Lucratorul vamal a fost asaltat de sutele de bacauani care au cumparat online / foto: Ioan Bisca

– In luna decembrie, vama isi prelungeste programul de lucru la punctele de vamuire

In ultima vreme, tot mai multi bacauani au inceput sa faca shopping online. Practic, de pe diverse site-uri din afara, gen ebay.com, amazon.co.uk, dx.com sau aliexpress.com, se cumpara cam orice, in special, „ieftineala”.

Daca de la magazinele online de pe la noi, poti cumpara produse cu cel putin 25 la suta mai ieftine decât in magazinele clasice (diferentele cele mai mari regasindu-se la carti, tablete si telefoane mobile), bacauanii gasesc pe site-urile din afara o multime de lucruri, chiar si la jumatate de pret.

S-a vazut cel mai bine la recenta campanie promotionala ocazionata de Black Friday, când bacauanii s-au inghesuit sa cumpere de toate de la magazinele online din afara. Acest lucru s-a remarcat imediat in activitatea vamesilor bacauani, prin filtrul carora trec toate produsele provenite din afara spatiului comunitar.

„A crescut foarte mult volumul coletelor postale primite de persoanele fizice din Bacau prin punctul de vamuire pe care-l avem deschis in cadrul Oficiului postal nr. 9, din zona Energiei. Cred ca s-a ajuns la o dublare a numarului coletelor de acest gen. Daca inainte aveam circa 700-800 de colete pe luna, in aceasta perioada au ajuns la circa 1.500-1.800 si, in mod sigur, va mai creste in perioada sarbatorilor de iarna. Se cumpara orice, tot ce este foarte ieftin, de la prize, intrerupatoare, pixuri, stick-uri USB, absolut de toate si mai ales ce se incadreaza sub valoarea de 10 euro, care, potrivit legii, nu este taxat vamal.”
– Valentin Grosu, seful punctului vamal Bacau

Poderea cea mai mare a cumparaturilor facute de bacauani a provenit din magazinele online din China (peste 80 la suta), dar pasionatii de shopping din fata calculatorului au facut achizitii si din Statele Unite sau Japonia.

In acest context, responsabilii vamii centrale au decis sa prelungeasca, de la 1 decembrie, programul de lucru la punctul de vamuire a coletelor, care functioneaza la Oficiul Postal nr 9. Astfel, daca pâna acum, ghiseul era deschis doar 10 ore pe saptamâna, incepând cu luna decembrie, programul de functionare a unitatii vamale din Bacau va fi de luni pâna joi, intre orele 10.00 si 14.30.

In plus, s-a mai hotarât redeschiderea punctului de vamuire de la Onesti (din cadrul oficiului postal amplasat in zona Pompieri), inchis de legislatura Boc.

Prin urmare, locuitorii din zona, inclusiv cei de pe Valea Trotusului, nu vor mai fi nevoiti sa faca deplasarile in municipiul Bacau pentru a ridica aceste colete. Punctul de la Onesti va fi deschis in fiecare zi de vineri, de la ora 11.00 la 14.00.

„Desigur, daca situatia o va impune, având in vedere posibilele cresteri ale vânzarilor online, in perioada Sarbatorilor, se va putea lua decizia functionarii acestor puncte de lucru ale vamii in regim total, adica de la 8.00 la 16.00, exact cât este programul oficiilor postale”, a completat seful vamii din Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ