18 aprilie 2024
ContrasensCum procedăm?

Cum procedăm?

Multă lume încă are impresia că, implicându-se în politică și în ONG-urile care susțin acest gen de acțiuni, ar putea influența în vreun fel decizia politică. Mi-e teamă că se înșeală. Decizia politică nu se ia în România și, oricât ne-am zbate în această perioadă, nu vom putea face nici o schimbare fără sprijin extern. Cum am mai spus-o, ne aflăm în situația în care se aflau țările române după epoca fanariotă.

Deși ar fi vrut să-și ia soarta în propriile mâine, nu puteau deoarece se împotriveau Marile Puteri. Românii au trebuit să aștepte momentul prielnic pentru crearea statului național. Dar n-au stat cu mâinile în sân așteptând să vină anul 1859. Au făcut ceea ce va trebui să facem și noi, astăzi: educație. De la vlădică până la opincă, toți românii trebuie să învețe istoria neamului, să cunoască literatura națională și, nu în ultimul rând, să reînvețe să gândească, să reînvețe să se poarte ca niște oameni liberi.

Sunt prea mulți sclavi in societatea românească, prea multă lume se teme să gândească, să vorbească, prea mulți se mulțumesc să plece capul știind că sabia nu-l va tăia, ba, mai mult, le va merge mai bine cu firimiturile căzute de la masa stăpânilor. Românii ar trebui să învețe să lupte pentru cauze care contează cu adevărat, nu pentru iluzii, pentru lucruri abstracte descrise cu vorbe mari de unii interesați să pună mâna pe Putere prin orice mijloace.

Înainte de toate, românii ar trebui să reînvețe solidaritatea, să se ajute între ei. Să învețe când să tacă și când să vorbească. Să învețe să aprecieze lucrurile care se obțin cu greu. Să fie modești, să lase lauda pentru alții, să învețe să se respecte unii pe alții. Să învețe că fiecare moneda are două fete iar ciomagul, două capete. Că nu e suficient ca politicianul să vină și să promită, trebuie să vină și să fie tras la răspundere pentru ceea ce n-a făcut; că nu e suficient ca unul sau altul să acuze, că mai trebuie să și dovedească tot ceea ce spune.

Dar este timp pentru asta. Pentru că un popor are nevoie de timp ca să se formeze iar noi românii, nu mai suntem un popor, suntem, deocamdată, o gloată. Dacă vrem să redevenim o națiune, trebuie să ne apucăm de învățat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri