20 aprilie 2024
OpiniiEditorialCum sa ingropi o avutie prin metoda Bacau

Cum sa ingropi o avutie prin metoda Bacau

Ori de câte ori au vorbit despre investitia in sistemul de termoficare al Bacaului, autoritatile locale au facut-o cu pieptul umflat de mândrie si au folosit expresii de genul: cea mai mare investitie, cel mai important proiect, caldura ieftina si multa.

Acum, cu picioarele in apa rece, facem bilantul: numarul clientilor sistemului centralizat de incalzire a scazut continuu, de la 60.000 la vreo 15.000; avariile se tin lant, pocnesc tevile precum popcornul, lumea nu are in continuare caldura si apa calda; caldura e scumpa, lumea nu a dat navala sa se racordeze la sistemul centralizat in defavoarea centralelor proprii de apartament, asa cum se spera.

Cireasa de pe tort este disconfortul generalizat provocat de transeele sapate prin tot orasul, peste care bacauanii fac salturi de gazela, uneori in noroi.

Iar cireasa de pe tort este intârzierea lucrarilor mult peste termenul limita, cu risc de a se pierde banii europeni.

Si uite asa se ingroapa peste 60 de milioane de euro intr-un proiect cu finalitate indoielnica.

Intrebate despre oportunitatea acestei investitii uriase, autoritatile actuale ale orasului spun ca ea cam lipseste, dar raul a fost deja facut: banii s-au antamat, lucrarile au inceput, firme si firmulite au o pâine buna pe masa de pe urma acestor lucrari, care, asadar, trebuie duse la capat.

Ca sa dea aparenta de necesitate a investitiei, autoritatile au luat cu arcanul locatarii de la blocurile ANL si institutiile publice si le-au racordat la acest sistem de tip svaiter.

Si nu de putine ori s-a intâmplat ca elevii de prin scoli sa faca orele de curs imbracati in cojoace si cu manusi groase fiindca – nu-i asa? – sistemul centralizat este o minune imprevizibila.

Evident, sistemul nu poate fi ucis, fiindca mai sunt 15.000 de locuinte racordate, care nu pot fi lasate fara caldura (ca apa calda au doar sub forma de surpriza).

Dar s-ar putea sinucide din lipsa de rentabilitate, ca doar are deja experienta unui faliment, al CET.

Iar solutii alternative exista, dupa cum s-a dovedit si la Onesti, unde sistemul centralizat a murit dupa ce s-au bagat bani grei in modernizarea sa, iar locatarii au fost nevoiti sa se adapteze.

Ovidiu Pauliuc

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri