Ultimii doi ani au fost cam zbuciumati pentru zece dintre administratiile bacauane. In noua dintre acestea, primarul a fost sau este arestat, atributiile fiind preluate de viceprimar. Vicele, la rândul sau, a fost inlocuit de un consilier. Exceptie face comuna Tg. Trotus, al carei primar a fost inlocuit din cauza ca a decedat.

Bacaul este unul dintre judetele cu cele mai multe unitati administrativ teritoriale (UAT) in care primarul ales pe 10 iunie 2012 si-a pierdut functia definitiv sau a fost suspendat. Cei care conduc acum localitatile respective sunt “viceprimari cu atributii de primar”, dar lumea ii saluta cu formula “Sa traiti, dom’ primar!”

Singura comuna in care au fost organizate alegeri e Luizi Calugara. Pe 25 mai 2014, locuitorii l-au ales pe Florentiu Butacu in locul lui Aurel Varga care, fiind arestat, si-a dat demisia. Varga a fost acuzat ca in perioada in care era consilier i-ar fi instigat pe directorul scolii si pe primarul in exercitiu sa incheie contracte de lucrari la preturi supraevaluate si fara respectarea OG 34 privind achizitiile publice.

PUBLICITATE

Alta comuna cu edil nou este Horgesti. Ionel Turcan a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si instigare la fals material, fiind condamnat la patru ani de inchisoare. A demisionat, iar functia a fost preluata de Ioan Danca, consilier USL la acea vreme, deoarece viceprimarul Ioan Albeiu era condamnat, in acelasi dosar, la 2 ani de inchisoare cu suspendare.

Doar unul a revenit in functie…

Si la Odobesti au fost probleme. Pe 30 iunie 2014, primarul Ionel Galatanu a fost condamnat la un an si sase luni de inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor personale in forma continuata si participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor personale. Concret, doi angajati ai primariei au acuzat ca Galatanu i-a lovit. Atributiile sale au fost preluate de Constantin Burca, viceprimar.

Vasile Rata, primarul din Balcani, si-a pierdut functia dupa ce a fost depistat de ANI in conflict de interese. ANI constata ca Rata a emis dispozitii care au avut ca rezultat angajarea fiicei sale in postul de referent, apoi in cel de consilier asistent. Locul sau a fost ocupat de Vasile Luca. Comuna Tg. Trotus e condusa de Ionel Ababei din primavara 2015, ales viceprimar de consilieri dupa ce fostul edil, Ioan Anton, a decedat, iar vicele Florin Mititelu a demisionat.

Din iulie 2015, Marcelin Solot, primarul comunei Margineni, cercetat pentru abuz în serviciu si fals intelectual, e suspendat din functie, atributiile sale fiind indeplinite de viceprimarul Ionel Popa. Romeo Stavarache, primarul municipiul Bacau, acuzat de luare de mita, a fost suspendat din functie pe perioada arestului preventiv si a arestului la domiciliu, mai exact in perioada iulie 2014 – februarie 2015, atributiile fiind indeplinite de viceprimarul Vasile Tescaru. Romeo Stavarache a revenit in functie, fiind judecat in stare de libertate.

Trei decapitari dintr-un foc

Alte trei UAT-uri din judetul Bacau au primari noi, din acest an, ca urmare a unei decizii emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aceasta a stabilit ca si celor condamnati la o pedeapsa privativa de libertate cu suspendare conditionata le inceteaza mandatul.

Edilii care si-au pierdut functia sunt Laurentiu Neghina, primarul municipiului Onesti, Eugen Antica, primarul comunei Prajesti, ambii condamnati la 8 luni de inchisoare cu suspendare in dosarul “mita la Bac”, si Cristinel Bostan, primarul comunei Sascut, condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru ultraj, prin hotarâre definitiva, si la 6 luni intr-un dosar de conflict de interese, ultimul pe rol. Sascutul este condus acum de Nicolae Costea, Prajestiul de Iulian Burca, iar municipiul Onesti de Alexandru Cristea.

Asadar, judetul Bacau are zece administratii locale in care au fost diverse probleme la vârf. Noua dintre acestea nu mai sunt conduse de edilii decisi de electorat in 2012, singurul a carui suspendare a incetat fiind Romeo Stavarache. Cele zece unitati administrativ teritoriale, plus alte trei (Racova, Buhoci, Letea Veche), au si viceprimari noi. In sapte dintre acestea (Onesti, Tg. Trotus, Horgesti, Odobesti, Sascut, Prajesti si Balcani) ar trebui organizate alegeri anticipate, dar e aproape sigur ca asta nu se va intâmpla având in vedere ca peste putin timp intram in 2016, anul alegerilor locale.

Au zburat si sapte viceprimari

Exista si viceprimari care si-au pierdut functia. Ion Micu, viceprimar al comunei Racova, a fost condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru fals intelectual si complicitate la prezentarea de documente ori declaratii false, iar in 2015 a demisionat. Unii viceprimari au fost schimbati din motive politice, in consiliile locale formându-se alte majoritati. S-a intâmplat in Prajesti, Buhoci (in care au fost demisi trei viceprimari) si Letea Veche. Mihai Sustac, uns viceprimar al municipiului Bacau in 2012, a renuntat de bunavoie la functie.

In editiile viitoare, vom prezenta modul in care primarii interimari au reusit sau nu sa se achite de atributiunile primite.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. LA NUMAI DOI PAȘI DE NASUL PREFECTULUI,ÎN COMUNA CU PIRAMIDĂ PE PRIMĂRIE-PRĂJEȘTI,SE PETREC LUCRURI MAI CIUDATE DECAT ÎN ZIMBABWE:OARE NU VEDE NIMENI?

  2. Ar mai fi cel puțin 3o de comune unde PRIMARII, VICEPRIMARII si o parte din CONSILIERI ar putea fi arestati in cel mult 2-3 luni,daca sesizarile facute la DNA Bacau, POLITIE, PROCURATURA nu ar fi tinute la sertar de SEFII unora dintre institutii si daca CAMERA DE CONTURI BACAU nu ar musamaliza controalele din judet, la ordin politic sau??? in baza unor POSIBILe SPAGI primite de INSPECTORII acestei institutii corupte. Mult succes DNA CENTRAL!!!

  3. De acord cu tine Nicule, la Sascut dosarele penale ale infractorului Rauta sunt musamalizate de toate institutiile statului, acest om a devastat intreaga avere a comunei iar de unazi d.l deputat Vlase l a numit Primar din oficiu, sperantele noastre sunt numai la DNA si presedentie.

LĂSAȚI UN MESAJ