28 martie 2024
Top Story„CSMeii” își așteaptă... leii

„CSMeii” își așteaptă… leii

Aflați în obiectiv- locul 9- handbaliștii CSM Bacău nu sunt în grafic, în schimb, cu salariile: intră în a treia lună fără bani luați. Chiar dacă 2021 a fost un an în care clubul a fost finanțat cu 1.200.000 lei în minus, directorul CSM Bacău, Adrian Gavriliu este convins că restanțele salariale vor fi achitate până la finalul lunii. Garanția? Promisiunile venite dinspre Primărie

CSM Bacău, la final de 2021. Final de an, final cu… bani? Sau, dimpotrivă, cu restanțe financiare? Directorul clubului tutelat de municipalitatea băcăuană, Adrian Gavriliu are convingerea că luna aceasta vor fi „stinse” toate restanțele. Cea mai problematică este situația prim-divizionarei de handbal masculin. În grafic ca obiectiv, handbaliștii antrenați de Sandu Iacob nu și-au primit drepturile salariale pe ultimele două luni. Motivul? Un buget de 6.300.000 lei acordat de municipalitate, în condițiile în care suma fundamentată și solicitată de club a fost cu aproximativ 1.200.000 lei în plus. „Chiar și în aceste condiții, handbaliștii vor ajunge la zi cu banii în maximum două săptămâni. Avem promisiunea Primăriei”, punctează directorul Gavriliu.

-Domnule director, CSM Bacău se pregătește să încheie un an dificil. Asta cel puțin din punct de vedere al bugetului. Putem discuta puțin pe marginea cifrelor?



-Sigur. Pentru activitatea sportivă din 2021 noi am solicitat Consiliului Local un buget la dimensiunea celui avut anul trecut.

– Anul trecut ați avut 7.588.000 lei.

-Exact. Iar anul acesta ni s-a aprobat un buget de 6.300.000 lei. O diferență însemnată, care ne-a obligat să restrângem o bună parte din cheltuieli.

-Fiind secția cu cel mai mare buget, e clar că handbalul a avut cel mai mult de tras. Și chiar despre handbal vreau să discutăm pentru că aici există restanțe salariale însemnate ca sumă totală. Știu că decembrie ar fi a treia lună fără salarii luate, corect?

-Corect, dar suntem de-abia în prima parte a lui decembrie, așa că putem vorbi doar de două luni ca restanțe. Dacă îmi permiteți însă o paranteză: m-am luptat mult, în fiecare an- și dumneavoastră știți bine asta- pentru toate secțiile, dar cu precădere pentru cea de handbal deoarece mereu au fost discuții aprinse legate de bugetul ei. Iar discuțiile din Consiliul Local au fost aprinse pe acest subiect pe bună dreptate: și eu consider că salariile din handbalul românesc sunt mari. Prin urmare, e normal ca primarul și consilierii locali să dea din sprincene când noi ne băteam pentru un buget de un milion, un milion și ceva de euro pentru secția de handbal a CSM Bacău. Numai că nu Gavriliu stabilește cota de piață a handbaliștilor din România. Dacă ai echipă de primă ligă, trebuie să te prezinți și cu un buget pe măsură. Ori, bugetul a fost suferind din acest punct de vedere, motiv pentru care sunt și aceste restanțe salariale. Am însă convingerea că ele vor fi rezolvate și handbaliștii vor ajunge cu banii la zi luna aceasta.

-Pe ce vă bazați?

-Pe discuțiile avute cu primarul Bacăului, în baza cărora am fost asigurați că până la finalul anului ni se vor aloca sumele necesare. Repet, am toată convingerea că va fi așa.

-Aceste restanțe au creat unele tensiuni în rândul echipei de handbal?

-Da și tensiunile sunt firești. Îi înțeleg pe băieți deoarece nimănui nu-i place să se confrunte cu întârzieri salariale, dar… Există un dar peste care nu vreau să trec: din păcate, la echipă mai sunt și doi, poate trei „mineri” care deși ating mingea de cinci ori pe campionat și care au fost păstrați la echipă cu înțelegerea mea- țin să subliniez acest lucru- nu știu decât să facă zarvă și să pozeze în… Miron Cozma. Îmi asum ceea ce spun. Jucătorii profesioniști, chiar dacă au avut și au, la rândul lor, nemulțumiri și-au văzut de treabă, iar lucru ăsta s-a reflectat și în teren, și în clasament: deși cu un lot redus numeric, am ajuns pe locul 9.

-Spuneați că bugetul redus aprobat de municipalitate v-a obligat să tăiați o bună parte din cheltueli. Anul trecut a fost unul cu o activitate sportivă redusă din cauza pandemiei, așa că mai bine am lua ca reper cheltuielile din 2019. Spuneți-ne cât a fost bugetul secției de handbal în 2019, unul full-time ca și competiții.

-O clipă, să verific. Bun, în 2019, într-un an plin, după cum spuneați, secția de handbal a cheltuit per total 5.000.000 lei, adică peste un milion de euro. În 2021, a trebuit să ne restrângem cheltuielile la cuantumul de 3.500.000 lei. Și asta în condițiile în care costurile au crescut față de 2019, iar din acești 3.500.000 lei a trebuit să suportăm și testele anti-Covid. Dacă în trecut anvelopa salarială lunară la handbal era de 380.000 lei, acum este de 227.400, că tot spuneați să discutăm pe cifre.

-În ce se regăsește acest deficit salarial?

-Cum în ce? În plecările de jucători. Din vară și până acum a trebuit să dăm drumul lui Crnoglavac, Târzioru, Huta, Gal, Sretenovic, Saldatsenka și Freiwald. Au plecat șapte jucători, au venit doar doi: Costea și Dospinescu.

-Nu vă e teamă de retrogradare?

-Nu. Am încredere în potențialul nostru. Sigur, dacă am fi avut posibilitatea să ne păstrăm jucătorii, am fi fost o echipă de play-off. De locurile 6-7. Pentru asta, era nevoie însă de bani.

-La echipa de fotbal a CSM-ului sunt restanțe salariale?

-Nu.

-Păi cum la handbal sunt, iar la fotbal nu?

-E simplu: cuantumul salarial la echipa de fotbal este de numai 49.500 lei pe lună. Oricum, noi am așteptat de la o lună la alta rectificarea bugetară, în speranța că vom putea achita și restanțele de la handbal. Dar să presupunem că, pentru a acoperi o parte din restanțele de la handbal, am fi dat 50 la sută la fotbal și 50 la handbal. Asta ar fi însemnat ca fotbaliștii care au media salarială lunară de 1.000 -1.200 lei ar fi luat 500 sau 600 lei. Cum s-ar fi descurcat cu banii ăștia? Pe de altă parte, un handbalist care are un salariu mediu de 2.500 de euro- euro, nu lei, da?- se poate întreține în cazul- evident, nedorit- al unori întârzieri salariale. Asta a fost rațiunea.

-De ce buget credeți că ar avea nevoie CSM Bacău în 2022 pentru a nu mai întâmpina probleme?

– Pentru ca CSM Bacău să-și păstreze campionii de la sporturile individuale, care, încet-încet, au început să bată pe la alte uși, pentru ca echipa de fotbal să ocupe un loc onorabil, de mijlocul clasamentului în Liga a III-a și pentru ca echipa de handbal să intre în play-off ne-ar trebui, strict pentru activitatea sportivă, un buget de opt milioane de lei. Adică 1.600.000 euro.

-O ultimă întrebare. 2021 a fost un an în care demiterea din funcție a fost ca o sabie a lui Damocles pentru dumneavoastră. Clubul a întâmpinat probleme, dumneavoastră ați întâmpinat probleme. V-ați gândit vreodată să demisionați pentru ca luccrurile să ia o altă turnură?

-Să știți că nu sunteți singurul care mi-a pus această întrebare. Și să mai știți că am fost tentat să demisionez, chiar dacă am un contract pe durată nedeterminată, obținut în baza unui concurs.. Am simțit că sunt într-un război- pe care nu l-am dorit și nu l-am început- război ce afectează activitatea clubului și m-am gândit că, pe de o parte, demisia mea ar putea reprezenta o rezolvare. Pe de altă parte, însă, consider că sub coordonarea mea, CSM Bacău a făcut un salt important în ultimii cinci ani în planul activității. Și a mai fost un lucru care m-a împiedicat să-mi dau demisia: mi se pare injust ca, după 35 de ani petrecuți în sportul băcăuan, să ies pe ușa din spate doar că asta își doresc unii politicieni aflați vemelnic în funcții.

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri