20 aprilie 2024
ContrasensCum era vremea acum 130 de ani?

Cum era vremea acum 130 de ani?

Am găsit pe site-ul Bibliotecii Județene un “Dicționar geografic al județului Bacău” publicat la 1892 de Ortansa Racoviță. Între multele informații din secolul XIX despre Bacău există și câteva extrem de interesante despre datele meteo, culese în comuna Letea, din coasta orașului.

Observațiile s-au făcut în anul 1887 și le-am comparat cu datele furnizate de stația meteo Bacău în 2012. Evident, nu e o analiză laborioasă, e doar o constatare a unor cifre, însă, aș spune că putem trage o concluzie interesantă cu privire la modul în care a evoluat vremea în această perioadă.

Nimic spectaculos, e o concluzie care apare cam peste tot în lume, însă datele acestea sunt importante pentru că vorbesc despre zona noastră.

Astfel, iernile erau mai reci, dar și verile. Temperatura medie anuală a lunii ianuarie 1887 a fost de -7,9 grade Celsius, față de -2,4 în anul 2012. În luna mai temperatura medie înregistrată a fost de 13,9 grade față de 17,1. Iulie: 20,6 față de 25,2; în august: 18,7 față de 22,1; în octombrie: 9,9 față de 11,1. Încălzirea globală nu e un mit și trebuie ținut seama de acest aspect.

Mai importante, însă, decât valorile temperaturilor, sunt precipitațiile. La 1887 s-au înregistrat lângă Bacău, la Letea, 70 de zile cu precipitații cu un total de 361,2 l/mp, în vreme ce în 2012 au fost 136 de zile cu precipitații care au însumat 627,2 l/mp. Precipitațiile s-au dublat atât în privința cantității, cât și în ceea ce privește perioadele.

Dacă 627 l/mp vi se pare mult, să notăm că la începutul lunii, maxima înregistrată în România a fost de 370 l/mp în doar șase zile. Cu ce ne ajută aceste informații? În primul rând cu ideea că ar fi bine să ne facem asigurări la case. În al doilea rând cu faptul că trebuie să înțelegem că viața noastră va suferi schimbări dramatice din cauza schimbărilor climaterice.

E greu să conștientizăm acest lucru, dar să ne uităm în jur: după inundațiile catastrofale din Balcani sau Japonia, incendiile de pădure din Grecia, temperaturile de peste 30 de grade dincolo de Cercul Polar ar trebui să ne dea de gândit.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri