Culegători de trufe, amendați de jandarmi

20

Zilele trecute, jandarmii de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Bacău au depistat opt bărbaţi care ieşeau din pădurea Poieniţa, din satul Mileştii de Sus, comuna Parincea, cu sacoşele pline de trufe negre, denumite şi „diamantele pământului” sau „diamantele negre”.

Erau însoţiţi de câini special antrenaţi pentru a căuta aceste ciuperci valoroase, dar şi unelte cu care să sape după ele. Nu aveau însă şi documente legale pentru a desfăşura această activitate şi din acest motiv au ajuns imediat în atenţia subofiţerilor.

La faţa locului a fost chemat şi un reprezentat al Ocolului Silvic Traian, căruia i s-au predat trufele confiscate. Indivizii, toţi domiciliaţi în localităţi apropiate locului în care au fost găsiţi, au fost amendaţi pentru că nu aveau autorizaţie eliberată de Ocolul Silvic.

PUBLICITATE

Culegătorii legali de trufe au atras atenţia în repetate rânduri că sunt persoane care nu respectă nicio regulă a recoltării şi, în goana după cantităţi mari, distrug mediul în care acestea cresc şi astfel ciupercile preţioase dispar. La noi în ţară, un kilogram de trufe negre, de vară, poate să coste şi 150 de euro, însă se pot găsi şi la 200-300 de lei, dacă sunt de o calitate mai slabă. La export, acestea ajung la preţuri mult mai mari.

Care este regimul recoltării trufelor de pădure

Conform art. 17 din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, este interzisă culegerea fructelor de pădure fără acordul proprietarului.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Bacău, inginerul Adrian Titianu, ne-a atras atenția că fructele de pădure sau ciupercile, de exemplu, dar și trufele, care sunt tot un soi de ciuperci comestibile, din clasa „ascomycete”, pot fi recoltate de o persoană numai în limita maximă de două kilograme, adică pentru consumul propriu. „Cel care vine cu câinele să caute trufe – a opinat Adrian Titianu – nu vine doar pentru două kilograme, ci pentru mai mult, pentru a le comercializa”.

Pentru cantități mai mari este nevoie de autorizarea din partea proprietarului de pădure. Datorită dificultății în găsirea lor, trufele sunt numite și „diamantele pământului”, fiind foarte scumpe.

Ele se dezvoltă pe rădăcinile unor specii de arbori, precum stejar, alun, prin sau fag, dar și pe rădăcinile altor specii de arbori.
Trufele sunt considerate alimente de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate rețete, în cele mai extravagante restaurante. Trufa are forma unui tubercul de cartof, iar greutatea ei este între 100-200 g, dar s-au găsit și trufe de aproximativ 1kg.

În funcție de specia de trufe, învelișul exterior este de culoare închisă, neagră-albăstruie, neagră-brunie, violacee sau albă.

„În urma unor acțiuni specifice desfășurate în zonele împădurite din localitățile Buhoci, Bibireşti, Horgești au fost depistate și sancționate mai multe persoane întrucât acestea au recoltat 24 de kg de trufe, fără a avea documente legale.”

plt. Alexandra Dănculea – purtător de cuvânt la IJJ Bacău.

Petru D.
Geta P.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

20 COMENTARII

 1. Nu mai bine si-ar face simtita prezenta prin piete,gari,autogari,școli,autobuze?
  Pt asta platim taxe,pentru confiscarea periculoaselor trufe??
  Sunt de toată jena acești găsitori permanenti de portofele pierdute!!!

 2. Sincer cu acest mesaj Jandarmeria se face de tot ra…..ul. bine ca a gasit doi boscheti la ciuperci insa miile de hecatre defrisate nu le vad. Rusine maxima :))

 3. Multumim redactiei pentru localizarea padurilor in care se regasesc trufele! Cat despre culegatori, desigur ca tebuiau amendati deoarece acestia culeg trufele cu sapa, dupa cum se vede in fotografii. Astfel, habitatul lor este distrus iremediabil. Este exact ca si cand ai culege cirese cu toporul, taind ciresul pentru a ajunge la crengi. Probabil erau din secta ,,Martorii lui Salam,,, au ajuns si astia sa culeaga trufe…

 4. Bai s-au ras padurile Romaniei si voi nu ati vazut si nu vedeti nimic ! Sa va fie rusine ca va luati de niste amariti ! SI apoi le culegea cineva . Vreti ca sclavii sa le culeaga gratis pentru voi . Dar cine sunteti voi

 5. Ciuperca aia creste sub pamant,cca 5,10,20 cm.Fara caini e dificil spre imposibil sa la gasesti.Partea proasta e ca legea da liber la 2 kg pe zi uz domestic.Acolo tre umblat,nu la ajutorul cainilor.

 6. Au prins cei mai periculoși infractori din România. Bravo băieți acum faceți antrenamente pt infractorul care fura toamna ghebe, ca ăștia sunt mai mulți și aduna în saci nu va mai ocupați de găinar care fura lemne.

 7. Unii mai vb din necunostinta de cauza ,dar cine cunoaste trufaritul pune altfel problema nu le este totuna cand gasesc padurile devastate de sape si rascolite in totalitate ,unde e sapat trufa nu se mai gaseseste si pe langa sufera si arborii deaoarece li se taie radacinile,asa incet incet ne distrugem natura unii prin defrisari alti prin recoltarea trufelor !

 8. Un caine costa si 3500 euro iar in foto sunt 4. Masina este si ea 4000 euro, deci aici este investitie nu gluma, 14000 euro doar cainii. Acei localnici au si piata de desfacere, deci si acolo trebuie vazut cine preia marfa fara actele legale Este adevarat ca si trufele dar sil toata fauna si vegetatia se distruge odata cu defrisarile masive, dar daca s-a descoperit o activitate ilegala, indiferent la ce nivel, trebuie actionat.
  Nu spun BRAVO! dar este un mic pas inainte pentru aplicarea si respectarea legii.

 9. Stimati culegatori, nu va mai vindeti marfa asa de ieftin, deoarece in Italia culegatorii primesc aproape dublu. Puteti sa va interesati… Colectorii cred ca s au inteles sa ofere un pret ridicol de mic, se imbogatesc pe spatele culegatorilor, punandu si capac de 40 la suta. Doar la noi si la bulgari se practica preturile astea. Cum sa mai spunem ca trufele sunt diamantele padurii, la pretul pe care l ofera samsarii astia? Cred ca le confunda cu cartofii, ăia mai cu ştaif!

 10. ce putem spune,suntem o tara de delasatori…padurile se fura in stil mare…la nivel de conducere ne fura prin toate mijloacele…si mai au curajul sa vorbeasca de furat?…stiti cine ne fura la pret?intrati pe Trufa.ro si sunati….o sa va raspunda cel mai mare hot cu acte….bine….voua celor care le vindeti marfa nu va da vreo hartiuta….da de ce ar face asta…doar cine ar putea sa il opreasca…

 11. Acesti afaceristi care colecteaza trufe si au concesionat padurile de la Directia Silvica Bacau, au platit un pret ridicol de mic pentru ceea ce au concesionat. Sunt mai putin de 10.000 euro, conform contractelor, bani care li se intorc in buzunare in mai putin de o saptamana, si asta numai din trufe, nu din

  hribi, galbiori, ghebe etc. Statul isi vinde bigatiile la un pret de cacat, prin intermediul slujbasilor lui, salariati ai Romsilva. Aceste firme care au concesionat, au vandut fara a oferi nici o chitanta, legitimatiii de culegatori de trufe, la pretul de 100 de euro, in numar de cateva sute, iar banii au intarat in buzunarele lor, oameni buni. Evaziunea este cat capra, numai la acest capitol. Noi, culegatorii de trufe, nu trebuie decat sa speram ca Statul va elabora cat mai curand o legislatie in domeeniul trufei

LĂSAȚI UN MESAJ