26 aprilie 2024
SportCu ochii spre Tokyo

Cu ochii spre Tokyo

La Olimpiada de la Rio, din urmă cu doi ani, Bacăul a avut patru reprezentanți. Deși se confruntă cu probleme financiare, logistice și de infrastructură, sportul băcăuan speră să-și dubleze numărul de concurenți cu care se va prezenta la Jocurile Olimpice din Japonia, din 2020.

Metri, secunde, kilograme

Sportul băcăuan își îngustează ochii, privind către Soare-Răsare. Și, cu ochii oblici, caută Tokyo pe hartă. Până acolo sunt peste 8000 de kilometri. Și fix doi ani. Numai că distanța nu se măsoară doar în kilometri și ani. Diferența o fac în special metrii și secundele. Iar în unele cazuri, kilogramele; dar nu cele amintite de ministrul Tineretului si Sportului, Ioana Bran, într-o conferință de pomină. Cu ele toate se luptă sportivii băcăuani pentru a ajunge la Olimpiada japoneză din 2020. Între greva generală declanșată săptămâna trecută de angajații din subordinea MTS și sălile semi-deschise, între spectrul descentralizării și încercarea de a onora la timp drepturile financiare ale performerilor, între recordurile lui Daniel Martin și nereușitele atleților la recentele Europene din Germania, băcăuanii își fac tot felul de calcule. Cele mai optimiste dau un număr de 12 reprezentanți la Tokyo. Iar cele mai echilibrate anunță opt băcăuani la Olimpiada din 2020; dublu față de câți au fost în 2016, la Rio de Janeiro.



Un supraviețuitor

Alexandru Mihaiță Novac
Din „cei patru mușchetari” băcăuani prezenți acum doi ani, la Rio, doar atletul Nicolae Soare este în cărți să reprezinte județul și la Tokyo. Clasat pe locul 127 la maratonul de la Rio 2016 și poziționat al 19-lea în proba de 10.000 de metri la Europenele de Seniori derulate săptămâna trecută, la Berlin, Soare beneficiază de toate condițiile pentru a-și îndeplini baremul de participare la JO 2020. Legitimat la CS Știința, elevul Cristinei Alexe va beneficia și de un contract de activitate sportivă la CSM Bacău. De altfel, clubul Primăriei are șanse mari de a trimite alți doi sportivi la Tokyo: sulițașul Alexandru Mihăiță Novac și halterofilul Ionuț Ilie. Novac a reușit vara aceasta un impresionant 86,37 metri (nou record național), rezultat pus însă în umbră de modestul 76,44 m cu care sportivul pregătit de Mihaela Melinte a ratat prezența în finala Europenelor de la Berlin. În ceea ce-l privește pe Ionuț Ilie, acesta a cucerit în primăvară două medalii de bronz la Campionatul European de Seniori: la ridicat și la aruncat. „Soare, Novac și Ilie sunt oamenii pe care sperăm să ne bazăm la Olimpiadă. Dar mai avem un pariu pe care vrem să-l câștigăm pentru Tokyo”, marturisește directorul CSM Bacău, Adrian Gavriliu.

Țintă: Dani Martin

Deși Gavriliu preferă să nu intre în detalii, se pare că principala țintă a „CSMeilor” este noul fenomen al natației din România, Daniel Martin. CSM Bacău și-ar dori o dublă legitimare a sportivului înregimentat la SCM Bacău pentru a-i oferi acestuia cele mai bune condiții financiare și de pregătire în vederea Olimpiadei. Și anul acesta, Dani Martin „a ras” totul. La nivel național, dar mai ales internațional, înotătorul de 17 ani adjudecându-și în Finlanda titlul european de juniori la 100 metri spate, cu timpul de 53.52 secunde (record al competiției) și pe cel de vice-campion continental la 200 metri spate. Totodată, înotătorul antrenat de Iulian Matei „a atins” baremurile olimpice, pe care urmează să le bifeze în mod oficial și de la 1 ianuarie 2019 încolo. Și clubul aflat sub tutela MTS vrea să trimită mai mulți oameni la Tokyo. „Dani nu are cum să rateze Olimpiada. Sperăm să nu fie singurul nostru sportiv acolo. Ca antrenor de box, îmi doresc să am și un pugilist al SCM-ului la Jocurile Olimpice din 2020. Am mare încredere și în Georgiana Aniței la tripulast, după cum cred că Bianca Perie-Ghelber nu și-a spus încă ultimul cuvânt la ciocan”, opinează directorul SCM Bacău, Relu Auraș.

Azi- da, mâine…

Încrezătoare și nu prea este directorul CSM Onești, Ingrid Istrate. Cum se explică paradoxul? „Simplu”, dezvăluie fosta consilieră a Gabrielei Szabo din perioada în care aceasta din urmă conducea MTS: „La cum stau lucrurile astăzi, cred cu tărie că la Olimpiada de la Tokyo vor concura și oneșteni. Dar la cum se prezintă ele mâine, și aici mă refer la procesul de descentralizare care, în opinia mea, va afecta mult sportul de performanță, permiteți-mi să fiu rezervată”. Până la ziua de mâine, să vedem cum stăm azi: „Azi nu o mai avem pe Panțuroiu, care a fost la Rio, în urmă cu doi ani și care în mod cert se va lupta pentru o medalie la Tokyo. Nu o mai avem pe Panțuroiu, care a plecat la CSM București, dar avem alți trei atleți cu mare potențial. Mă refer la Iulia Banaga, care, deși junioară, a câștigat arginul național de Senioare la 100 metri garduri și la Alexandru Terpezan și Andrei Melnicescu, laureați cu aur în proba de ștafetă și prezenți recent la Europenele de la Berlin”.

Amintirea Nadiei

Ingrid Istrate nu privește însă către Tokyo doar prin ochii atleților. „Triplă campioană europeană la haltere U17, Mihaela Cambei este una din marile speranțe ale CSM Onești. Am încredere că va ajunge și ea în Japonia”, spune directorul clubului oneștean, care nu poate uita și marea sa dragoste, gimnastica: „Dacă echipa României se va califica, eu mizez pe Laura Iacob și Ioana Stănciulescu. Sunt două fete de mare viitor. Cum speranța moare ultima, eu am încredere că un sport care a dat o campioană de talia Nadiei Comăneci poate aduce în continuare satisfacție României, județului Bacău și, nu în ultimul rând, Oneștiului”.
Cu doi ani înainte de Tokyo, sportul băcauan își face speranțe și calcule. Și își face și temele; atât cât poate și cât este lăsat să și le facă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri