23 aprilie 2024
ActualitateCu dintii la amanet

Cu dintii la amanet

Bacauanii isi dau si dantura pentru un ban in plus

In plina criza financiara, tot mai multi bacauani se vad nevoiti sa-si amaneteze bunurile pentru a face rost cat mai repede de bani. Casele de amanet continua sa ramana una dintre metodele la indemana. Clientii cei mai fideli sunt somerii, tinerii si pensionarii. Unii dintre bacauani isi dau si dintii pentru a face rost de un ban in plus.

Din cauza lipsei banilor, simtita din ce in ce mai acut de catre bacauani, urmare a crizei financiare si a cresterii numarului de someri, casa de amanet este pentru multi colacul de salvare. Casele de amanet, considerate de solicitanti “cele mai ieftine banci”, sunt la orice pas, în orice intersectie, pe oricare strada a Bacaului. Numarul lor este destul de mare, iar cererea, pe masura. Pentru a face rost cat mai repede de o bruma de bani, barbati, femei, pensionari, someri si chiar tineri de 20 de ani, aleg sa-si amaneteze bunurile, in special bijuteriile din aur. Sunt societati care accepta si electonice, de la casetofoane si combine, pana la CD playere, daca sunt in stare buna de functionare, insa cel mai bine merge aurul. Imprumutul pe aur.

Preturi bune pe vremuri de criza

Gramul de aur se amaneteaza cu 60 de lei pentru 14K, cu 70 lei pentru aurul de 18 K si chiar cu 90 de lei (negociabil), cel de 24K. Dobanzile percepute sunt de 0,5-0,8 la suta pe zi, insa imprumuturile sunt pe termen foarte scurt, de cinci zile pana la maximum o luna. “Acceptam si prelungire de contracte, in functie de posibilitatile omului, dar cu o conditie: sa plateasca integral comisionul aferent contractului. Ne pliem si noi, in functie de criza. Nu oamenii sunt vinovati ca ajung la noi, ci societatea in care traim”, ne-a declarat patronul unei case de amanet din zona centrala a orasului. Firmele de la periferie au si mai mare cautare, dar tot acestea se confrunta si cu o alta situatie: tot pe fondul crizei financiare, multi clienti nu se mai prezinta sa-si recupereze bunurile amanetate.

Cu dintii din aur la amanet

Obiectele din aur abandonate sunt apoi revalorificate, la preturi mai mici decat “merge piata”, cum ne-a explicat Aurel B., administratorul unei case de amanet. Tocmai din acest motiv, aurul dentar nu prea este acceptat de acesti comercianti. Chiar daca solicitari sunt. “O, da, vin. Vin cu proteze dentare din aur, de pe vremea bunicilor, tineri in special, dar vin si persoanele mai in varsta cu astfel de obiecte. Insa desi este un aur de calitate, nu il acceptam. Este greu de revalorificat. Am primit acum cateva luni patru dinti si cu greu i-am dat la un tehnician dentar, pentru ca, bineinteles, clientul nu s-a mai intors dupa ei”, ne-a mai spus, amuzat, barbatul.



La limita

In general se apeleaza la amanet pentru nevoi personale, pentru sume care nu depasesc milionul de lei vechi. “Nu am alta solutie. Nu stiu ce sa fac. E greu acum, ca banii nu mai ajung. În plus, la varsta mea nu-mi mai folosesc chestiile astea”, ne-a spus rusinata o femeie, în timp ce iesea de la casa de amanet de pe strada Mihai Viteazu. Ioana V. a recunoscut ca a ajuns în situatia de a-si amaneta o parte din bijuterii pentru a putea plati datoriile la firma de cosmetice a carei reprezentanta este. Cum clientii ei au intarziat platile, a devenit si ea la randul ei clienta. Clienta la amanet. Teama ca vor afla parintii sau ca prietenii o vor judeca a fortat-o sa ascunda metoda prin care face rost de bani. Asa cum fac multi.

Roxana Neagu
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri