6 mai 2024
SănătateCum arată Secția exterioară din Baza Letea, pentru bolnavii de COVID-19

* întreg amplasamentul este coordonat de Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău

Cum arată Secția exterioară din Baza Letea, pentru bolnavii de COVID-19

Secția exterioară COVID a Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău este situată în incinta bazei sportive Letea. A fost înființată în scopul tratării pacienților diagnosticați cu noul coronavirus. În prezent, secția exterioară dispune de 50 de paturi distribuite în 20 de module. Modulele sunt cu 2 și 3 paturi, au și grup sanitar propriu, dar și două surse proprii de încălzire.

„Pentru a risipi orice confuzie, menționăm faptul că Secția exterioară COVID-19 pe care o propunem pentru internări și evaluări aparține Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău și este perfect funcțională. Atenție! Această secție NU are nicio legătură cu spitalul de campanie din zona învecinată”, a precizat Mădălin Pârâianu, managerul spitalului.

Număr de locuri disponibile: 32 din 50

Serviciile oferite în această locație sunt de internare continuă și evaluare cu internare de 48 ore pentru pacienții diagnosticați COVID-19, cu test RT-PCR efectuat, însoțit de buletinul de analiză. Internarea se face cu acordul pacientului și la recomandarea medicului. Prin evaluare se asigură consult clinic, analize de sânge, monitorizare parametri (nivel saturație oxigen, temperatura, tensiunea arterială), radiografie pulmonară.



Decizia de înființare a acestei secții exterioare a fost luată conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 753/2020, în luna iulie, privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19. Acesta prevede că la nivelul fiecărui județ să fie desemnate unități de izolare și tratament destinate persoanelor cu infecție SARS-CoV-2, forme asimptomatice, devenite asimptomatice sau cu forme ușoare fără factori de risc.

Așadar, această bază deservește doar pacienții confirmați pozitiv coronavirus, care sunt asimptomatici sau cu forme ușoare, pentru a degreva spitalele care tratează pacienții cu COVID-19, cu forme de boală ce necesită spitalizare, tratament de specialitate și chiar Terapie Intensivă. Personalul specializat este asigurat de medici de alte specialități decât boli infecțioase, medici rezidenți sau medici de familie, medici voluntari de orice specialitate, cu obligativitatea asigurării supravegherii asistenței medicale pe parcursul a 24 de ore. Aceste cadre medicale sunt supervizate de un medic infecționist (inclusiv telefonic), iar normativul prevăzut este de minimum 1 medic la 50 de persoane adulte, respectiv 1 la 30 de copii. În ceea ce privește asistenții medicali, aceștia lucreaza în 3 ture (normați minimum 1 la 50 de persoane adulte, respectiv 1 la 30 de copii).

Atribuțiile personalului medical ce deservește aceste locații:

  • efectuează zilnic vizita medicală pentru evaluarea stării generale;
  • evaluează simptomatologia fiecărui pacient, determină temperatura, saturația de oxigen și tensiunea arterială și comunică permanent cu medicii specialiști de boli infecțioase sau de pneumoftiziologie dacă apar modificări în parametrii prestabiliți.

Parametrii stabiliți sunt următorii: modificări în simptomatologia cu care s-au prezentat pacienții, apariția de simptome noi, creșterea temperaturii, scăderea saturației de oxigen.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri