9 mai 2024
ActualitateCursuri de vară la Tescani

Cursuri de vară la Tescani

Cele cinci zile intensive ale Cursurilor de Vară dedicate instrumentului Oboi s-au derulat în perioada 19-24 iulie. Încărcătura emoţională şi artistică a Tescaniului, cadrul natural mirific şi locul preferat al compozitorului George Enescu în care a dorit să fie înmormântat şi-a pus amprenta asupra desfăşurării cursurilor.

Având în vedere că proiectul este la  prima editie, organizatorii au încercat să puneă accentul pe schimbul de experienţe cât şi cunoaşterea şi relaţionarea din întreg spectrul artistico-muzical al instrumentului Oboi.

Activităţile artistice au culminat cu ziua de sâmbătă, când majoritatea participanţilor au evoluat în cadrul unui recital organizat de  Muzeul National „George Enescu”-Secția „Dumitru și Alice Rosetti Tescanu-George Enescu”, sub atenta supraveghere şi indicaţiile oboistului Dorin Gliga. Emanaţia artistic-culturală a însufleţit participanţii cât şi întregul proiect, oglindindu-se în: Atelierele de confecţionat ancii oboi, Cursurile de Interpretare, Cursurile de Muzică de Cameră cât şi Seminariile interactive care au atins cele mai sensibile problematici ale oboiului.



Alături de personalitatea marcantă a oboistului Dorin Gliga, ajutat în coordonarea proiectului de Emil Stancu – Solist Instrumentist Oboi în cadrul Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, au evoluat instrumentişti de top din peisajul artistic românesc, profesori, studenţi şi elevi.

Între aceștia, remarcabilă a fost participarea lui Doris Iorga-Şef Partidă Oboi în cadrul Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, Lavinia Opriş-studentă la Masterat în cadrul Academiei Naţionale de Muzică din Copenhaga, Bârlean George-locul I la Olimpiada Naţională de Muzica Timişoara 2022-secţiunea oboi, elev în clasa a X-a în cadrul Liceului de Artă din Târgu Mureş cât şi Ștefan Negurici-student în primul an la Voralberger Landeskonservatorium Austria.

„Ne dorim ca în ediţiile care vor urma, cu sprijinul de care am beneficiat şi anul acesta din partea Muzeului National „George Enescu”-Secția „Dumitru și Alice Rosetti Tescanu-George Enescu” şi al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, să aducem un nou suflu artistic şi Tescaniul să redevină ceea ce a şi fost de fapt, un pol şi un centru artistic muzical al culturii naţionale şi internaţionale”, au precizat organizatorii evenimentului.

„În acest cadru minunat al Tescanilor am avut onoarea şi plăcerea să fiu invitat la prima ediţie a Întâlnirii oboiştilor. Excelenta organizare şi serviciile de care am beneficiat ne-au oferit posibilitatea de a ne desfăşura activitatea într-un mod ideal. De la cei mai mici participanţi, până la personalităţi ale oboiului din România ne-am bucurat de schimbul de experienţă şi cunoaştere al fiecăruia. Sper din tot sufletul că aportul meu să se fi ridicat la nivelul dorit de participanţi. Cu gândul că ne vom întâlni la ediţia următoare unde ne propunem să fim mai buni, mulţumesc tuturor celor care au participat profesional şi organizatoric.”

Dorin Gliga, solist și profesor de oboi

„Cele 5 zile ale cursului de oboi de la Tescani au fost cadrul ideal pentru a cânta și a face schimb de idei într-un spirit relaxant. Domnul Gliga ne-a îndrumat și inspirat să facem muzică cu multa bucurie și căldură. Este un privilegiu ca cineva cu atâtea cunoștințe, dăruire și experiență ca dumnealui este atât de dornic să vină aproape de noi, să ajute atât oboiștii tineri, dar și pe cei mai experimentați. La Tescani am regăsit o energie foarte bună, un spațiu în care ne-am putut manifesta liber, înconjurați de natură și de bucuria de a cânta și a face muzică împreună. Oboiul este un instrument complex și uneori poate fi solicitant. De aceea, posibilitatea de a ne întâlni mai mulți oboiști ne poate ajuta enorm în a depăși cu mai mare ușurință obstacolele ce pot apărea pe parcursul drumului nostru artistic. Aștept cu nerăbdare cursul de anul viitor.”

Doris Iorga-Şef Partidă Oboi în cadrul Filarmonicii „George Enescu” Bucureşti 

 

„Săptămâna petrecuta în superbul conac de la Tescani a fost pentru mine o experiență reinvigorantă. S-a creat un punct comun de întâlnire al diferitelor generații conectate prin pasiunea de a cânta la oboi. Am purtat discuții libere pe teme întâlnite de orice interpret de vârste fragede pâna la oboiști profesioniști cu experiență în spate. Cei mari au putut împrumuta entuziasmul celor mici porniți la început de drum cu o perspectivă proaspătă și cu o percepție nealterată de prea multe influențe exterioare. Iar cei mici au aruncat o privire spre viitor, putând să audă ce posibilități sonore pot avea în față dacă continuă pe această cale de perfecționare în arta interpretativă a oboiului. Cred că toți vom pleca din acest superb loc din mijlocul naturii cu multe amintiri frumoase, reinvigorați de acest schimb de experiență și de noile cunoștințe acumulate.”

Lavinia Opriș-studentă master la Academia Naționala de Muzică din Copenhaga

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri