5 decembrie 2024

Și angajații din mediul privat, care lucrează în clădiri de birouri cu peste 50 de angajați, vor fi obligați să se vaccineze

Cum arată proiectul de lege care prevede vaccinarea obligatorie a angajaților de la stat

„Astăzi, 27.10.2021, de la ora 12 în Plenul Senatului se va vota L454/2021 inițiată de d-ul senator Florin Cîțu, în forma reieșită din Comisia juridică și de sănătate, adică cu extinderea obligativității certificatului verde COVID-19 pentru păstrarea tuturor locurilor de muncă în sectorul public precum și, parțial, în sectorul privat”, a anunțat avocatul Adrian Toni Neacșu.

Legea prevede, în principal, următoarele:



1. certificatul COVID-19 devine obligatoriu pentru absolut toți angajații sau demnitarii din sectorul public (sănătate, ordine publică, învățământ, administrație, funcționari publici, Parlament ș.a.), cu excepția justiției (nu se aplică judecătorilor, procurorilor, grefierilor ori CSM) .

2. certificatul devine obligatoriu și în sectorul privat pentru toți acei agenți economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri
private cu mai mult de 50 de persoane simultan

3. certificatul devine obligatoriu și pentru accesul (pentru vizitatori, public) în sediile instituțiilor și operatorilor economici arătați mai sus.

4. în cazul în care un salariat nu prezintă certificatul verde contractul sau raportul său de muncă se suspendă de drept pe cel mult 30 de zile.

5. Pe perioada suspendării nu se plătesc drepturile salariale (e suspendare fără plată).

6. în cazul în care pe perioada suspendării de 30 de zile nu se prezintă certificatul verde contractul sau raportul de muncă se desființează de drept – adică obligatoriu- în sectorul public, iar în sectorul privat angajatorul decide dacă desface contractul de muncă sau prelungește suspendarea cu încă 30 de zile.

7. dovada testării se face doar cu certificatul verde (test RT-PCR sau antigen rapid). Testul rapid este valabil 48 de ore iar cel RT-PCR 72 de ore. Nu poți face dovada cu test de la farmacie făcut acasă

8. costurile pentru testare în sectorul public le suportă angajatul cu excepția situației în care prezintă o dovadă medicală a unei afecțiuni care face contraindicat vaccinul. În sectorul privat anagajatorul decide cine plătește testarea.

9. Legea ar urma să intre în vigoare în 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial

Mai jos, în format PDF, aveți proiectul de lege.

Propunere legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -