Foto: Dan Dima

– in sistemul de termoficare din Onesti s-au ingropat, fara rost, peste 1.000 de miliarde de lei vechi – instalatiile au functionat doar câteva luni, pentru ca nu au existat suficienti clienti, insa onestenii mai au de achitat facturi inca vreo 5-6 ani – din cauza datoriilor la caldura si apa calda, unele familii au ramas fara casa

Sistemului de termoficare din Onesti i se pregateste o ingropaciune fara glorie. Cruce si sicriu deja i s-au asigurat (a se citi ca instalatiile nu mai functioneaza), iar societatea Termon, care il gestioneaza, este la un pas de faliment. Moartea sa va insemna risipirea unei investitii uriase din banii onestenilor.

O investitie care straluceste de noua ce este si care ar fi putut asigura confortul a mii si mii de apartamente cu un foarte bun randament, dar de care practic nu s-a bucurat nimeni. Noul sistem de producere si distributie a caldurii era considerat chiar un model pentru alti edili din tara. Acum este o piatra de moara de bugetul orasului, adica de gâtul tuturor onestenilor.

Parerea autoritatilor locale actuale este ca sistemul s-a nascut cu grave malformatii. Proiectul Termon nu putea sa fie rentabil decât la un anumit numar minim de clienti. In anul inceperii investitiei – 2006 – din cele 19.000 de apartamente din Onesti, 13.000 aveau centrale termice proprii si doar 6.000 erau potential racordabile la sistemul centralizat. „S-a gândit atunci o strategie a celor care au centrale proprii sa se racordeze la Termon, astfel incât randamentul sa fie in parametri.

S-a incercat o «fortare» legala, la care insa lumea nu a reactionat obedient, ci impulsiv, cum era de asteptat. Din cei 6.000 s-au racordat foarte putini, iar din cauza facturilor foarte mari, chiar si cu subventiile acordate de primarie, s-a ajuns ca astazi sa mai fie doar 800 de locuinte care nu mai au centrale termice proprii. Dintre cei 800 chestionati de primarie, 160 au spus ca s-ar racorda la sistemul Termon.

Ceilalti ar spune ca oricum nu s-ar racorda din cauza facturilor foarte mari. Toti cei 800 se incalzesc pe baza de energie electrica, cu calorifere electrice sau alte mijloace”, spune primarul interimar din Onesti, Alexandru Cristea.

Se cauta un vinovat

Situatia in care a ajuns sistemul de termoficare din Onesti este rezultatul unui complex de factori, de care insa nimeni nu pare vinovat. „Nu suntem noi de vina ca dupa ce s-au investit 20 de milioane de euro in modernizarea sistemului, institutiile publice s-au dotat cu centrale proprii. Adica, in loc sa primeasca agent termic de la Termon, iar sistemul sa aiba randament bun, am intrat pe panta pierderilor accentuate.

Pâna la urma, investitia nu era a mea, a lui Cetean, ci este a comunitatii. Parerea mea este ca dotarea intitutiilor publice cu centrale termice proprii n-a facut decât sa reduca numarul de consumatori viabili din oras“, spunea Mircea Cetean Balanica, directorul Termon CT.

Reteaua de distributie a orasului este nou-nouta, cu pierderi foarte mici, la care s-ar putea racorda tot orasul. Fiindca unele capacitati de productie erau prea mari, s-au facut investitii in cazane de apa calda de capacitate mai mica, in ideea de a se furniza apa calda pe timpul verii la un pret redus, dar sa fie asigurata si continuitatea functionarii, asa cum prevede legea. Obligatii care, insa, au fost incalcate de municipalitate ani la rând, prin intreruperea apei calde pe timpul verii. Au mai fost montate si convertizoare de frecventa, pentru economii in functionare, s-a realizat contorizarea la nivel de scari de blocuri si multe altele.

Cazuri sociale provocate de facturile uriase

Actualul primar al Onestiului are o parere radicala asupra situatiei. „Din punctul meu de vedere, sistemul Termon trebuia omorât a doua zi dupa ce a fost pornit (toamna anului 2012 – n.n.). Facturile mari au adus numeroase familii in situatia de a acumula debite, care s-au transformat in executari silite si unii dorm acum in strada. Am un prieten ai carui parinti se afla in situatia asta.

Acest sistem nu a generat nimic bun, ba a mâncat si o multime de bani prin subventiile date de la primarie. Investitia a fost de aproape 1.000 de miliarde de lei vechi, case pierdute, etc. Mai degraba se cumparau niste centrale de apartament si se rezolva problema incalzirii si a apei calde. Termon este in insolventa si propunere de faliment, cu termen anul 2016. Datoriile se platesc pâna dupa anul 2020. Datoriile sunt foarte mari, imposibil de recuperat”, spune primarul interimar Alexandru Cristea.

Conform paginii oficiale de internet a societatii Termon CT S.A., aceasta se afla in procedura generala de insolventa. Administratorul judiciar desemnat este Profesional Tenarus I.P.U.R.L. conform incheierii de sedinta din 22.07.2013 de deschidere a procedurii, a Tribunalului Bacau, sectia a II-a Civila si Contencios Administrativ, Dosar nr. 2648/110/2013.

In traducere si in rezumat, aceasta inseamna ca onestenii vor mai avea de platit inca vreo câtiva ani buni pentru un sistem modern si extrem de scump, care a functionat doar câteva luni, aflat acum in moarte clinica, daca nu cumva deja a ajuns pe dric.

Sef al administratiei locale in vremea in care a inceput investitia in sistemul de termoficare – anul 2006 – era primarul Emil Lemnaru. De altfel, reprezentanti ai actualei administratii spun ca fostul primar a avut initiativa si s-a ocupat de atragerea fondurilor si strategii in aceasta problema. In mai multe rânduri am incercat sa luam legatura cu fostul primar, pentru a afla care a fost motivatia pentru realizarea sistemului si daca au existat cele mai mici semnale ca lucrurile ar putea evolua prost, asa cum s-a si intâmplat. Din pacate, deocamdata, nu am reusit sa aflam nici un raspuns din partea domniei sale.

Administratorul judiciar al Termon, trimis in judecata in dosarul Rafinariei Darmanesti

Probleme are chiar si administratorul judiciar al Termon CT. Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea în judecata a lichidatorului Rafinariei Darmanesti, Ionut Cosmin Apostu, reprezentantul  „Profesional Tenarus” SPRL Onesti, care are in portofoliu si societatea onesteana de termoficare. El este acuzat de  abuz în serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 infractiuni) si luare de mita, alaturi de el fiind deferit justitiei si avocatul Alexandru Tabârcea, acuzat de complicitate la abuz în serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si dare de mita.
De asemenea, a fost trimisa în judecata si SC Profesional Tenarus IPURL, cu privire la savârsirea a doua infractiuni de abuz în serviciu. (Sursa: Rechizitoriu DNA)

Alte articole