Culegători de trufe, amendați de jandarmi

Zilele trecute, jandarmii de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Bacău au depistat opt bărbaţi care ieşeau din pădurea Poieniţa, din satul Mileştii de Sus, comuna Parincea, cu sacoşele pline de trufe negre, denumite şi „diamantele pământului” sau „diamantele negre”.

Erau însoţiţi de câini special antrenaţi pentru a căuta aceste ciuperci valoroase, dar şi unelte cu care să sape după ele. Nu aveau însă şi documente legale pentru a desfăşura această activitate şi din acest motiv au ajuns imediat în atenţia subofiţerilor.

La faţa locului a fost chemat şi un reprezentat al Ocolului Silvic Traian, căruia i s-au predat trufele confiscate. Indivizii, toţi domiciliaţi în localităţi apropiate locului în care au fost găsiţi, au fost amendaţi pentru că nu aveau autorizaţie eliberată de Ocolul Silvic.

Culegătorii legali de trufe au atras atenţia în repetate rânduri că sunt persoane care nu respectă nicio regulă a recoltării şi, în goana după cantităţi mari, distrug mediul în care acestea cresc şi astfel ciupercile preţioase dispar. La noi în ţară, un kilogram de trufe negre, de vară, poate să coste şi 150 de euro, însă se pot găsi şi la 200-300 de lei, dacă sunt de o calitate mai slabă. La export, acestea ajung la preţuri mult mai mari.

Care este regimul recoltării trufelor de pădure

Conform art. 17 din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, este interzisă culegerea fructelor de pădure fără acordul proprietarului.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Bacău, inginerul Adrian Titianu, ne-a atras atenția că fructele de pădure sau ciupercile, de exemplu, dar și trufele, care sunt tot un soi de ciuperci comestibile, din clasa „ascomycete”, pot fi recoltate de o persoană numai în limita maximă de două kilograme, adică pentru consumul propriu. „Cel care vine cu câinele să caute trufe – a opinat Adrian Titianu – nu vine doar pentru două kilograme, ci pentru mai mult, pentru a le comercializa”.

Pentru cantități mai mari este nevoie de autorizarea din partea proprietarului de pădure. Datorită dificultății în găsirea lor, trufele sunt numite și „diamantele pământului”, fiind foarte scumpe.

Ele se dezvoltă pe rădăcinile unor specii de arbori, precum stejar, alun, prin sau fag, dar și pe rădăcinile altor specii de arbori.
Trufele sunt considerate alimente de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate rețete, în cele mai extravagante restaurante. Trufa are forma unui tubercul de cartof, iar greutatea ei este între 100-200 g, dar s-au găsit și trufe de aproximativ 1kg.

În funcție de specia de trufe, învelișul exterior este de culoare închisă, neagră-albăstruie, neagră-brunie, violacee sau albă.

„În urma unor acțiuni specifice desfășurate în zonele împădurite din localitățile Buhoci, Bibireşti, Horgești au fost depistate și sancționate mai multe persoane întrucât acestea au recoltat 24 de kg de trufe, fără a avea documente legale.”

plt. Alexandra Dănculea – purtător de cuvânt la IJJ Bacău.

Petru D.
Geta P.