Ultima gradinita publica edificata in municipiu dateaza de pe vremea lui Sechelariu

Gradinitele din municipiul Bacau sunt supra-aglomerate. Este o realitate care tinde sa se acutizeze, in conditiile in care populatia prescolara creste continuu. In acest an, 400 de copii nu au mai avut loc in gradinitele din oras, in special in cele cu program prelungit. In situatia in care structura scolarizarii va ramane neschimbata, Inspectoratul Scolar atrage atentia ca se impune construirea imediata, in municipiul Bacau, a cel putin doua astfel de unitati scolare.

Copiii prescolari nu mai au loc in gradinitele din municipiul Bacau. Numarul dosarelor depuse in acest an la gradinitele de stat depaseste cu mult planul de scolarizare propus de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ). Este o realitate care tinde sa se acutizeze si care are efecte ingrijoratoare. In acest an, 400 de copii nu au mai avut loc in gradinite, in special in cele cu program prelungit. In urma analizelor efectuate pe structura scolarizarii, Inspectoratul Scolar atrage atentia cu privire la faptul ca in municipiul Bacau se impune construirea ime­diata a cel putin 2 astfel de unitati scolare. “Avem un deficit enorm de locuri in gradinite. Numarul lor este insuficient fata de cereri, iar unele gradinite, in special in cele cu program prelungit, functioneaza si cu 37-38 de copii intr-o sala de clasa, ceea ce este foarte mult. Acolo raspunderea cade strict pe directorul respectiv si educatoarea de la clasa. Daca nu se mai construiesc macar doua gradinite in municipiul Bacau, situatia va fi cu adevarat dramatica. Nu este normal ce se intampla, mai ales in conditiile in care numarul celor ramas fara loc in gradinita este mare acum, iar populatia prescolara este in crestere de la an la an”, a declarat prof. Nicu Harasemciuc, inspector scolar adj. ISJ Bacau, care a prezentat situatia gradinitelor bacauane si la Institutia Prefectului.

Cereri peste oferta educationala

In aceste conditii, a lipsei de spatiu si a nu­marului mic de astfel de unitati din invatamantul prescolar, gradinitele din Bacau au fost luate pur si simplu cu asalt de parinti. Nu toate dosarele au putut fi acceptate, chiar daca se incadrau in criteriile stabilite la nivelul fiecarei unitati. La gradinita cu program prelungit “Lizuca”, una din cele mai cautate gradinite din acest moment, cererile de inscriere au depasit cu mult numarul de locuri aprobat de minister. Iar presiunile din partea parintilor au fost foarte mari. “Am selectat si noi cat am putut dosarele, dar tot am inscris copii peste numarul de locuri aprobat de minister. Am facut in asa fel incat sa prindem copiii care sunt arondati gradinitei noastre, am tinut cont de cazurile sociale, de parintii care mai au copii la noi, dar sa stiti ca fiecare dosar are povestea lui. Am cerut in schimb si sprijinul parintilor, ca sa ne inteleaga, sa aduca micutii numai pana la pranz, ca nu avem destule patuturi si sa mai astepte pana se va mai rezolva situatia. Trebuie sa se gaseasca solutii pentru ca cererile sunt tot mai mari fata de oferta noastra educationala”, ne-a explicat Petronela Moraru, director Gradinita cu program prelungit “Lizuca” Bacau, care inca mai are cereri de la parinti pentru a-si inscrie copiii. Si ieri au venit patru.

52 de dosare pe 30 de locuri

Si in alte gradinite situatia este asemanatoare. La Gradinita 30, din zona Cornisa, in prezent sunt deja depuse 52 de dosare, in conditiile in care legea prevede ca numarul maxim de copii intr-o clasa sa nu depaseasca 30. “S-au inscris deja 52 de dosare, iar prin lege noi nu avem voie sa depasim 30 pe clasa. Pe langa grupa mica, mai avem inca patru grupe – mica, mijlocie, mare si an pregatitor. An de an cererile sunt tot mai mari. Cine nu va fi admis, ca trebui sa-si caute loc in alta gradinita”, ne-a declarat si Irina Girleanu, ingrijitor la Gradinita 30 Bacau. Deficitul de locuri in gradinitele de stat din municipiul Bacau va crea si in viitor reale probleme, mai ales ca numarul copiilor de varsta prescolara este in crestere continua. Numai pentru acest an scolar se preconizeaza ca vor urma cursurile unei gradinite circa 22.000 de prescolari. Asta numai daca au si unde.

Roxana Neagu

Primaria nu stia de situatia de la Gradinita Letea

Reprezentantii Primariei Bacau sustin ca nu erau la curent cu situatia copiilor de la Gradinita Letea. Acestia vor sfarsi in strada pentru ca actuala conducere a municipalitatii nu s-a interesat sa le gaseasca un alt imobil. Gradinita a fost castigata definitiv si irevocabil de fabrica de hartie, dupa un proces intins pe mai bine de 4 ani. In prezent, conducerea fabricii intentioneaza sa valorifice imobilul, asta dupa ce in prealabil a facut mai multe propuneri Primariei in vederea gasirii unei solutii care sa nu-i afecteze pe copii. “Nu a existat niciun fel de comunicare. Noi am facut mai multe propuneri Primariei, dar se pare ca ele nu au fost luate in calcul. Cine nu se gandeste la copii, nu se gandeste la viitor”, a declarat directorul Letea SA, Adrian Popovici. Aurelia Pitu, inspector de specialitate in cadrul ISJ Bacau, a declarat ca alesii trebuie sa se implice in rezolvarea problemei de la Gradinita Letea. “Consiliul Local trebuie sa gaseasca o solutie, sa ajunga la o formula amiabila cu Letea astfel incat acei copii sa nu aiba de suferit”, a declarat Pitu. Ea a atras atentia ca in ultimii 6 ani nu s-a mai construit nicio gradinita publica in municipiul Bacau si ca peste 400 de copii au ramas neinscrisi la grupele mici in acest an. De cealalta parte, in stilul caracteristic actualei admi­nistratii locale, reprezentantii Primariei au decretat ca de vina pentru gradinitele lipsa din Bacau ar fi… Boc. “Primaria Bacau este beneficiara a doua hotarari emise de Guvernul Tariceanu prin care Bacaul urma sa primeasca finantare pentru constructia a trei gradinite. Din pacate, actualul guvern nu a pus in practica aceste hotarari, desi Primaria s-a achitat de toate obligatiile care au stat la baza promovarii respectivelor hotarari de Guvern”, a declarat Ionut Tomescu, purtator de cuvant al Primariei Bacau. (L. Bogdanel)