Ministerul Agriculturii a anuntat ca nu vor fi interzise culturile modificate genetic pe teritoriul tarii, in felul acesta România nealaturându-se celor patru state care au anuntat ca vor interzice cultivarea pe terenurile lor a organismelor modificate genetic – OMG. „Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu intentioneaza sa solicite Comisiei Europene modificarea domeniului geografic de aplicare a autorizatiei porumbului MON 810, in ceea ce priveste posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea organismelor modificate genetic pe teritoriul lor”, se arata in documentul MADR.

De altfel, anul acesta, s-au cultivat doar 2,5 ha porumb modificat genetic MON 810 (singura specie autorizata pentru cultivare in scop comercial in UE) la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni, productia fiind destinata consumului furajer. Anuntul ministerului de resort vine in contextul in care, se stie, România este o tara in care culturile de porumb au devenit o traditie, cu un patrimoniu genetic valoros de varietati traditionale de porumb.

Ramâne in vigoare, in schimb, interdictia privind culturile de soia modificata genetic. De altfel, in primavara, Directia Agricola Bacau i-a luat la bob marunt pe toti cultivatorii bacauani de soia, in scopul identificarii terenurilor impurificate cu organisme modificate genetic. Masura de control a plecat de la organizatia ecologica Greenpeace care, in urma unor teste genetice efectuate, anul trecut, in teren, a identificat, in mai multe zone din tara, astfel de culturi interzise in spatiul comunitar.

PUBLICITATE

Prin urmare, s-a verificat inclusiv provenienta stocurilor de samânta utilizata la înfiintarea culturilor. De retinut ca fermierii care au culturi ilegale risca amenzi de pâna la 50.000 de lei. De altfel, la noi in judet, suprafetele cultivate anual cu soia au scazut foarte mult in ultimii 10 ani. Anul trecut, de exemplu, doar pe 182 hectare s-a pus soia, fata de 1.600 de hectare, in 2006.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ