Așa cum „Deșteptarea” anunța, în exclusivitate, pe 8 martie, bugetul liliput creionat de municipalitate ar urma să ducă la desființarea tuturor echipelor de handbal și fotbal ale „CSMeilor”, inclusiv la nivel de copii și juniori.
În felul acesta, Bacăul ar rămâne, pentru prima dată în istoria post-decembristă, fără nicio reprezentantă în Liga 1 la sporturile de echipă, devenind ultimul județ din Moldova.
Mai mult, bugetul de 6,5 milioane de lei propus de Primărie pentru CSM pe tot anul 2025 ar reduce la jumătate secțiile individuale și ar face ca, de la începutul verii, clubul municipalității să intre în incapacitate de plată
Pericol de implozie la CSM Bacău. Pericol major! Fitilul riscă să fie aprins de decizia Primăriei de a reduce cu aproape 60% bugetul clubului. Concret, dacă bugetul vehiculat, 6,5 milioane de lei pe întreg anul 2025, ar rămâne în vigoare, CSM Bacău ar intra în colaps. Mai exact, în incapacitate de plată. Și asta încă de la începutul verii!
Motivul? Având în vedere necesarul de cheltuieli existent în momentul de față, CSM Bacău ar urma să epuizeze până cel târziu în vară cele 6,5 milioane lei. După care, în lipsa unei rectificări bugetare, se poate pune lacătul.
La propriu. Prin urmare, dacă administrația Viziteu va rămâne fixată pe această sumă, situația se anunță una fără ieșire pentru clubul municipalității fondat în 2010. Înainte de toate, va duce la desființarea tuturor echipelor de handbal (masculin și feminin) și fotbal ale CSM-ului, incluzând aici și grupele de copii și juniori.
Paranteză: la CSM Bacău își desfășoară activitatea aproape 250 de copii și juniori doar la handbal și fotbal. De notat că, prin desființarea echipei de handbal masculin a CSM Bacău (locul 6 sezonul trecut, poziția a opta actualmente în Liga Zimbrilor), echipă care, nu mai departe de weekendul trecut, a umplut Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu” la meciul cu HC Buzău 2012, județul Bacău ar rămâne, pentru prima dată în istoria sa post-decembristă, fără nicio reprezentantă în primul eșalon la sporturile de echipă!
Practic, Bacăul ar deveni ultimul județ din Moldova în ceea ce privește reprezentativitatea formațiilor de handbal și fotbal. Sub Suceava (prima ligă la handbal masculin), Botoșani (prima ligă la fotbal), Vaslui (prima ligă la handbal masculin), Iași (prima ligă la fotbal și la handbal feminin), Vrancea (prima ligă la handbal masculin și liga a doua la fotbal) și Neamț (liga a doua la fotbal). Dar bugetul-liliput creionat de Primărie nu ar pulveriza doar echipele de fotbal și handbal ale „CSMeilor”.
De suferit ar avea și secțiile de sporturi individuale din cadrul CSM Bacău. Care ar fi reduse fix la jumătate. De la 12 la șase. Cu tăierile de rigoare (posturi și salarii), la nivel de antrenori și sportivi.
Asta în condițiile în care, doar pentru activitatea sportivă a secțiilor individuale, necesarul de cheltuieli al CSM Bacău pe un an întreg se cifrează la 5 milioane de lei. Și vorbim de secții cu deschidere la Jocurile Olimpice.
Cu performeri precum Constantin Popovici (sărituri în apă, campion mondial și dublu căștigător al Cupei Mondiale la high-diving, învingător- în premieră pentru România- al Red Bull Cliff Diving anul trecut), Denis Mihai (lupte, medaliat cu bronz la Mondialele de Seniori la finalul anului trecut, proaspătă achiziție a clubului), Cosmina Pană (haltere, triplă medaliată la Europene U23 în toamna lui 2024, cu un aur continental la stilul smuls) sau atleții Alex Novac (campion al României la aruncarea suliței și viitor aspirant la podium la Mondialele din Japonia) și Ramona Verman (campioană a României de Seniori la lungime în acest sezon Indoor, în detrimentul super-favoritei Alina Rotaru Kotmann, și calificată la Europenele U23 din vară).
Pe final să mai spunem că timpul este deopotrivă aliat și dușman pentru CSM Bacău. Aliat deoarece, până la finalul lui martie- începutul lui aprilie, când va fi votat bugetul, mai există speranța ca municipalitatea să-și revizuiască optica și să propună o sumă mult mai apropiată de nevoile și imaginea clubului ce reprezintă orașul.
Totodată, până atunci, ne mai putem bucura de handbal și fotbal. Dar timpul este și un inamic periculos pentru CSM Bacău. Asta pentru că, până va la oficializarea bugetului, clubul se vede nevoit să meargă înainte cu cheltuielile inclusiv la sporturi de echipă.
Iar dacă scenariul negru al acestui buget sătesc vehiculat în momentul de față va prinde contur și în mod oficial (negru pe alb, carevasăzică), sumele cheltuite până la intrarea sa în vigoare (deloc mici ținând cont mai ales de cele impuse de sporturile de echipă) vor trebui scăzute apoi din totalul de 6,5 milioane lei pe întreg anul. Ce va mai rămâne? Noi sperăm că măcar bani de un lacăt. De pus pe ușa clubului.