29 martie 2024
ActualitateCum au ajuns maidanezii din Bacău vedete în Occident

Cum au ajuns maidanezii din Bacău vedete în Occident

În ultima perioadă, pe site-urile de socializare au apărut o serie de fotografii cu niște câini maidanezi care nu demult își făceau veacul pe străzile din Bacău. Patrupedele au avut steaua lor norocoasă și acum duc o viață de huzur în țări din vestul Europei.

Cum s-a întâmplat minunea, am încercat să aflăm de la cel care se ocupă de soarta câinilor din Adăpostul Bacău, Dinu Păncescu, directorul Serviciului de Gestionare al Câinilor fără Stăpân.

„În primul rând vreau să vadă lumea cum trebuie să ai grijă de un câine, ce înseamnă educația pe care o au străinii, că sunt olandezi, belgieni, germani sau ce-or mai fi ei”, a spus la început Dinu Păncescu, cel care ne-a explicat și cum au ajuns câinii în străinătate.



Serviciul de Gestionare al Câinilor fără Stăpân Bacău lucrează cu mai multe O.N.G.-uri între care și o asociație de protecția animalelor din Olanda.

Membrii acestei asociații vin periodic și selectează niște câini. „Ultima dată și-au dorit, cred, 30 de câini”, a spus Păncescu precizând faptul că, surprinzător, aceștia nu vor câini de rasă ci își doresc maidanezi de stradă. După selecție, câinii aleși sunt vaccinați polivalent.

În altă ordine de idei, orice câine adus de pe stradă în Adăpostul Bacău este vaccinat antirabic și deparazitat interior și exterior.

„Ca să protejăm câinii de boli, ar trebui să le administrăm acest vaccin polivalent, dar legea nu ne permite. Olandezii vin și vaccinează pe banii lor câinii pe care îi vor”, ne-a explicat directorul Serviciului de Gestionare al Câinilor fără Stăpân. După perioada de imunizare, care durează 14 zile, câinii intră într-un program de promovare în străinătate. Sunt fotografiați, filmați, măsurați, după care încep…rezervările.

Apoi, trimit o mașină specială (dube care au cuști speciale de transport animale, în cele mai bune condiții) după ei, și…sunt trimiși la noii lor stăpâni.

Fiecare câine când pleacă din țară are și câte un pașaport, care trebuie să cuprindă anumite informații privitoare la toate tratamentele urmate, etc. Toate cheltuielile pentru acte, tratamente și transport sunt suportate de partenerii din străinătate.

După o vreme, noii stăpâni au trimis fotografii cu patrupedele care au ajuns să ducă o viață normală, să facă parte dintr-o familie, să fie apreciați. Sigur, povestea prin care maidanezii băcăuani ajung să-și găsească un cămin în străinătate este mult mai amplă și presărată cu multe alte formalități.

Ideea este că prin aceste întâmplări, noi primim o lecție deschisă din care ar trebui să învățăm să prețuim altfel viața acestor suflete.

Dacă tot încercăm să ne aliniem cu statele occidentale și le copiem stilul de viață, poate n-ar strica să ne „molipsim” și de acest aspect. Cât despre numărul mare de câini din Adăpostul Bacău care așteaptă un stăpân să-i ia „acasă”, vom vorbi într-un material viitor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri