Cum se pregătește Armata Germană pentru dezintegrarea UE

Armata germană consideră posibilă dezintegrarea Uniunii Europene în decursul următoarelor decenii.

Potrivit Der Spiegel, care citează un raport secret numit „Strategischen Vorausschau 2040″ („Perspective strategice 2040″), adoptat în luna februarie a acestui an, Bundeswehr-ul ia în considerare șase scenarii privind modul în care tendințele sociale și conflictele internaționale pot juca și influența securitatea germană.

Conform Reuters, unul dintre scenarii este că, după Brexit, extinderea Uniunii Europene a fost abandonată și, mai mult, și alte țări au ales să părăsească UE.

În această proiecție, ordinea internațională se destramă după „decenii de instabilitate”, sistemele de valori își pierd influența și globalizarea se oprește. Mediul de securitate al Europei se schimbă și Germania trebuie să reacționeze.

Un alt scenariu vizează faptul că unele state din Est pun stop integrării europene și intră în „Blocul Estic”.

În viziunea raportului, Blocul Estic desemnează Rusia și aliații săi. De ce s-ar îndrepta spre Rusia? Din cauza extremismului în creștere. Un alt scenariu se referă la revenirea „capitalismului de stat”, după modelul actual din Rusia, în unele țări din Uniunea Europeană iar un al patrulea scenariu vizează încetarea globalizării.

Conform Der Spiegel, studiul va fi urmat de planuri militare concrete, care să prevadă reacțiile Armatei pentru fiecare scenariu în parte. Sunt plauzibile scenariile? Evident că da. Orice teritoriu care își va declara independența față de țara-mamă va ieși, automat, din UE.

Pe de altă parte, UE nu dă semne că ar fi învățat ceva din recentele crize economice și politice. Faptul că, deocamdată, euroscepticii sunt încă o minoritate se datorează mai degrabă propagandei bine întreținute de Bruxelles, decât realităților. Așa-numitul „Bloc Estic” e, deocamdată, doar cu numele; dar asta nu înseamnă că Ungaria, care cochetează pe față cu Rusia, nu ar putea, la un moment dat, să treacă de partea Moscovei.

Nici reîntoarcerea capitalismului de stat, în fapt o naționalizare a industriei, nu este imposibilă. Depinde cum privim acest lucru. De exemplu, în România, o bună parte dintre cei care se opun vaccinării spun că o fac deoarece ei vor vaccinuri produse de stat (Institutul Cantacuzino) și nu realizate de industria privată.

Revenind la problema UE, este clar că există motive pentru că unii cum ar fi Germania, care beneficiază cel mai mult de pe seama existenței acestei structuri, să se teamă. Până la urmă este rezonabil chiar și ca Armata să facă planuri defensive față de posibilitatea ca Uniunea să se destrame.

Dar poate să știe cineva dacă nu e vorba și de planuri ofensive?

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"