8 mai 2024
ActualitateCu gunoiul în oraș?

Cu gunoiul în oraș?

Pentru că într-o luna de zile celula 1 a gropii de gunoi se va umple iar celula 2 nu poate fi operată, încă, din cauza împotrivirii Comaneștiului, s-ar putea ca Bacăul să rămână cu deșeurile menajere neridicate.

În ședința Consiliului local al municipiului Bacău, desfășurată, în această seară, s-a pus problema situației de la groapa de gunoi care deservește o bună parte a județului Bacău.

Prima celulă a gropii, cea care a luat foc anul trecut, este pe cale să se umple și ar trebui să se înceapă depozitarea în celula 2, pentru care s-a găsit deja un operator.



Contractul cu acest operator, însă, nu poate fi semnat din cauză că aleșii locali din Comănești, oraș care face parte împreună cu Bacăul și cu alte localități din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS), refuză să-l semneze.

La ședința Consiliului local de astăzi a fost prezent Bogdan Seto, director executiv ADIS, care a explicat situația. El a făcut un apel către factorii politici să intervină pentru a convinge consilierii comăneșteni să accepte acest contract.

“Nu ne permitem să rămânem cu gunoaiele în oraș. Trag acum un semnal de alarmă și solicit concursul dvs. în deblocarea acestei situații”, a spus Seto.

Deși el nu a nominalizat Comaneștiul, cel care a făcut-o a fost primarul Cosmin Necula, care a și spus că există doar două variante de soluționare a problemei: ori Comăneștiul revine și se decide să semneze contractul, ori orașul este exclus din ADIS și atunci se poate semna de către toate unitățile administrativ-teritoriale contractul cu operatorul Celulei 2.

Necula a mai amintit că problema ar fi fost rezolvată de multă vreme dacă fosta administrație ar fi înaintat documentația la timp și dacă s-ar fi semnat contractul de operare la Groapa de Gunoi. Dar, a spus el, documentația a fost înaintată abia după șapte ani, de noua administrație, însă era deja prea târziu pentru că nu mai corespundea cu realitatea.

Acum va trebui să fie refăcută din fondurile ADIS, pierzându-se, asfel, banii europeni care au fost folosiți la întocmirea primei documentații. Problema este că excluderea Comăneștiului din ADIS trebuie votată de toate cele peste 90 de unități administrative care s-au asociat, ceea ce înseamnă că ar putea dura mai mult de o luna.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri