25 aprilie 2024
ActualitateCum divortam fara incidente?

Cum divortam fara incidente?

In aceasta perioada de dinamica legislativa, devine tot mai greu pentru cititorii nostri sa aleaga calea cea mai eficienta si putin costisitoare prin care sa solutioneze acest incident familial neplacut, motiv pentru care astazi va prezentam alternativele cele mai indicate.

In conditiile in care in ultimii ani s-a discutat tot mai mult despre posibilitatea de a ne adresa notarului public pentru a obtine desfacerea casatoriei, sfatul nostru, mai ales daca aveti copii minori si nu ati ajuns la un consens cu privire la modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, la domiciliul minorului, pensia de intretinere ce urmeaza sa se achite in favoarea minorului sau referitor la celelalte aspecte ce se solutioneaza in mod obisnuit odata cu desfacerea casatoriei, este de a nu apela la serviciile notarului decât daca ati ajuns la o intelegere cu privire la toate aceste aspecte deoarece, in caz contrar, notarul nu va va putea elibera un certificat care sa ateste desfacerea casatoriei si toate celelalte aspecte punctate mai sus.

Daca stiti ca nu ati reusit sa ajungeti la un consens cu sotul dvs., va recomandam sa formulati cerere de divort la Judecatoria unde ati avut ultimul domiciliu comun, cerere in care puteti solicita, in afara de desfacerea propriu – zisa a respectivei casatorii si stabilirea autoritatii parintesti asupra copilului (cine exercita drepturile si executa obligatiile minorului, posibilitatile fiind ambii parinti sau unul singur), stabilirea domiciliului eventualilor minori ce au rezultat din casatorie, pensia de intretinere pentru minor, revenirea la numele avut anterior casatoriei, pensia datorata unuia dintre soti de catre celalalt, etc..



Astfel, solicitând toate acestea instantei in cadrul actiunii de divort, veti achita doar taxa de timbru corespunzatoare acesteia, respectiv 100 lei, când solicitati divortul din culpa pârâtului si 200 lei când cereti divortul din culpa comuna sau prin acord, pentru restul capetelor de cerere instanta nu va va solicita taxa de timbru.

Un aspect important este faptul ca este imperios necesara prezenta personala a partilor la infatisarile din acest dosar deoarece singurele exceptii sunt prevazute in cazul in care unul sau ambii soti se gasesc in urmatoarele situatii: executa o pedeapsa privativa de libertate, sunt impiedicati sa se prezinte de o boala grava, sunt sub interdictie judecatoreasca, au resedinta in strainatate sau se afla intr-o alta situatie, care ii impiedica in mod obiectiv sa se prezinte in fata instantei. In aceste cazuri, partea poate fi reprezentata prin avocat, mandatar, tutore sau curator.

Aceasta obligatie a prezentei personale este cu atât mai importanta in cazul reclamantului, absenta acestuia de la primul termen de judecata in conditiile in care pârâtul este prezent atragând respingerea cererii sale de divort ca nesustinuta.

Mai mult, trebuie sa stiti ca reclamantul poate renunta oricând la judecarea cererii sale de divort, chiar daca nu are acordul pârâtului in acest sens, insa aceasta nu va avea niciun efect asupra cererii de divort a pârâtului, formulata prin cerere reconventionala.

Cu speranta ca v-am fost de ajutor, asteptam urmatoarele intrebari!

Av.Simona Dobos, avocat colaborator in cadrul Cabinetului de Avocat Dan Nitu

Prin aceasta rubrica saptamânala din cotidianul Desteptarea, avocatii de la Cabinetul de Avocat Dan Nitu si colaboratorii acestuia raspund intrebarilor dumneavoastra. Puteti sa ne scrieti fie pe email-ul [email protected], fie la adresa redactiei Desteptarea, strada Vasile Alecsandri 41 Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri