R.I., din comuna Sascut, cunoscut cu antecedente penale, a fost trimis în judecată într-un nou dosar, pentru ultraj şi refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

În 2014, bărbatul, înarmat cu un topor, a ameninţat cu moartea doi agenţi de poliţie din cadrul Secţiei 5 Poliţie Rurală Răcăciuni – Postul de poliţie Sascut. Aceştia s-au văzut nevoiţi să ceară sprijin colegilor.

Agentul de poliţie P.M. fusese sesizat prin 112 de către ofiţerul de serviciu din cadrul Poliţiei municipiului Bacău despre faptul că R.I., din Sascut şi fiul său, R.O.I, au lovit cu pumnii şi cu un topor două persoane din localitatea Valea Nacului. Doi poliţişti au plecat spre locuinţa victimelor pentru a verifica sesizarea. “În timp ce se aflau în curtea locuinţei acestuia şi întocmeau procesul verbal de consemnare a plângerii, în stradă, şi-a făcut apariţia inculpatul R.I. Acesta era cu autoturismul său şi era însoţit de fiul său, R.O.I..

PUBLICITATE

Inculpatul conducea autovehiculul său şi se afla într-o stare vizibilă de ebrietate, fiind foarte agitat. (…) Inculpatul s-a arătat a fi «deranjat» de faptul că cei doi agenţi de poliţie au apărut la faţa locului, motiv pentru care a început să-i ameninţe cu moartea, spunând acestora: «Vă tai gâtul cu toporul!».

Imediat după aceasta, inculpatul a deschis portbagajul autoturismului cu care venise, a scos din interior un topor, pe care apoi l-a folosit, ameninţând cu el pe cei doi agenţi de poliţie. în acest sens, inculpatul a ridicat toporul ţinându-l de coadă cu ambele mâini şi l-a îndreptat cu lama spre capul agentului de poliţie P.M., continuând ameninţările şi spunând că le va tăia gâtul.

Agentul P.M. a prins cu mâinile de coada toporului cu care ameninţa inculpatul, reuşind doar să se ferească de acesta, nu să-l şi dezarmeze. în acest timp, agentul de poliţie S.G. încerca să-l potolească pe R.O.I., fiul inculpatului”, explică anchetatorii. Agenţii de poliţie s-au văzut nevoiţi să ceară sprijin altui echipaj de poliţie din cadrul Secţiei 5 Poliţie Rurală Răcăciuni, în timp ce agresorul şi fiul său s-au urcat în maşină şi au plecat.

Pe drumul comunal ce face legătura dintre loc. Sascut şi Valea Nacului, un alt echipaj de poliţie au oprit pentru control autovehiculul în care se aflau cei doi. Maşina era condusă tot de R.I.. Testat cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, pentru recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, însă acesta s-a opus.

În faza de urmărire penală, “inculpatul a arătat că nu le-a adresat ameninţări cu moartea celor doi agenţi de poliţie, ci doar a vrut să le arate toporul cu care el însuşi fusese agresat cu ceva timp în urmă, înainte de apariţia lor, toporul nefiind al său”. Anul trecut, dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Bacău, unde bărbatul a dat declaraţie de recunoaştere a faptelor.

Închisoare cu suspendare şi programe de integrare socială

Bărbatul a mai fost urmărit penal şi condamnat pentru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, vătămare corporală, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniștii publice, furt calificat. Pentru unele dintre acestea s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unor amenzi, iar pentru altele condamnarea lui R.I..

Cu toate acestea, pedeapsa aplicată de instanţă în acest dosar, pentru două infracţiuni de ultraj şi una de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, este de 1 an şi 10 luni închisoare cu suspendare.

Inculpatul a fost obligat să frecventeze programe de integrare socială şi să muncească în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare. Cei doi poliţişti au cerut fiecare câte 50.000 lei, daune morale, şi 10.000 lei, daune materiale, dar instanţa l-a obligat pe inculpat să plătească poliţiştilor doar daune morale, de câte 5.000 lei. Sentinţa poate fi contestată.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ