Cu dosar penal va puteti alege daca sunteti depistat ca dati declaratii false pentru a obtine ajutoare de incalzire a locuintei, cu gaz metan sau agent termic. Un exemplu poate fi dat cazul lui Vasile Stan, un bacauan care a beneficiat ilegal, spun autoritatile, de cinci bonuri valorice, in valoare totala de 700.000 de lei. Omul risca acum sa faca inchisoare intre trei luni si doi ani. Sprijinul a fost acordat anul trecut, insa Vasile Stan este cercetat penal din iulie anul curent, dupa ce s-a incheiat campania de decontare a bonurilor valorice.

&#8222Respectivul a dat declaratii mincinoase, cu venituri mult mai mici decat cele reale. Stan a declarat pe propria raspundere ca are un venit lunar de 5,470 milioane lei, iar sotia sa, de 2,890 milioane lei. E adevarat ca sunt trei membri – exista si un copil -, insa veniturile celor doi soti se ridica la 5,8, respectiv 4,2 milioane lei, dupa cum a reiesit din ancheta sociala. In situatia lui au mai fost alte 12 familii, insa de la acestea s-au recuperat banii”, spune Gheorghe Apostu, director general la Directia Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (DMSSF). De partea cealalta, familia Stan recunoaste doar ca a primit bonuri valorice, insa nu in mod ilicit. Ei sunt ferm convinsi ca au dreptate si ca vor scapa basma curata, dupa ce vor returna contravaloarea bonurilor, mai exact suma de 700.000 lei. &#8222De la o vecina am aflat de aceste ajutoare. Cand am completat declaratiile de venit nu mi se majorase, inca, salariul. Iar cele 4,2 milioane lei, cat a aratat ancheta sociala ca iau nu sunt reale. Acesti bani i-am luat pe un concediu medical. Nici acum nu iau patru milioane lei salariu. Iar, din luna ianuarie anul acesta, la mine, au locuit baiatul si logodnica lui. Amandoi nu au serviciu, deci sunt fara venituri. Asa ca am fost patru membri, nu trei, cati erau trecuti in declaratie. Sunt sigura ca vreun sclerozat de vecin ne-a parat. Noi nu am avut nici o intentie sa profitam de pe urma statului”, explica Sofia Stan, care este casiera la o firma de transport. Mentionam ca sotul, Vasile, lucreaza ca lacatus mecanic la o societate de gospodarie comunala. Daca anul trecut singura masura aplicata celor prinsi cu declaratii false a fost recuperarea banilor, incepand din acest an, se va trece la plangerea penala. Concret, falsul in declaratii va poate costa intre trei luni si doi ani de inchisoare.

Castigurile ilicite nu se iau in calcul

Legea acordarii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei are si lacune. Si asta pentru ca de ea se pot folosi toti bacauanii cu venituri ilegale. Nu de putine ori s-a intamplat ca, la poarta Directiei Muncii, sa opreasca cate o masina ultrasofisticata, de zeci de mii de euro, din care sa coboare un barbat sau o femeie imbracata cu haine de firma si impopotonata din plin cu bijuterii din aur. Si, surpriza de proportii! Personajul pestrit nu face altceva decat sa solicite ajutor de incalzire a locuintei, declarand ca are venit zero. &#8222La prima impresie, este clar ca astfel de persoane – si nu putine la numar – au o situatie financiara excelenta. Insa, veniturile sunt obtinute ilegal, si nu in mod oficial, cu acte in regula. Nu avem ce sa facem in aceste situatii, daca ancheta sociala pe care o demaram releva ca nu am fost mintiti. Consider ca aceste persoane sfideaza bunul simt. Din pacate, legea nu spune ca trebuie evaluata si averea, bunurile pe care le poseda oamenii. Averea nu intra in calcul. Doar veniturile lunare”, explica Apostu.

Ancheta sociala in cazul venitului zero

In prezent, in jur de 3.000 de bacauani au solicitat ajutor de incalzire pentru gaz metan si aproximativ 2.000 pentru cel cu agent termic. Insa, campania de depunere a cererilor are data limita 15 octombrie. Conducerea DMSSF afirma ca se asteapta la cel putin 13.000 de familii care sa ceara ajutor de incalzire cu gaz metan si 17.000 cu agent termic. &#8222Toate familiile care au declarat ca nu au nici un venit vor fi subiectul unei anchete sociale. Iar, in celelalte cazuri, cu venituri foarte mici declarate, vom face anchete sociale prin sondaj. Toti cei care vor fi prinsi ca au dat declaratii false se vor alege cu dosar penal”, a conchis Apostu.Scris de Carmen SERBAN

Alte articole