16 mai 2024
ActualitateCum a evoluat traficul de pasageri pe Aeroportul Bacău în 2023

Cum a evoluat traficul de pasageri pe Aeroportul Bacău în 2023

Aproape 25 de milioane de pasageri au fost înregistrați pe aeroporturile din România pe parcursul anului trecut – cu 17 procente mai mulți decât în anul 2022. Vestea bună este că cifra totală a pasagerilor care au tranzitat aeroporturile din România în anul 2023 (24.593.281 persoane) este mai mare cu aproape 6% și decât cea înregistrată în anul 2019 (23.234.580 persoane).

Aeroportul Henri Coandă Otopeni s-a clasat în frunte, înregistrând un număr impresionant de 14,69 de milioane de pasageri, conform datelor CNAB. Următorul în top, Aeroportul Internațional “Avram Iancu” Cluj-Napoca, a raportat peste 3,2 milioane de pasageri.

Cu toate acestea, în timp ce majoritatea aeroporturilor au înregistrat creșteri semnificative, Bacăul a fost una dintre excepții.



Traficul aerian la Aeroportul Internațional George Enescu Bacău a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la jumătate față de 2022. Cu o explicație atribuită absenței operatorului Blue Air, care și-a încheiat activitatea acolo în septembrie 2022, numărul de pasageri la Bacău a scăzut de la peste 556.000 în 2022 la puțin peste 248.000 în 2023.

Totuși, finalul anului a adus un eveniment care aduce speranțe pentru Aeroportul Bacău. Compania Dan Air și-a mutat baza de la Brașov la Aeroportul Bacău, generând un impuls semnificativ pentru facilitățile aeroportuare din zonă. În prima lună de activitate în noua locație, compania a raportat un succes remarcabil, transportând peste 10.000 de pasageri. Această schimbare strategică nu numai că a consolidat poziția Aeroportului Bacău pe harta transportului aerian, ci a și contribuit la revitalizarea acestei facilități, oferind perspective optimiste pentru evoluția sa în anii următori.

Într-o mișcare surprinzătoare, Wizz Air a anunțat în toamna anului trecut că va închide baza de la Suceava, menținând doar cinci rute. Cu toate acestea, Aeroportul Internațional Ștefan cel Mare Suceava se menține pe locul cinci în clasamentul traficului aeroportuar, înregistrând peste 800.000 de pasageri.

“Ne bucurăm să constatăm că în România traficul de pasageri a recuperat puternic, astfel că am depășit valorile înregistrate înainte de pandemie. Spre comparație, traficul aerian din Europa va atinge probabil valorile din anul 2019 abia la sfârșitul acestui an.

În ultimii ani, majoritatea aeroporturilor din România au derulat proiecte importante de investiții. Au fost construite noi terminale, au fost extinse și modernizate cele existente, s-a lucrat la extinderea unor piste, căi și platforme de rulare și au fost achiziționate echipamente moderne de securitate. Toate aceste investiții ne vor permite să procesăm în condiții optime un număr tot mai mare de pasageri. Ne așteptăm ca valorile de trafic să crească constant și estimăm că în anul 2040 pe aeroporturile din România vom depăși 50 de milioane de pasageri”, a declarat David Ciceo, Președintele Asociației Aeroporturilor din România.

În ciuda acestor scăderi izolate, global, creșterea traficului aerian în țară este semnificativă, reflectând redobândirea încrederii călătorilor și revenirea la normalitate în industria aviatică.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri