29 martie 2024
ActualitateCu barca la Insulă

Cu barca la Insulă

E drept că natura își cere drepturile. Luciul de apă nu poate ascunde vegetația care își cere dreptul la viață. Insula de Agrement rămâne o oază în peisajul băcăuan. Merită luată cu asalt, nu numai la sfârșit de săptămână. Văzută din barcă arată altfel, după fiecare vâslă, care mai aduce și picuri de apă, pe o bluză decoltată sau mușchii pigmentați. Doi într-o barcă: „ …doi oameni în larg/Ce căutam să găsim un catarg…” ne încânta cu vocea inconfundabilă Angela Similea, muzica Ionel Tudor, versuri Andrea Andrei.

Pentru o plimbare pe lac, „Trei într-o barcă” stau numai bine, cu tot cu animăluțul de companie. Doar nu suntem pe Tamisa, cum se amuza Jerome K Jerome pe la 1889. Hidrobiciclete nu sunt, să nu se agațe în nuferi. Nu se văd acum, dar există. Printre papură! Decolmatare? Râde Nea’ Nelu, cum îl știu împătimiții pescuitului, când pomenesc de ea. Stă sprijinit la umbră, în fața debarcaderului, la o timonă imaginară, supraveghind cu – să nu-i zic nostalgie, pânza de apă care înconjoară insula. Zgârcit la vorbă. Știe el ce știe când vede un aparat de fotografiat.

Nu că l-ar impresiona, dar nu-i place să fie în centrul atenției. „Când închiriem o barcă, prețurile… vedeți! Sunt afișate! Ne rezumăm, conform legii, de a nota doar datele personale. Avem barcă de intervenție. Supraveghem să nu apară probleme. Să nu i se facă rău cuiva. Cu mulți ani în urmă se reținea buletinul. Dacă se depășea termenul, se plătea din cât s-a întârziat. Mergem pe încredere. Nu am avut probleme. Am avut și cazuri când ne-au anunțat că vor să mai stea, și plătesc când predau barca. Eu le recamand caiacele, canoele. Pot face un circuit. Când bate vântul din sud, cel mai indicat e să se ducă prin partea dreaptă, pe sub podul de la intrare, să se învârtă în jurul Insulei mici, și să revină la debarcader. Oricum efortul se resimte. Este mai bine să revină cu vântul din spate. Dacă bate dinspre nord…? E logic! Mai greu cu generația asta obișnuită cu telefonul, nu cu vâsla. Pănă reușesc să pornească… Se pot face și programări.”



Competiție mare organizată ad-hoc. Au venit la nenea Nelu la debarcader. Punct de reper. „ Am stabilit să ne întâlnim pe la ora cinci dupăamiază. Câți suntem? Ionică, Cătălin, Cătălin, eu și el. E o competiție prietenească. Pescuit sportiv. Eliberăm peștele. Care are cele mai multe capturi face cinste. Eu sunt Coco, el Beni. Dăm la răpitor. La gumă, vobler… plastice. Stăm până se întunecă.” Baieții aștia nu se laudă. Fac voluntatiat, muncă de ecologizare mai pe românește. Câte gunoaie au adunat… nu se mai pune. Coco, Constantin Dobrin, a înființat în august 2019 acest club: Catch& Release Bacău. Ca să devii membru trebuie să-ți placă să pescuiești, adrenalina, și să eliberezi peștele. Să faci și voluntariat.

“Clubul nautic al CRE funcționează în spațiul închiriat prin licitație de Primăria Municipiului Bacău, în baza autorizației de funcționare și profil de activitate, dispunând de o baza materială constând în 26 bărci cu vâsle, 8 caiace simple și duble, 3 canoe și o serie de ambarcațiuni utilitare și de siguranță. Având în vedere că este primul an de funcționare, dar și condițiile meteorologice nefavorabile, ne străduim să îmbunătățim calitativ oferta
de servicii, precum si plaja de activități de voluntariat și ecologie”, se arată într-un comunicat al CRE.

La Jerome K. Jerome, aventura pe apă se termină cu o masă copioasă, după care dă bucuros din coadă și cîinele. De ce să nu fie și astăzi la fel, la noi? Meandre și nazuri face destule Bistrița cu zăpoarele ei, de crezi că Tamisa din poveste e un râu mititel.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri