Sâmbătă seara, Botoșaniul lui Marius Croitoru a ținut în șah FCSB-ul lui Gigi Becali, urcând, temporar, pe locul 2 în clasamentul Ligii I. Să ridice mâna sus cine-și imagina că la startul play-off-ului FC Botoșani va fi pe podium! Să ridice mâna sus cine credea, la începutul sezonului regulat, că Marius Croitoru va deveni unul dintre cei mai de impact antrenori din campionat!

De Croitoru cel mic, care a venit la FCM Bacău împreună cu fratele său mai mare, Florin, în vara lui 2000, din C, de la Turistul București, mă leagă o veche și trainică amiciție. Am crezut în el ca fotbalist de la bun început. Adică încă din vremea în care, deși internațional de tineret, nu era văzut cu ochi buni de toată lumea. Cu aceeași onestitate, ridic mâna sus. Și recunosc că nu am crezut și în calitățile sale de antrenor. Sau, mai exact, nu mi-am închipuit că Marius Croitoru ar putea devină antrenorul care este astăzi.

Exponentul și garantul unui fotbal entuziast, plăcut ochiului, fără jumătăți de măsură. Iar dacă Marius a ajuns azi antrenorul care dă peste cap ierarhia Ligii I, un aport important îl are soția sa, Ramona. Cea care l-a și înscris, de altfel, la cursurile școlii de antrenori. Știți cum se spune: în spatele unui bărbat de succes vei găsi întotdeauna o femeie puternică.

„Ramonei îi datorez totul. Alături de ea m-am realizat ca fotbalist, am evoluat ca om și m-am apucat de antrenorat”, mi-a mărturisit Croitoru cel mic care, la drept vorbind, nu mai este deloc mic, măcar pentru că la toamnă va împlini 40 de ani. Și pentru că între prieteni destăinurile se fac până la capăt, actualul antrenor al Botoșaniului a adăugat: „Bacăul e casa mea. Aici m-am lansat ca fotbalist, aici mi-am cunoscut soția, aici voi reveni mereu, indiferent unde mă va purta activitatea profesională”. Ar fi bine ca, la un moment dat, activitatea profesională să-l poarte pe Marius Croitoru înapoi, în Bacău.

Cum, din păcate, acest lucru nu se va întâmpla prea curând, eu, personal, mă consolez ținând pumnii unor echipe din Moldova cu care n-aș fi crezut vreodată că voi avea o afinitate: Botoșaniul lui Marius Croitoru și Iașiul lui Andrei Cristea.