6 mai 2024
ContrasensCriza energetică provocată de "băieții deștepți"

Criza energetică provocată de “băieții deștepți”

În mod normal, criza energiei care a cuprins Europa NU ar fi trebuit să ne afecteze. Din cel puțin două motive: România nu importă foarte mult gaz rusesc, având propria producție care poate asigura consumul populației peste iarnă și, în al doilea rând, țara are capacitatea necesară pentru a produce energie fără a recurge la importuri.

În luna septembrie, conform datelor oficiale, la un consum de 7162 MW în orele de vârf, țara noastră a produs 5935 MW (23 septembrie, ora 20.29). Avem, deci, un deficit de 1226 MWh, și aflăm că am importat energie electrică din… Ucraina. Compania energetică Ukrenergo a raportat că a reușit să vândă energie electrică în valoare de 118 milioane de dolari în Europa în săptămâna 19-24 septembrie iar la licitație au participat 12 companii din Slovacia și România.

Dar, capacitatea totală instalată a producătorilor de energie din România este de 18.300 MW. De ce se produce numai jumătate? Pentru că, se pare, hidrocentralele produc la maxim 40% din capacitate, Complexul Energetic Oltenia nu are suficient personal pentru a produce cât poate, producătorii eolieni nu pot depăși două treimi din capacitate pentru că nu bate vântul. Importante unități de producție au fost scoase din sistem sau nu sunt puse în funcțiune din motive care nu țin de cauze obiective. Știm cu toții cum a fost închisă Termocentrala Mintia, știm că există hidrocentrale care nu sunt puse în funcțiune pentru că ONG-uri finanțate din exterior au obținut sentințe judecătorești pe motiv că sunt puse în pericol specii de animale.

Așadar, țara are cu ce, dar, în mod cu totul misterios, nu poate produce cât are nevoie. Și, deloc misterios, în condițiile în care cererea nu este satisfăcută, prețurile cresc. Pentru că onor’ anumiți politicieni au vrut neapărat să liberalizeze piața de energie. Ne-au spus că prețurile or să scadă dar, de când s-a liberalizat piața, prețurile doar cresc. Pentru că nu au cum să scadă din moment ce capacitățile de producție rămân aceleași sau chiar se reduc; oricât de mulți distribuitori s-ar înființa pentru a se crea iluzia unei piețe, câtă vreme nu crește numărul producătorilor, prețul nu are cum să scadă.

Să mai notăm că, în vreme ce țările occidentale nationalizează producția de elecricitate, România se grăbește să privatizeze Hidroelectrica. Evident, e rost de făcut bani acolo. Pentru că energia hidroelectrica este cea mai ieftin de produs energie dar, conform birocraților de la Bruxelles, trebuie vândută la același preț cu cea produsă în centralele pe gaz.

În concluzie, prețurile la energie în România sunt crescute artificial pentru ca niște băieți deștepți să bage în buzunar sume enorme, câștigate din pix. Iar Guvernul ce face? Compensează energia electrică într-o manieră care permite furnizorilor să crească oricât prețurile. În acest timp, politicienii va sfătuiesc să mai puneți o haină în plus, să faceți duș în doi și pipi la chiuvetă ca să-l ofticați pe Putin.

Și românii ce fac? Merg după fentă, cum au mers și în cei doi ani de carcalac.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri