Gruparea condusă de Ingrid Istrate a fost protagonista finalelor de la București, în cadrul cărora Gabi Bitan și-a reconfirmat candidatura pentru Tokyo cu un fabulos 8.14 la lungime, iar Diana Ion a adăugat zece centimetri la recordul personal de la triplusalt.

„Citius, altius, fortius”. CSM Onești își însușește sloganul Jocurilor Olimpice. Spre care privește și cu ochii săritorului în lungime Gabriel Bitan, care a completat motto-ul olimpic și cu un „mai departe”. Și asta pentru că la finala Campionatului Național de atletism Indoor pentru Seniori și Seniori U23 (Tineret) de weelkend-ul trecut, de la București, oneștenii au mers nu doar mai repede și mai sus, ci și mai departe cu ideea de performanță.Sunt un conducător fericit. Copiii noștri – pentru că majoritatea sunt încă niște copii – au avut o comportare super. Începând cu performanțele lui Gabi Bitan și ale Dianei Ion la sărituri, continuând cu reușitele lui Țone și Anton la 60 m și 60 m garduri și încheiind cu argintul la Tineret al ștafetei de 4×400 formată din puștoaicele Ungureanu, Mușulete și Dinu, cărora li s-a adăugat Iulia Banaga. Cel mai tare m-a bucurat însă spiritul de grup. Un spirit de grup specific Oneștiului, care, chiar și atunci când aduce sportivi din alte părți, îi aduce la vârste foarte fragede, formându-i și inoculându-le această stare specială, generatoare de performanță și de apartenență”, a declarat pentru „Deșteptarea” directorul CSM Onești, Ingrid Istrate.

 

Bucureșteanul Gabi Bitan, de exemplu, s-a alăturat Oneștiului când nu avea încă vârsta primului buletin. „Va ajunge departe. Și la propriu, și la figurat. Are o naturalețe impresionantă în mișcări”, îl descria, în urmă cu aproape un deceniu, consilierul tehnic al CSM Onești, Dorin Arădăvoaicei, pe Bitan. Iar ochiul specialistului a văzut just. Sâmbătă, în finala probei de lungime a Naționalelor Indoor, atletul în vârstă de 22 de ani antrenat de Cornel Grigore a câștigat titlul național de Seniori și, totodată, pe cel de Tineret cu un fantastic 8.14 metri. Asta în condițiile în care PB-ul său în sală era de 7.87m!

„Sincer, m-am frecat și eu la ochi. Opt metri și paișpe?! Parcă nu-mi venea să cred”, a comentat pentru cotidianul nostru, Gabi Bitan, care a adăugat: „Acum, Olimpiada de la Tokyo se vede mult mai aproape, dar, calendaristic vorbind, și mai aproape sunt Europenele de sală de la Tourun, unde doresc să continui pe aceeași linie”.

Rămânând la lungime, să notăm că în finală, Bitan (sportivul nr. 1 al CSM Onești în 2020) l-a învins cu aproape jumătate de metru pe colegul său de club, Marian Tănase, care, cu o săritură de 7,62 m și-a adjudecat argintul la Seniori.  O concurență mult mai acerbă „în familie” a fost cea dintre Alin Anton și Marius Țone la 60 m, cei doi atleți oneșteni împârțind aurul de la Tineret și argintul la Seniori grație unui impresionant rezultat de egalitate: 6.84 secunde. Anton nu s-a mulțumit însă cu atât. „Să știți că sâmbătă fac baremul de participare la Europene”, i-a spus directorului său de club, Ingrid Istrate.

Și sprinterul născut în anul 2000 și-a respectat promisiunea, reușind un 7.88, cu care nu doar că și-a făcut baremul pentru Campionatul European, dar a cucerit și titlul national al probei atât la Seniori, cât și la Tineret. CSM Onești a pus mâna pe două medalii și la 60 m garduri feminin, acolo unde Iulia Banaga a alergat 8.49, câștigând titlul la Tineret și argintul la Seniori. În contul Iuliei a intrat și un bronz la U23 în ceea ce privește proba de 400 m, dar și un argint cu ștafeta la Tineret, o ștafetă completată cu atletele „babies” Ștefania Medeea Mușulete (an de naștere 2005), Iarina Ungureanu (2004) și Andreea Dinu (2002).  Continuând cu seria medaliilor pe care stă ștanțat CSM Onești, să bifăm argintul de la Tineret și bronzul de la Seniori al lui Robert Tabacu la prăjină, cu un rezultat de 4.60 și argintul la U23 al lui Sorin Ionescu (cu o săritură de doi metri) la Înălțime, probă care, la feminin, le-a adus la rampă pe Federica Apostol (CSM Bacău) cu un aur la U23 și un argint la Seniori grație unei sărituri de 1.80 și pe Ramona Verman (SCM Bacău), clasată a doua la Tineret cu 1.70m.

Am păstrat special la final, „pour la bonne bouche” cum ar spune franțuzul, performața Dianei Ion (foto mijloc) la triplusalt. În urmă cu două săptămâni, oneșteanca de 20 de ani stabilea recordul personal, cu un 13.58. Sâmbătă, fosta practicantă de karate a mai pus zece centimetri la PB-ul său. Iar cu acest 13.68, Diana a reușit titlul național la U23 și argintul la Senioare, fiind urmată în clasamentul de la triplu de Alexia Dospin (CSM Bacău), care, cu 12.94, s-a clasat pe 2 la U23 și pe 3 la Senioare. „E un rezultat pentru care mă bucur foarte mult, normal, dar pentru care nu a trebuit să trag foarte tare. Nu mi s-a părut că ar fi fost greu”, a mărturisit Diana Ion. Pentru noua generație de atleți de la CSM Onești nu pare deloc greu să ajungă mai departe, mai repede și mai sus!

Dialog între directorul CSM Onești, Ingrid Istrate și sportivul său, Gabriel Bitan înaintea probei de lungime, care a adus campionului în vârstă de 22 de ani un rezultat de 8,14 m

„Măi băiete, să știi că eu am schimbat prefixul de ceva vreme. Când te hotărăști să-l schimbi și tu și să treci de cei opt metri? Nu crezi că Naționalele sunt un bun prilej?”.

„Doamnă director, Naționalele sunt un foarte bun prilej.”

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE