Lacul Bacău, secat timp de mai mulți ani pentru decolmatare, a fost umplut cu apă, dupa ce operațiunile de curățare a mâlului au fost finalizate.

Europarlamentarul Dragoș Benea a publicat pe pagina sa de Facebook o filmare cu drona de deasupra lacului.

Politicianul băcăuan a dorit să “mulțumească” fostei conduceri a ABA Siret pentru că nu s-a preocupat de decolmatare, lucările fiind amânate timp de cinci ani și reluate acum câteva luni.

“Astăzi, în jurul Insulei clipocește apa pentru că unii și-au asumat să facă în 5-6 luni ce alții au blocat, cu premeditare, vreme de 5-6 ani: decolmatarea lacului”, a spus Dragoș Benea.

ABA Siret a efectuat recepția obiectivului de investiții

Joi, 19 septembrie, a fost finalizată recepția lucrărilor la obiectivul de investiții „Refacerea capacității de tranzitare a acumulării Lac de redresare aval captare acumulare UHE Bacău II”.

Practic, este vorba de lucrările de decolmatare a lacului de agrement din Bacău, lucrare finalizată pe 30 august, dată de la care Administrația Bazinală de Apă Siret a preluat de la antreprenor cuveta lacului, iar de la 1 septembrie a început refacerea volumului de apă din acumulare.

Ulterior, au fost efectuate lucrări adiacente decolmatării efective (dezafectarea drumului și a rampelor de acces, transportul materialului din depozitele intermediare, readucerea la starea inițială a terenului în zona organizării de șantier). Totodată, în urma readucerii lacului la cota inițială s-a putut verifica atât modul de comportare a amenajării hidrotehnice, cât și dacă lucrarea și-a atins scopul pentru care a fost proiectată.

„Proiectul – ne-a informat Biroul de presă al companiei ABA Sirect – a constat în excavarea și transportul a 460.770 de metri cubi de material aluvionar, pentru a asigura funcționarea acumulării la parametrii optimi proiectați inițial. Astfel, se reduc efectele negative asupra mediului și a riveranilor din zonă și se îmbunătățește calitatea apei pentru piscicultură și agrement. Valoarea totală a proiectului este de 13.671.231 de lei”.


PUBLICITATE