabitare” in preajma marilor imperii, alte sute de dominatie straina, otomana, fanariota, ruseasca, austro-ungara au pângarit filonul sanatos al poporului român, nevoit fiind sa foloseasca acele metode, acele tipuri de compromisuri istorice, individuale sau de grup pentru a supravietui, pentru a-si rezolva propriile interese si a-si potoli setea de putere si imbogatire. Povestile cu lupta dreapta, cu istetimea românului sunt de data recenta, care au populat manualele din timpul perioadei comuniste.

Noi am folosit mai des cutitul, tradarea, sperjurul, minciuna decât spada, frumoasele reguli ale cavalerismului de tip francez. In scoli si facultati nu se mai invata diplomatia de tip occidental, nu se mai invata deloc, scolile superioare de comunicare, de relatii internationale, de relatii umane si interumane nu acorda nici macar o ora pentru aceste chestiuni de maxima importanta pentru pregatirea viitorilor politicieni si diplomati.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri