25 aprilie 2024
ActualitateCum a rămas o bătrână din Bacău fără 30.000 € pe Facebook

* o femeie de 73 de ani a fost convinsă să-și vândă apartamentul și să trimită banii unor escroci cunoscuți pe rețeaua socială

Cum a rămas o bătrână din Bacău fără 30.000 € pe Facebook

O femeie de 73 de ani, din Bacău, a căzut victima unui grup de escroci care operează pe Faceboook. Bătrâna a fost convinsă să-și vândă apartamentul și să trimită 30.000 de euro unei persoane care “avea nevoie urgentă” de ei pentru a aduce în țară niște cutii pline cu dolari. În plus, femeia a convins o prietenă să facă un credit de 6.000 de lei, bani pe care i-a trimis aceluiași escroc.

Cum îi cerea Frank bani femeii

Frank își face apariția

Un anume Frank Williams i-a cerut prietenia femeii de 73 de ani pe Facebook. Fără să bănuiască nimic, aceasta a acceptat să fie prieteni, apoi au început să corespondeze pe Messenger. “Frank” a început să-i spună tot felul de povești romanțate, cum că se află în Cambodgia, că are nevoie urgență de bani. Ba că nu mai are ce mânca, ba că trebuie să facă un test COVID foarte scump pentru a reveni în România, ba că are nevoie de bani foarte mulți pentru a plăti vama pentru niște cutii pline cu dolari pe care-i aducea în țară.

Frank sau Dragan?

Există pe Facebook cel puțin un Frank Williams care are câteva elemente în comun cu acel Frank care a contactat-o pe femeie. Poza e diferită, dar mențiunea “US Army Reserve” este aceeași. Fotografia pe care a postat-o Frank al nostru la profil este al unui fost ministru al Apărării din Serbia, Dragan Sutanovac. Acesta, fost președinte al Partidului Democrat, n-are, evident, nici o treabă cu cel care i-a furat identitatea.



Falsul Frank folosește fotografia fostului ministru sârb al Apărării

Bani și iar bani

Femeia a început să-i trimită banii lui Frank. Nu pe acest nume, desigur, ci pe niște nume pe care acesta i le dădea. Banii ajungeau în Cambodgia prin intermediul serviciilor de transfer de numerar. Femeia a luat 31.000 de de euro pe apartament și a început să-i trimită “bietului de Frank”. Din cei 31.000 de euro, 25.000 au ajuns în Cambodgia. Cam 6.000 i-a utilizat pentru alte cheltuieli. Când s-au terminat acești bani, femeia de 73 de ani și-a convins o amică să facă un împrumut de 6.000 de lei pentru a-l ajuta, în continuare, pe Frank. În total s-au dus cam 30.000 de euro. Femeia își amintește exact tranșele de bani trimiși: 2.260, 1.534, 173 (bani pentru alimente, Frank se plângea că nu mai are ce mânca), de trei ori câte 4.000, 2.000 pentru analize COVID și așa mai departe.

Fotografia trucata cu “Frank” în Aeroportul Henri Coandă

Femeia i-a mai trimis o ultima tranșă de 3000 de euro după ce Frank i-a spus că a ajuns pe Aeroportul „Henri Coandă” București și are urgentă nevoie de bani întrucât trebuie să plătească vama pentru niște cutii în care se află teancuri de dolari. Ca să fie mai credibil, i-a trimis și o poză de pe Aeroport. Poza este trucată îngrozitor și-l arată pe ministrul Dragan Sutanovac în Aerogară.

Nu a vrut să recunoască

Femeia ar fi continuat să-i trimită bani lui Frank dacă nu ar fi ajuns la un nepot al prietenei sale, căruia i-a cerut ajutor financiar. Nepotul a bănuit ceva și a descusut-o până a aflat toată povestea. Când și-a dat seama că e vorba de o escrocherie, i-a spus femeii, însă aceasta nici n-a vrut să audă. Cu mare dificultate a convins-o și a fost sesizată Poliția în acest caz. În ciuda faptului că a crezut în permanentă poveștile lui Frank, bătrâna a păstrat toate documentele legate de transferul banilor.

Acesta ar fi, până acum, cel mai important caz de escrocherie pe Facebook din județul Bacău. Se pare că ar mai exista unul la Târgu Ocna, unde o femeie ar fi pierdut 25.000 de lei, într-o maniera similară.

Escrocherii frecvente pe Facebook

Dave Schippers de la Walsh College din Michigan, SUA, a pus la un loc cele mai cunoscute înșelătorii care se pot petrece pe Facebook. “E-mailul era metoda de livrare pentru escrocherii și malware. Vestea bună este că mulți oameni au devenit conștienți de înșelăciunile și pericolele digitale din zona e-mailurilor. Vestea proastă este că mulți escroci și-au reciclat și actualizat operațiunile pe Facebook”, spune el.

Link-uri false – Știrile false, cadourile gratuite etc. pot fi metode de livrare pentru malware. La fel ca înșelătoriile prin e-mail din trecut, aceste povești, știri sau oferte care vă atrag atenția trebuie să vă determine să faceți clic pe un link sau să partajați ceva care propagă malware. Exemplele includ:

              * Mesaje directe cu linkuri sau încercări de a vă determina să priviți ceva.

              * Linkuri care rezultă într-o altă cerere de conectare pentru Facebook / Furnizor de e-mail – aceasta este pentru a vă afla parola.

              * Sondaje – Unele sondaje de pe Facebook sunt create pentru a culege informații despre utilizatori pentru furt de identitate / deturnare de cont / spear phishing (atacuri).

Conturi false – Conturile Facebook false pot intra în multe tipuri diferite de escrocherii. Exemplele includ:

              * Clonarea contului – Am văzut această abordare crescând în frecvență în ultimul an. Indicațiile unui cont clonat sunt a doua cerere de prietenie Facebook – dacă sunteți deja conectat pe Facebook, nu ar trebui să primiți a doua cerere de prietenie Facebook. Vechiul truc de e-mail – „Sunt în închisoare într-o țară străină, puteți trimite bani?” a migrat pe Facebook cu o altă variantă.

              * Prieten sau rudă unui prieten – Unele conturi false sunt create și gestionate pentru a vă atrage să aveți încredere în ele. Într-o perioadă scurtă de timp, ei promit sau cer bani. Multe escrocherii se învârt în jurul unor sume mari de bani dacă le plătiți o taxă sau le trimiteți date cu caracter personal.

              * Romantic – O altă înșelătorie obișnuită sunt cererile de „a fi prieteni” sau „… să te cunoască”. S-au văzut mulți oameni îndrăgostiți de aceste conturi. Acestea pot fi grupate în două categorii principale:

                            – Pentru distracție – Unii oameni creează și operează conturi false pentru propriile nevoi personale sau disfuncționalități. Este posibil să nu ceară bani și să dorească pur și simplu atenția. Am văzut bărbați prefăcându-se că sunt femei și femei pretind că sunt bărbați în lumea digitală.

                            – Pentru bani – Acești escroci își petrec timp pentru a-și construi o dependență. Este posibil să vă trimită sume mici de bani pentru a-și dezvolta credibilitatea. În cele din urmă, vor cere bani de la tine. Odată ce începe acest lucru, ei caută să obțină cât mai mult.

Angajatorul tău – Uneori nu este vorba de exploatarea ta, ci de cea a celui pentru care lucrezi. Măsurile de securitate cibernetică sunt ușor de compromis prin determinarea cuiva să facă clic pe un link la locul de muncă. Unii angajatori blochează Facebook din aceste motive.

Cum să vă protejați

Configurarea securității – Mulți oameni cred că conturile lor sunt sigure și detaliile ascunse. Mulți oameni își blochează postările, dar lasă fotografii, înregistrări etc. deschise. Acestea sunt toate surse de date excelente pe care escrocii le pot folosi împotriva dvs. Blocați totul și testați configurarea. Deschideți doar funcțiile de care aveți nevoie.

Fiți suspicios! – Dacă nu o faceți în lumea reală, nu o faceți nici în lumea digitală. Dacă ai întâlni pe cineva pe stradă care spune că a locuit în cartierul tău în urmă cu 20 de ani și zece minute mai târziu îți cere CNP-ul ca să-ți vireze 2.000 de dolari, ar fi suspect. Ar trebui să folosiți același control și aceeași judecată și în lumea digitală. Doar pentru că cineva spune că ceva este adevărat, nu înseamnă că este. Înseamnă doar că au spus-o. Nu presupuneți niciodată nimic adevărat până nu îl verificați singur. Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, 99% din timp, nu este adevărat. Fiți precaut.

De ce sunt bătrânii victime sigure

Potrivit cercetărilor efectuate de Stanford Center on Longevity și Fundația pentru Educația Investitorilor a Autorității de Reglementare a Industriei Financiare, persoanele cu vârsta peste 65 de ani au pierdut mai mulți bani din cauza unei înșelăciuni financiare decât cineva de 40 de ani. Majoritatea victimelor care devin ținta fraudelor sunt considerate a fi în segmentele naive ale populației.

Din păcate, persoanele în vârstă sunt cele mai frecvente ținte ale fraudelor. Escrocii vizează persoanele în vârstă, deoarece acestea pot fi singure, dispuse să asculte și au mai multă încredere decât persoanele mai tinere. Vârstnicii sunt ținte principale schemelor atribuite cardurilor de credit, concursurilor de noroc sau concursurilor, organizațiilor caritabile, produselor de sănătate, revistelor, îmbunătățirilor la domiciliu, depășirii capitalurilor proprii, investițiilor, transferurilor bancare și asigurărilor.

Escrocii folosesc diferite tactici pentru a determina persoanele în vârstă să cadă victime ale schemelor lor. Pot fi prietenoși, simpatici și dispuși să ajute în unele cazuri sau să folosească tactici de teamă în altele. Tactica utilizată depinde, în general, de tipul de situație în care se află escrocul cu persoana în vârstă.

Avertismentele Facebook

În Standardele Comunității, Facebook avertizează utilizatorii să nu posteze conținut care oferă instrucțiuni ce promovează, coordonează, încurajează sau facilitează înșelătoriile. De asemenea, este strict interzisă interacțiunea cu alții pentru a genera un beneficiu financiar sau personal în detrimentul unui terț, cum ar fi oameni, afaceri sau organizații prin documente sau instrumente financiare, tranzacționarea, vânzarea sau cumpărarea de informații care pot duce la identificarea persoanelor, recenzii sau evaluări ale utilizatorilor false sau înșelătoare, lucrări la examene viitoare sau foi cu răspunsuri etc.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri