21 iunie 2024
EconomieCursuri de calificare gratuită pentru șomeri

Cursuri de calificare gratuită pentru șomeri

Zeci de șomeri vor începe luna viitoare un curs de calificare/recalificare, gratuit, într-o meserie care le va oferi mai multe șanse de angajare pe piața muncii. Mai exact, în octombrie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău va demara 3 programe de formare profesională gratuită pentru un număr de 42 persoane aflate în evidența ei, care vor fi distribuite în mod egal pe cele trei cursuri. Unii șomeri vor învăța tainele meseriei de bucătar, alții se vor pregăti pentru a lucra ca electrician în instalații energetice, iar restul, în urma absolvirii cursului la care s-au înscris, vor putea desfășura activitatea de operator la mașini unelte cu comandă numerică.

La nivelul întregii țări, în octombrie, vor fi deschise 92 cursuri de calificare, la care vor fi cuprinși 1.365 șomeri. Evident, în ceea ce privește participarea, dar și numărul de programe de formare profesională organizate pentru șomeri, pe primul loc se situează municipiul București, cu 12 cursuri la care vor fi angrenate 168 persoane. Urmează județele Dîmbovița, cu 10 programe la care au fost înscriși 140 șomeri, Brașov-6 (84), Suceava și Dolj-câte 5 (cu 70 cursanți fiecare) etc.După Suceava, din zona Moldovei doar județul Bacău se evidențiază cu mai multe programe de formare profesională în octombrie. În rest, în județele Galați și Botoșani vor începe câte 2 cursuri cu 42 participanți, iar în Iași-2 (34). Cât despre județele Neamț, Vrancea și Vaslui, aici, luna viitoare, nu va fi deschis niciun curs. La fel va fi și în alte 7 județe din țară. Amintim că AJOFM Bacău este autorizată să organizeze, prin centrul propriu de formare profesională, cursuri de calificare/recalificare/perfecționare în meseriile/specialitățile: lucrător în structuri pentru construcții, lucrător în tâmplărie, lucrător finisor pentru construcții, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, electrician în instalații energetice, bucătar, ospătar (chelner)-vânzător în unități de alimentație, brutar, patiser, lucrător în comerț, operator confecționer industrial, ajutor mecanic auto, operator introducere, validare și prelucrare date, contabil, inspector resurse umane, zootehnist. Dar, în funcție de tendințele pieței muncii și solicitările angajatorilor, instituția județeană se poate autoriza pentru a organiza cursuri de formare profesională și în alte meserii.

Cei interesaţi să se califice ori recalifice în una din meseriile menționate mai sus sunt aşteptaţi să-şi exprime din timp opţiunea la Agenția Locală de Forță de Muncă Bacău, str.Ioniţă Sandu Sturza, nr.63 (sediul vechi), camera 8, telefon 0234576286 ori la Centrul de Formare Profesională Bacău (str.V.Alecsandri, nr.25, etajul IV, 0234514859). Pentru înscriere, solicitanții trebuie să prezinte cartea de identitate, certificatul de naștere și cel de căsătorie (în cazul schimbării numelui), actele de studii (original și copie) și documentul medical din care să rezulte starea sănătății și că sunt apți pentru exercitarea meseriei în care doresc să se califice.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img