La sfârşitul săptămânii trecute, la Galeriile de Artă ALFA din Bacău a avut loc vernisajul unei interesante expoziţii de pictură şi sculptură, care va rămâne deschisă până la jumătatea lunii octombrie. Expun aici doi artişti, din două ţări diferite, România şi Belgia, respectiv Ilie Cioartă şi Rita Schuerweghs. S-au întâlnit, şi-au găsit linii convergente în artă şi în viaţă, pornind împreună să cunoască lumea dar şi să arate lumii arta lor. Ilie Cioartă face parte din celebra generaţie de artişti din anul 1967, generaţia lui Ilie Boca, cu care a fost coleg.

Artist prolific, mânuitor al culorii, Ilie Cioartă devine repede cunoscut în lumea artelor bucureştene, participând la marile expoziţii ale vremii, însă prima personală, de altfel şi singura din România, o deschide la Slatina. Este membru al UAPR, iar după 1990 expune doar în Franţa, Italia, Belgia, unde o cunoaşte pe Rita Schuerweghs, de care îl leagă o frumoasă prietenie, alegând să expună împreună, pictură, iar Rita sculptură în piatră şi alte materiale preţioase. Curatorul expoziţiei din Bacău este Marcela Gavrilă, care i-a şi prezentat publicului.

“Avem un cuplu inedit de artişti, spun inedit, deoarece, din experienţa mea, mai rar ca un pictor să aibă un partener o sculptoriţă şi invers. Trebuie remarcat că avem în faţă doi profesionişti, chiar dacă Rita Schuerweghs nu are studii de specialitate, însă provine dintr-o familie cu preocupări artistice, are în Belgia un magazin de bijuterii din piatră, iar din această relaţie de prietenie cu materialele din care a hotărât să facă lucrări de sculptură a ajuns la această etapă. Fiecare lucrare din această expoziţie este făcută din piatră de pe aproape toate continentele, lucrată cu migală, talent şi iubire. Sunt adevărate bijuterii, care pot sta în orice expoziţie sau colecţie particulară.

Activitatea expoziţională în România a Ritei Schuerweghs este strâns legată de cea a pictorului Ilie Cioartă, care expun împreună de cinci ani, însă mai mult în Europa. De partea cealaltă artistul Ilie Cioartă are în spate o lungă şi bogată carieră artistică şi expoziţională, arta sa bucurându-se de o critică pozitivă, în toţi cei 50 de ani de activitate.”

Aşadar, în prag de toamnă, Galeriile ALFA vă invită să cunoaşteţi doi artişti, care nu se sfiiesc să colinde galeriile de artă, cu lucrările la purtător, bucuroşi să descopere peste tot iubitori de artă şi să-şi facă alţi prieteni.

Foto: Mihnea Baran

Alte articole