26 aprilie 2024
ActualitateCum a fost anul 2021 pentru Centrul de Transfuzii

Cum a fost anul 2021 pentru Centrul de Transfuzii

S-a încheiat anul 2021 iar la Centrul de Transfuzii din Bacău s-au terminat raportările și se pot trage primele concluzii. Iar primele vești sunt îmbucurătoare: „În 2021 am fost mai bine decât în anul precedent ca și colectă. Am avut 7.304 de prize recoltate, mai bine cu aproape 1.000 față de 2020”, a precizat dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău. Probabil că ar fi fost și mai bine, dar numărul donatorilor a scăzut în valul 4 al pandemiei.

Anul trecut a fost mai bun și pentru că au fost câteva colecte mobile, foarte puține, care au avut de suferit din cauza situației pandemice. „De obicei, ne situam undeva la peste 8.500 de prize de sânge de prize pe an”, a explicat dr. Adriana Ghindă, prizele de sânge fiind practic pungile de sânge recoltate. Numărul donatorilor este mai mic pentru că un donator poate veni de mai multe ori într-un an să doneze. Din păcate nu au mai putut fi realizate colectele din centrele comerciale sau colectele mobile de la spitalele suport cum ar fi cel de la Buhuși sau de la Onești, tocmai pentru a se respecta normele sanitare. Pe întreg parcursul anului trecut, la Centrul de Transfuzii Bacău măsurile sanitare nu au fost relaxate complet. „În continuare facem triaj riguros la intrarea în Centru, nu primim un număr mare de donatori în același timp și nu am avut informații cum că ar fi venit la Centrul nostru și s-ar fi îmbolnăvit de aici”, a precizat șefa de la Centrul de Transfuzii Bacău. Mai mult decât atât, nu au fost probleme de sănătate pe această linie în rândul personalului de aici.

Îmbucurător a fost și faptul că au existat câteva campanii, sprijinul venind de la Jandarmerie, Poliție, ș.a., colaboratori mai vechi ai Centrului de Transfuzii. „Nu am rămas niciodată să fim în imposibilitate de a onora, măcar parțial, cererile de sânge. Nu le putem onora întodeauna în totalitate pentru că numărul de donatori nu depinde de noi. Cu toate acestea, nu am avut sincope în aprovizionarea cu sânge”, a mai spus dr. Adriana Ghindă. În prezent, chiar dacă nu mai sunt stocurile de sânge ca altă data, situația este pe linia de plutire. Chiar și în aceste condiții, și cererea de sânge a fost mai mica pentru că nici spitalele nu au „lucrart” la cote maxime din cauza pandemiei. „Noi suntem bine. Suntem oraș și Centru mic, avem puține spitale. Problemele sunt la Centrele de Transfuzii mari. De exemplu, Bucureștiul trebuie să aprovizioneze 60 de spitale. Nici colectele nu se compară. Ei au pe zi cât acem noi în două luni. Dar chiar și așa, nu fac față. Când am primit solicitări am mai trimis și noi”, a mai explicat dr. Ghindă care a subliniat că există un ajutor permanent între Centrele de Transfuzii pentru ca pacienții să nu aibă de suferit.



Cu toate acestea, șefa Centrului de Transfuzii își amintește cu melancolie și de vremurile bune, când recoltau și câte 9.000 de pungi de sânge pe an. Însă scăderea numărului de donatori nu este pus doar pe criza sanitară ci și pe migrație. „Nu știu dacă observă cineva asta. Pleacă din țară exact grupul nostru țintă, populația activă care ar putea să doneze. Trebuie să ne gândim și la acest aspect, pentru că în orice raportare pe care o dăm noi, lunar, trimestrial, anual, se face comparativ cu numărul de locuitori ai județului. Și lucrăm cu niște date vechi, pentru că mi-e greu să cred că Bacăul mai are 741.989 de locuitori. Aceasta este cifra la care ne raportăm noi, iar din aceasta, doar 454.000 sunt potențiali donatori, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Mi-aș dori să avem niște date mai recente, pentru că așa se calculează și procentele”, a mai spus șefa Centrului de Transfuzii.

Din păcate, există și lucruri care să ne îngrijoreze. Dacă luna decembrie, în general, este bună pentru Centrul de Transfuzii, dr. Adriana Ghindă spune că apare din nou un fenomen care dispăruse de câțiva ani. Cândva, era știut că înainte de sărbătorile Pascale sau de Crăciun, oamenii veneau în număr mare, și nu neapărat din convingerea faptului că fac o faptă bună ci pentru bonurile de masa. Încă de la sfârșitul lui 2020 s-a constatat o creștere a numărului de donatori în zilele de vineri și înainte de sărbătorile importante. Practic, sunt mulți cei care vin pentru cele 7 tichete în valoare de 9,50 lei. În conformitate cu legile UE dar și cele naționale, actul de donare trebuie să fie benevol și nu se vorbește de forme de recompensare. Cu toate acestea, mai sunt țări în care după donare se oferă o masa caldă. „Pe vremuri așa era și la noi. În structura clădirii exista bucătărie, sală de mese… Ulterior s-a înlocuit cu tichetele valorice”, a povestit dr. Adriana Ghindă.

În altă ordine de idei, anul 2022 a pornit destul de bine, până la data redactării acestui text 188 de donatori trecând pragul Centrului de Transfuzii Bacău, cei mai mulți – 52, așa cum era de așteptat prezentându-se la Centru în ziua de vineri, 7 ianuarie.

Și pentru că suntem la un nou început, așa cum fiecare dintre noi are speranțe, și dr. Adriana Ghindă are așteptări în noul an: „Să se termine coșmarul, pentru că este un coșmar pentru toată lumea. Asta îmi doresc. Să se termine pandemia asta și să reintrăm cumva într-un fel de normalitate.”

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri