26 aprilie 2024
EconomieCulturi "bio" doar pe 0,001 din suprafata agricola a judetului

Culturi “bio” doar pe 0,001 din suprafata agricola a judetului

Ecologie de unu la mie

Agricultura biologica pare o necunoscuta pentru fermierii bacauani. Doar 300 de hectare agricole, din cele peste 320.000 aflate in judetul Bacau sunt in curs de a fi "omologate" pentru agricultura de tip “bio-eco”. In termeni procentuali, cele 300 de hectare inseamna doar 0,001 la suta din suprafata agricola a judetului. Cifra extrem de scazuta e surprinzatoare, mai ales ca Uniunea Europeana pune la dispozitia fermierilor fonduri consistente pe palierul "eco". Reprezentantii Directiei Agricole spun ca eticheta "produs ecologic” este foarte greu de obtinut si ca, in realitate, acest tip de agricultura inseamna, mai mult, un hobby.

Fermierii bacauani par straini de agricultura "eco". Devenita moda mai ales pe fondul implicarii financiare a UE in astfel de proiecte, agricultura de factura ecologica nu pare sa-i atraga foarte tare pe bacauani. Din cele peste 320.000 de hectare de pamant agricol din judet, abia 300 se afla in faza de conversie catre suprafete agricole de tip "eco". Aproximativ 1 hectar la fiecare o mie din judet se afla in procedura de certificare. Reprezentantii Directiei Agricole sustin ca agricultura ecologica inseamna, in realitate, altceva decat au fost obisnuiti bacauanii sa creada. "Rosia cultivata in gradina nu e produs ecologic", afirma Ioan Chiriac, seful DADR Bacau. El a precizat ca un producator trebuie sa treaca prin nenumarate verificari pentru a dobandi statutul "eco".
"Lucrurile sunt absolut diferite fata de ce se spune in general pe la televizor. Ecologie inseamna productie mica, dar produse organice, netratate cu substante care ar putea avea remanente. E mai mult o agricultura de hobby, dar pentru ca se dau si acesti bani din partea UE au trecut mai multi fermieri la conversia terenurilor", a mai spus Chiriac.

Nu exista piata de desfacere pentru eco-fermieri

Seful DADR a declarat ca una din carentele majore ale dezvoltarii in judet a agriculturii ecologice o reprezinta lipsa unei piete de desfacere. Produsele "eco" intra in competitie pe piata cu produsele agricole tratate, pretul celor dintai fiind practic tras in jos. Produsele "normale" sunt mai ieftine. "Nu exista o piata specializata pentru produsele «bio». Ele se vand la liber, laolalta cu celelalte produse agricole. Nu e normal", este de parere acesta. Fata de anii trecuti, numarul hectarelor intrate in procedura de reconversie a crescut cu 300 la suta, sustin sefii agriculturii bacauane, insa procentul de 0,001 la suta ramane unul infim.
"Aproximativ 300 de hectare au trecut la reconversie din aproximativ 322.000 de teren agricol. Anul asta putem sa spunem ca avem o crestere de 300 la suta fata de anii anteriori. Pana acum aveam o suprafata de doar 10 hectare trecute la reconversie", a subliniat Chiriac.



Care-s etapele pentru obtinerea certificatului verde?

Potrivit reprezentantilor DADR Bacau, in judet functioneaza 4 organisme de control si certificare a fermierilor care doresc sa produca “eco”. In realitate, ar fi vorba doar de unul singur care opereaza in toata Moldova. In toata tara ar functiona 20 de astfel de organisme de control si certificare. “Dupa ce operatorul (n.r. – fermierul) se inscrie intr-un registru de specialitate aflat la Directia Agricola vine la noi. Facem un contract in care el isi asuma respectarea regulamentelor europene in vigoare, dupa care se stabileste o data de inspectie”, a declarat Dan Rusti, reprezentantul unei societati de control si certificare in domeniul agriculturii ecologice. El a dezvaluit ca, in functie de domeniul de activitate, un producator trebuie sa treaca printr-o perioada de conversie de 2-3 ani pana la dobandirea certificatului de “agricultor biologic”.
“Depinde foarte mult de domeniul de activitate a producatorului. Trei ani de conversie e perioada maxima, pentru producatorii de culturi perene. Minimul e doi ani. Comerciantii si procesatorii obtin certificarea imediat. Nu au nevoie de perioada de conversie”, a mai spus Rusti.

Doar 5 producatori certificati in Bacau

Din statisticile aflate la DADR Bacau, rezulta ca in judet exista mai multi producatori aflati pe lista de asteptare pentru dobandirea certificarii “bio-eco”. Dintre acestia, cei mai multi – peste 70 – se ocupa cu cresterea albinelor. In replica, Rusti sustine ca societatea pe care o reprezinta a controlat si certificat doar 5 producatori in judet. “Controlati si certificati avem 5 operatori. Din pacate, judetul Bacau e un judet in care agricultura nu e foarte dezvoltata. Majoritatea operatorilor sunt in judetele din sud, in Campia Romana”, a spus Rusti. El a adaugat ca regulamentele UE sunt severe, dar normale pentru un domeniu de activitate care se pretinde ecologic. “Sunt foarte bine structurate si delimitate aceste regulamente. Eu cred ca sunt de bun-simt, sunt normale, pentru cine vrea sa obtina un produs cu adevarat ecologic”, a apreciat acesta.

3 de milioane de euro de la UE

Pentru fermierii romani care au optat pentru agricultura “bio”, UE a pus la bataie, la inceputul acestui an, 20 de milioane de euro. Banii sunt destinati fermelor care renunta la hormoni si ingrasaminte chimice, pentru lapte si alte produse ecologice. Fermierii din tara care au renuntat la agricultura traditionala optand pentru cea eco au la dispozitie fonduri europene in suma de 3 milioane de euro. Producatorii cu suprafete de la 0,3 la 100 de hectare pot primi pana la 4000 de euro pe an, timp de 3 ani, cat dureaza perioada de reconversie. In a doua jumatate a anului trecut, Ministerul Agriculturii a inceput finantarea a 1800 de fermieri din tara care au renuntat la agricultura traditionala in favoarea celei ecologice.

Ce spune Regulamentul 889 al Comisiei Europene

In septembrie 2008, Comisia Europeana publica in Jurnalul Oficial al UE Regulamentul 889 privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice. Documentul, intins pe 84 de pagini, reglementeaza toate sectoarele de activitate agricola: de la cresterea animalelor, pana la cultivarea plantelor. Regulamentul contine prevederi privitoare la realizarea importului si exportului de produse ecologice, hranirea animalelor, tratamentele veterinare, precum si la sigla comunitara ce desemneaza – pe teritoriul UE – produsele bio-eco. De exemplu, pentru ca o planta sau un produs vegetal sa fie considerat “bio”, producatorul trebuie sa indeplineasca mai multe conditii si sa parcurga o perioada de conversie de doi ani. Daca terenul agricol a fost contaminat cu substante ce contravin normelor ecologice, autoritatile pot decide prelungirea perioadei de conversie. In cazul animalelor, perioada de conversie pe care trebuie sa o parcurga un crescator este de 24 de luni, in cazul in care animalele sunt hranite cu produse ce provin din unitatea proprie de productie. Perioada de conversie in cazul albinaritului este de un an.
Lucian Bogdanel

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri