29 martie 2024
ActualitateCu deșeurile în bătătură: CL Comănești a fost atacat în instanță de...

Cu deșeurile în bătătură: CL Comănești a fost atacat în instanță de Prefectură!

Prefectura Bacău a declanșat procedura prealabilă de atacare în instanța de contencios-administrativ a Hotărârii Consiliului Local (CL) Comănești prin care a fost aprobată înființarea unei societăți de salubrizare în subordinea primăriei.

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a verificat, în august, modul în care este derulată activitatea de colectare și depozitare a deșeurilor menajere. La sfârșitul controlului, ANRSC a amendat Primăria Comănești cu 50.000 de lei și a dispus mai multe măsuri, cea mai importantă dintre acestea fiind înființarea unui serviciu de salubrizare și depunerea documentației pentru licențierea acestuia.

Problemele au apărut după ce Eco Sud a preluat administrarea depozitelor de deșeuri din Bacău (Celula I și Celula II) și a constatat că firma Eco Valea Muntelui, aflată în subordinea Primăriei Comănești și înființată în 2008 în cadrul proiectul finanțat prin PHARE, nu mai are licență de trei ani.



Urmarea? Nu i-a mai permis să aducă gunoiul menajer la depozitul din Bacău. De atunci, deșeurile sunt duse într-o hală părăsită. Eco Valea Muntelui nu poate obține licență din cauză că orașul Comănești nu este unic acționar. Două comune – Asău și Brusturoasa – au câte o acțiune de 10 lei la care nu vor să renunțe.

Risc de contaminare cu pestă porcină

„Singura soluție legală este înființarea unui serviciu de salubrizare în cadrul primăriei, care poate fi inclus în proiectul județean «Sistem integrat de management al deșeurilor solide». Delegarea altei societăți încalcă documentul de poziție aprobat de CL Comănești și proiectul SIMDS, asumat de Primăria Comănești”, a declarat Valentin Ivancea, subprefectul județului. ANRSC e singura instituție care poate reglementa acest serviciu, mai arată subprefectul.

Conform planului de măsuri stabilit de ANRSC, CL Comănești trebuia să aprobe înființarea unui serviciu de salubrizare, dar nu s-a conformat, înființând o nouă societate pe acțiuni, în locul celei vechi, SC Eco Valea Muntelui SA. „Sunt peste 70 de zile de când deșeurile sunt depozitate pe platforme neconforme și neautorizate, în condițiile în care în jurul județului Bacău există focare de pestă porcină! Această situație crește riscul de contaminare”, afirmă Valentin Ivancea.

Prefectura a cerut CL Comănești să modifice hotărârea, termenul fiind 5 octombrie. Primarul orașului, Viorel Miron, afirmă că CL Comănești a acționat conform Legii 51, care permite înființarea unei societăți sau a unui serviciu de salubrizare.
„Să înființezi un serviciu e ca și cum ai face un PFA în loc de o societate, ceea ce ar dezavantaja comunitatea. Eu cred că ar trebui să fie mai îngrijorați de cei care nu plătesc serviciul de salubrizare, în loc să ne blocheze pe noi, care avem operator. Un operator care era pe profit și care nu avea niciun leu datorie”, declară Viorel Miron.

„Amândouă variantele sunt legale”

Primarul susține că va face toți pașii necesari pentru a obține licențierea noii societăți de salubrizare. Serviciul nu poate acoperi toate nevoile orașului și poate fi afectat de restructurările de personal decise de Guvern, mai precizează Miron. „Noua societate îndeplinește toate condițiile cerute de lege, la fel ca cea din Tg. Ocna. Celei din Tg. Ocna i s-a putut da licență, iar societății din Comănești nu? De ce?” întreabă primarul.

Viorel Miron susține că argumentul privind imposibilitatea integrării în SIMDS e doar un pretext pentru a obstrucționa activitatea de salubrizare. „Conform Legii 51, art. 28, litera «b», putem să salubrizăm orașul cu o societate comercială având drept unic acționar CL Comănești. Ei ne obligă să respectăm litera «a» din art. 28 al Legii 51, care spune că putem înființa un serviciu.”

Conflict între proiecte? Sau între orgolii?

Revoltat, Viorel Miron afirmă că Primăria Comănești nu încalcă nicun document de poziție deoarece are un proiect european anterior documentului de poziție și proiectului SIMDS și o firmă care deține utilajele necesare salubrizării orașului: „De ce să trecem de la societate la serviciu? Amândouă variantele sunt legale! Când ne-au luat în SIMDS nu aveam societatea? Atunci era în regulă? Și dacă nu era, de ce ne-au luat?”

Valentin Ivancea, subprefectul județului Bacău, arată că refuzul CL Comănești de a înființa un serviciu în subordinea primăriei, nu o firmă, poate compromite proiectul județean derulat pe fonduri europene și atrage riscul unor sancțiuni. A doua mare problemă este produsă de depozitarea neconformă a deșeurilor, care poate afecta calitatea apei și a aerului și, în consecință, sănătatea populației.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri