15 octombrie 2024
ActualitateCum au serbat băcăuanii de Sfânta Maria Mare. ”Sărbătoarea bucuriei și a...

Cum au serbat băcăuanii de Sfânta Maria Mare. ”Sărbătoarea bucuriei și a regăsirii celor dragi”

În mai multe localități din județul Bacău s-au organizat evenimente festive în preajma zilei Adormirii Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Minivacanța de la mijlocul lunii august, ce a cuprins zilele legale libere de 15 și 16 august, i-a găsit, ca și în alți ani, acasă și pe mulți dintre românii care lucrează peste hotare. Bucuria a fost mai mare, mai ales că aici au găsit spectacole de folclor autentic, manifestări culturale dar și mese bogate cu produse tradiționale. Printre comunele în care au avut loc astfel de evenimente se numără Săucești, Cașin, Dămienești dar și Filipeni.

La Săucești, zilele comunei au durat 4 zile, timp în care indiferent de vârstă, cei veniți la petrecere s-au bucurat de muzică modernă și populară dar și de bucate alese de ”Ziua Gospodarului” și de ”Sărbătoarea Gastronomică”.



La Cașin, de zilele comunei s-a organizat o paradă a căruțelor cu coviltir, un spectacol ecvestru și a fost inaugurat căminul cultural, care a fost extins, modernizat și dotat printr-o investiție de peste 2 milioane de lei, realizată de administrația locală cu ajutorul Companiei Naționale de Investiții. Astfel, cea mai veche clădire de pe Valea Cașinului, construită la sfârșitul secolului al 19-lea, a fost modernizată și extinsă pentru ca locuitorii din localitate să aibă cele mai bune condiții pentru activitățile culturale, educative și de promovare a tradițiilor.

La Dămienești, administrația condusă de Vasilică Răileanu a organizat o serie de manifestări sportive, culturale și folclorice. Echipa de fotbal Viitorul Dămienești a jucat un meci amical cu echipa generației sportivilor trecuți de 50 de ani –echipa ”Generația 50 Plus”. Apoi, elevii cu rezultate deosebite la învățătură, cadrele didactice pensionare dar și cei care au împlinit 50 de ani de căsătorie au primit diplome. Cel mai în vârstă bărbat din comună, care a împlinit 100 de ani, a primit titlul de cetățean de onoare.

La Filipeni, ca și în alți ani, primarul Rodica Ambrosie a organizat  ”Întâlnirea fiilor satului”. Evenimentul a cuprins și două momente culturale dedicate învățătorului Gheorghe Postoi și medicului Gheorghe Năstase, personalități născute în zona Filipeniului.

”Am participat, ca și în alți ani, la zilele festive organizate în mai multe comune din județul Bacău, cu prilejul sărbătorii de Sfânta Maria Mare-Adormirea Maicii Domnului. Aceste evenimente reprezintă un prilej de bucurie și de regăsire cu cei dragi și pentru românii care muncesc peste hotare și se întorc, în număr mare, acasă, în această perioadă.

Apreciez primarii capabili, care fac investiții și sunt implicați în viața comunității și în organizarea unor evenimente, care aduc un plus de bucurie cetățenilor, în zi liberă de sărbătoare. Fiecare localitate își are specificul ei, o istorie aparte dar și personalități care au avut realizări importante, indiferent de domeniul în care au activat. Ei sunt un exemplu pentru generațiile tinere și nu trebuie dați uitării. Construirea unei identități se realizează, în primul rând, prin sprijinirea și cultivarea tradițiilor, istoriei și elementelor culturale ale unei comunități locale.”, a precizat deputatul Ionel Floroiu.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img