20 aprilie 2024
ActualitateCum devii asigurat in sistemul de sanatate

Cum devii asigurat in sistemul de sanatate

Sotii Vânturache au locuit in Italia in ultimii cinci ani. Au lucrat cu acte in regula, fiind contribuabili la sistemul de sanatate italian. Odata cu venirea crizei economice in Peninsula, oamenii s-au trezit ca nu mai au de lucru, asadar au fost nevoiti sa se mute inapoi in Bacau.

Trebuie sa o ia de la capat, sa se readapteze. Vor inclusiv sa beneficieze de servicii medicale minimale, chiar daca deocamdata niciunul dintre soti nu are de lucru.

„Stiu ca ne putem inscrie la medicul de familie, dar nu beneficiem de nimic, doar faptul ca suntem luati in evidenta. Sper ca baiatul care este minor va putea totusi sa primeasca servicii de sanatate. Noi aveam in Italia beneficii in sistemul de sanatate, controale periodice, eu chiar m-am operat la spate gratuit, in baza acestei asigurari.



Aici, nu stiu exact ce pasi trebuie sa urmez pentru a deveni asigurat, mai ales ca noi in afara de câteva saptamâni pe an nu am mai stat in România”, a declarat Sorin Vânturache.

Este doar un caz, al unei familii de bacauani, care, in prezent nu beneficiaza de servicii medicale, decât in urgenta. Copilul este asigurat prin efectul legii, pâna la 18 ani, dar parintii ce trebuie sa faca pentru a deveni si ei asigurati? „Punctual, pe aceasta situatie, care nu este singulara de altfel in Bacau, cei care au lucrat intr-un stat membru UE si au fost asigurati trebuie sa vina la noi cu formularul E 104, care atesta totalul perioadelor de asigurare pe teritoriul a doua sau mai multe state UE. Daca nu il au, sa-l ceara de la institutia echivalenta cu Casa Judeteana de Sanatate, cum suntem noi, pentru a intra in posesia lui. Anul trecut am primit doar doua astfel de formulare”, a declarat Dan Stoica, director executiv la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau.

In momentul in care se prezinta formularul E 104 se poate verifica exact cât este perioada de asigurare. Daca aceasta asigurare este la zi, adica inclusiv luna in curs, persoana in cauza devine asigurat in sistemul românesc. Cu o conditie insa: sa fie in continuare salariat sau sa obtina venituri pentru care se platesc asigurari de sanatate. Cum acest lucru este putin probabil (in sensul continuitatii asigurarii), intervine a doua speta: plata individuala a contributiei de asigurari de sanatate la ANAF (Fisc), adica 57 de lei / luna, echivalentul contributiei la Sanatate la nivelul salariului minim pe economie. Pentru a deveni asigurat in sistemul medical trebuie ca aceasta contributie sa fie continua minimum 6 luni, plus luna curenta. Ulterior, ANAF urmareste in fiecare luna persoana in cauza daca mai obtine venituri si, implicit, daca mai plateste la sistemul de sanatate. Daca nu, aplicatia de urmarire il scoate din baza de date.

„Deci, trebuie sa se stie ca pentru a fi asigurat in sistemul de sanatate românesc, persoana care nu obtine venituri trebuie sa aiba platita contributia aferenta pentru minimum 6 luni anterioare, plus luna in curs. In baza acestei dovezi, el devine asigurat pentru urmatoarele trei luni, direct in sistem. Iar aceasta validare de asigurare o vede orice furnizor de servicii medicale in sistem, prin codul numeric personal. In schimb, daca nu mai plateste contributia, sistemul nu il mai valideaza ca fiind asigurat si, implicit, nu mai beneficiaza de servicii medicale gratuite, decât in baza pachetului minim.”
Dan Stoica, director executiv CJAS Bacau

In ceea ce priveste inscrierea la un medic de familie, acest lucru se poate realiza, chiar si ca neasigurat, doar ca primeste servicii medicale numai in baza pachetului minim.

Câti platesc efectiv la sistemul de sanatate

In prezent, din datele statistice ale CJAS Bacau sunt peste 490.000 de asigurati in sistemul de sanatate. Insa, dintre acestia, doar putin peste 128.000 platesc efectiv contributiile aferente ca salariati, alaturi de persoane cu venituri din drepturi de proprietate intelectuala (250), persoane cu venituri din chirii (248), liber – profesionisti (6.940) si o parte din pensionarii care au pensii peste 740 de lei (in jur de 10.150). Restul sunt asigurati prin lege (fara a plati contributii), respectiv: copii pâna in 18 ani (137.000), dar si alte categorii de asigurati prin legile speciale: copii in plasament, studenti – doctoranzi (17), persoane institutionalizate (1.000), coasigurati (27.000), femei insarcinate fara venituri (935), pacienti inclusi in programe nationale de sanatate (1.800), pensionari cu pensii pâna in 740 de lei (circa 65.000), detinutii (38) , someri in plata (3.250) etc. Sunt insa si asigurati care si-au platit personal contributia la sanatate, conform prevederilor legale (legea 95/2006, art 268 alin 4.), respectiv 4.626 de bacauani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri