Instanța Curții de Apel Bacău a decis, joi seara, eliberarea imediată, sub control judiciar, a primarului municipiului Bacău, Romeo Stavarache, precum și a celor doi oameni de afaceri, Liviu Goian și Liviu Vasile Cenușă, reținuți în cursul dimineții de joi de către DNA, sub acuzația de luare de mită.

DNA poate face recurs în 48 de ore, iar în acest caz dosarul va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) din București.

Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, a fost reținut joi pentru 24 de ore de procurorii DNA, fiind acuzat de săvârșirea a 5 infracțiuni de luare de mită, după ce a cerut bani de la oameni de afaceri, pentru a le acorda contracte din bani publici.

În același dosar, au mai fost reținuți Liviu Goian și Liviu Vasile Cenușă, acuzați de complicitate la luare de mită.

Cei trei au fost prezentați joi la Curtea de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2008 — 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalți doi inculpați, a pretins și primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani.

Astfel, la începutul anului 2008, primarul a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituție, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 — octombrie 2011, Romeo Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, suma totală de 810.670 lei.

În luna ianuarie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societății comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

În luna aprilie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la același om de afaceri, 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală încheiat între această societate și Agenția Națională pentru Locuințe București, având ca obiect construcția unui bloc cu 45 de locuințe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.

În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 — septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

De asemenea, în luna martie 2010, Romeo Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 și aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei și, respectiv, 30.000 lei.

În perioada martie — aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, Romeo Stavarache i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiți în data de 24 aprilie 2009.

În dosar se desfășoară cercetări și cu privire la alte persoane.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție Bacău din cadrul MAI. AGERPRES


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

 1. Romica , cauta in fundul orgoliului ..daca mai ai orgoliu , si dute in fata oamenilor din orasul Bacau ,cereti scuze , asumati toata raspundere pe care o ai , pt. ca singurul care are raspundere esti doar tu restul sunt trepadusi pe care i-ai creat si mai devreme sau mai tarziu te vor trada ,te vor trada si cei care tior creat si tior facut sa crez ca esti Sefu.
  Ai un exemplu strigator la cer si cu care te luptarai ani de zile cu care ai crezut ca te lupti, ai jucat cu aceliasi carti cu care Sechelaru a incercat sa joace , dar nici tu nici el nu ati vazut ca cei care dau cartile va folosesc pe post de mana moarta.

  Domnule Stavarache Romica mergi in fata oamenilor ,ai ocazia acusica la Hramul Bacaului spunele ce ai pe suflet ,doar oameni sarmani si stupizi te mai inteleg, dar ai atuul ca in oras sunt multi , sunt marea majoritate ,dar te vor crede….iar pentru cealalta masa de oameni care nici aia nu sunt putini dar stiu cat de cat cu ce se mananca banul public PUNELE DEMISIA PE MASA

  Nu sunt un trepadus si nici un postac de contre…
  Sunt doar unul si atat ,din multitudinea de oameni care sunt uni si ei.
  Mult noroc Romica
  Axinte Nicu

LĂSAȚI UN MESAJ