Liberalul Gabriel Grițcu trage un semnal de alarmă cu privire la soarta unui obiectiv de patrimoniu peste care s-a așternut praful și uitarea. E vorba despre bisericuța maramureșeană din curtea Casei memoriale „Nicu Enea”. El a cerut sprijinul colegilor săi din Consiliul Județean (CJ) pentru a o salva și a vorbit despre istoricul acesteia. Biserica este realizată integral din lemn de meșteri maramureșeni după modelul celor din secolul al XV-lea și a fost prezentată la Vatican cu prilejul unei expoziții dedicate domnitorului Ștefan cel Mare.

În 2005, a fost donată de Ministerul Culturii și amplasată în curtea Casei memoriale „Nicu Enea”, unde nu este pusă în evidență prea bine, arată Gabriel Grițcu. „Noi am avut niște investiții acolo, anul trecut, s-a realizat o reparație la acoperiș, iar anul acesta, din câte știu, sunt prinse în planul de investiții niște intervenții la gardul împrejmuitor și curte”, a explicat liberalul. El a insistat că ar trebui avută în vedere reamplasarea bisericii: „Eu consider că este un obiectiv important și ar putea aduce un plus de valoare, ar putea fi un reper pe o hartă tusitică a municipiului Bacău”. O soluție ar fi mutarea în Parcul Catedralei, „cumva complementar Catedralei”, sau în altă zonă unde să fie vizibilă.

Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău, e de acord că locul în care se află bisericuța acum „nu este cel mai potrivit”, dar a precizat că nu poate fi demontată și remontată din cauza stării sale. Gabriel Grițcu susține că ar putea fi mutată întreagă, așa cum este: „În condițiile în care în țara asta s-au mutat biserici întregi construite din cărămidă și beton, cred că o bisericuță mică de lemn poate fi mutată!” Sorin Brașoveanu s-a declarat deschis față de această idee și i-a invitat pe directorii muzeului, pe membrii Uniunii Arhitecților din România și pe băcăuani, în general, să se gândească la o soluție.