26 aprilie 2024
Zona zeroNew PressCultura, în Bacău

Cultura, în Bacău

Un om. Un oraș. Pot exista fără cultură? Ce înseamnă „cultura” în Bacău? În opinia mea, cultura înseamnă unul sau mai multe lucruri pe care le ai deja în cap despre un anumit subiect sau loc, tot ce e valoros pentru tine. Este, cumva, ceea ce te definește ca om.

Dar când ești un turist și vrei să vizitezi un loc cu valoare istorică înseamnă că te interesează cultura acelui oraș, că vrei să afli mai multe despre acel loc, ca să-ți îmbogățești cultura generală.

Spre exemplu, dacă o cunoștință din alt oraș vine în Bacău, cu scopul de a-l vizita, unde îi pot recomanda să meargă? Îi pot spune „Mergi acolo, am fost și eu, și e foarte interesant’’?



Avem cam așa: Parcul Cancicov, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, cu Observatorul Astronomic și Vivariul, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Teatrul Municipal „Bacovia”, Casa Memorială „George Bacovia”, Casa Memorială „Nicu Enea”, Muzeul de Artă, galerii de artă, Centrul „Apostu”, Parcul Catedralei, Biserica Precista, Biserica Catolică sau Catedrala „Înălțarea Domnului”. La prima vedere, par destul de multe, dar cam astea sunt toate. Sunt locuri interesante, cu activități interactive, nu doar intri, te uiți, ți se vorbește, și apoi pleci. Și, să fim serioși, nu doar mie mi se par plicticoși ghizii care îți povestesc toată istoria locului, nu?  Dar, cum spuneam, toate sunt locuri foarte interesante, dar majoritatea sunt clădiri vechi. Dacă cineva s-ar mobiliza și le-ar restaura, Bacăul ar arăta mult mai atractiv, și ar mai înainta puțin în top-ul orașelor din România, ca obiectiv de turism cultural, cel puțin.

Dar pentru ca un oraș să aibă cultură, trebuie întâi ca oamenii din el să aibă și să pună preț pe cultură.Deci, dacă m-ar întreba cineva ce ar putea vizita în Bacău, ca să își dezvolte cultura generală, aș avea ce să îi propun să viziteze. Probabil nu ar rămâne foarte uimit/ă de orașul nostru, dar se poate și mai rău. Și, cu siguranță, și mai bine.

Anisia Maria Mardale, elevă, în clasa a VI-a, la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri