29 martie 2024
ActualitateCriză majoră de asistenți medicali în România. Situația este valabilă și în...

Criză majoră de asistenți medicali în România. Situația este valabilă și în județul Bacău

Trei sunt cauzele care au dus la o asemenea criză în România. Ar fi scăderea cifrei anuale de școlarizare, doi – migrația asistenților spre țări care plătesc mai bine această profesie și, trei – îmbătrânirea populației și deteriorarea accentuată a sănătății categoriilor vulnerabile, în special copii și bătrâni, de aici nevoia mai mare de cadre medii pentru prevenție și îngrijiri, în diferite forme, la domiciliu, în special. Direcția Națională de statistică precizează că, astăzi și în viitorul apropiat, România va avea nevoie de 50.000 de asistenți medicali. Dacă nu luăm în calcul alte plecări, ieșiri la pensie etc., cu actualul sistem de pregătire, necesarul de asemenea cadre ar putea fi asigurat în peste 20 de ani, ca să nu mai spunem că pregătirea cadrelor medii cade exclusiv pe umerii școlilor private, liceele sanitare fiind aproape inexistente.

Potrivit aceleași surse, populaţia vârstnică a depăşit-o cu peste 20 la sută pe cea tânără, cu vârste de până în 14 ani, iar perspectivele următorilor ani indică o accentuare ale acestui fenomen. Numărul bătrânilor de peste 65 de ani, de exemplu, a trecut de 3,8 milioane de persoane (17,5% din total), în timp ce numărul copiilor este de numai 3,19 milioane (14,5%). La 1 ianuarie 2022, cea mai mare pondere în totalul populaţiei o deţinea grupa de vârstă 50-54 ani (8,9%), o categorie care peste 10-15 ani va ieşi la pensie.

Cel mai văduvit sector este cel al medicinei de urgență și cel al intervenției de urgență (Salvare, SMURD), care suferă și de acută lipsă de medici, dovadă fiind timpul de intervenție, de la cinci minute (urgență roșie), la 5-6 ore, cazuri încadrate în culoare galbenă!



Lipsa acută de cadre medii și infirmieri s-a văzut în timpul pandemiei, când timpul de răspuns și intervenție (la toate nivelurile) a fost cu mult peste standarde. Din păcate, în ultima perioadă am fost nevoit să apelez la Serviciul de urgență al unui spital din Bacău și la unul de tratament și intervenție chirurgicală din Iași. Aceeași situație, lungi perioade de așteptare, suprasolicitarea asistenților medicali, câte patru saloane, de câte patru bolnavi, pentru fiecare asistent.

În ceea ce priveşte starea de sănătate, speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute din Europa. Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze ale mortalităţii, în timp ce cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces. Cauzele? Se știu, consumul de alcool și tutun, hrana proastă și lipsă inconștientă a controlului stării de sănătate, statisticile medicale arată că aproape jumătate din totalul deceselor sunt cauzate de comportamentele riscante în materie de sănătate.

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri