19 martie 2024
Top StoryCreșe în școli

Premieră pentru Bacău: învățământ antepreșcolar în rețeaua școlară a ISJ

Creșe în școli

În Consiliul Local Bacău a fost votată noua rețea școlară pentru anul 2019-2020, conform legii. Dacă la nivelul unităților de învățământ – grădinițe, școli gimnaziale, colegii/licee – nu apare nicio modificare, noutatea absolută este însă aprobarea preluării de către Inspectoratul Școlar Județean a tuturor creșelor din municipiul, unități care până acum erau în subordinea autorității locale. Ce va înseamna acest lucru?

„Eu nu fac nimic altceva decât să respect o lege. O modificare a Legii Educației prin care putem prelua aceste unități antepreșcolare în rețeaua școlară a învățământului preuniversitar”, a declarat pentru Deșteptarea prof. Florin Lazăr, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bacău.

Concret, este vorba despre un ordin al Ministerului Educației nr. 5235/2018 pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari, preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2019-2020, care a intrat în vigoare în octombrie anul trecut.



Având la bază acest ordin, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a propus spre aprobare Consiliului Local Bacău (și a fost aprobat, mai întâi în prima ședință ordinară din luna ianuarie, și apoi ieri, într-o ședință extraordinară), ca șase unități de învățământ cu personalitate juridică din municipiul Bacău să preia din anul școlar viitor în structura lor și cele șase creșe câte sunt în acest moment în oraș, în subordinea centrului Bugetar de Creșe, respectiv:

• Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” – Creșa nr. 9 (cartierul CFR) (ce va fi arondată Grădiniței din cadrul Școlii „Dimitrie Leonida”)

• Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” – Creșa „Letea” (ce va fi arondată Grădiniței „Letea”)

• Școala Gimnazială „Constantin Platon” – Creșa nr. 6, de pe strada Alexandru cel Bun (arondată Grădiniței 33)

• Școala Gimnazială „George Bacovia” – Creșa nr. 4, strada Carpați (arondată Grădiniței 28)

• Școala Gimnazială „Mihai Drăgan” – Creșa nr. 19, strada Constache Negri (arondată Grădiniței „Rază de soare”)

• Școala Gimnazială Nr.10 – Creșa nr. 3, strada Pictor Andreescu (arondată Grădiniței 21)

Practic, s-au ales acele unități de învățământ preuniversitar acreditate, care au în apropiere tocmai de aceste șase creșe din municipiul Bacău. Iar dacă în ianuarie a fost votată preluarea acestora de către ISJ, în ședința de ieri s-a aprobat și numărul de antrepreșcolari care vor beneficia de acest tip de educație timpurie, respectiv: 80 la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” (Creșa nr. 9), 50 la Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” (Creșa „Letea”), 80 la Școala Gimnazială „Constantin Platon” (Creșa nr. 6), 80 la Școala Gimnazială „George Bacovia” (Creșa nr. 4), 60 la Școala Gimnazială „Mihai Drăgan” (Creșa nr. 19) și 110 la Școala Gimnazială Nr.10 – Creșa nr. 3.

Despre personalul care lucrează acum în aceste creșe nu se vorbește încă, iar acest lucru se va avea un răspuns concret, arată tot generalul Lazăr, abia după ce se obține și finanțarea aferentă.

Tot prof. Florin Lazăr, inspector general, spune că și-au mai manifestat o astfel de dorință de reorganizare a rețelei școlare și introducerea creșelor în această rețea primăriile Onești și Moinești. Dar totul a fost doar la stadiu de discuție, fără nicio aprobare locală în acest sens.


„Conform legii, din anul școlar viitor, învățământul antepreșcolar poate fi finanțat de la bugetul de stat, așa cum este în acest moment finanțat tot învățământul preuniversitar. Cu o singură condiție: ca acele instituții care furnizează acest învățământ antepreșcolar să fie acreditate. Pentru a obține această acreditare, absolut necesară în obținerea finanțării, prima etapă este autorizarea provizorie. În acest fel, în maximum doi ani de zile devin acreditate, iar astfel statul român poate și finanța aceste unități. Practic, prin această măsură, degrevăm sarcina financiară de pe autoritățile locale care iau această decizie.

Dar, pentru a putea funcționa, aceste instituții trebuie să aibă personal didactic specializat în învățământul antepreșcolar, adică acei educatori puericultori, pe care noi îi avem întrucât la nivelul orașului Bacău avem o școală de învățământ pedagogic, respectiv Colegiul Național Pedagogic «Ștefan cel Mare», unde avem o clasă în oferta educațională de educatori puericultori. Cu această decizie, oferim în creșele băcăuane nu numai îngrijirea copilului de vârstă antepreșcolară, ci și, atenție!, educație antepreșcolară, care la momentul acesta nu se face.

Și, mai mult, degrevăm bugetul local de aceste cheltuieli, care vor fi preluate de bugetul de stat. Ar fi o greșeală din partea noastră ca de la anul școlar viitor să irosim niște bani care vin de la bugetul statului. Acum, este doar o primă etapă pentru acea acreditare. Practic, noi ne încadrăm acum strict în parametrii legislativi.”
Prof. Florin Lazăr, inspector școlar general ISJ Bacău

„Eu nu pot să spun decât că nu am fost deloc consultată atunci când s-au luat aceste decizii. Spun doar că în ultimii ani, cel puțin de când sunt eu director, din octombrie 2016, s-au făcut pași importanți în modernizarea învățământului antepreșcolar băcăuan.

Drept dovadă, de când sunt eu la conducere s-au creat 120 de noi locuri în creșe și cred că mergem în direcția cea bună. Părerea mea este că Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul Local Bacău s-au grăbit cu această nouă formulă de rețea școlară. Nicăieri în țară nu se întâmplă așa ceva, în niciun județ, în niciun oraș, chiar dacă se vorbește despre un ordin al Ministerului Educației, care de fapt este doar o metodologie, fără norme de aplicare, care nu au mai fost emise.

Noi ne-am reunit în Asociația Creșelor pe țară și vom avea un punct de vedere unitar referitor la această situație. Vom vedea ce se va întâmpla în viitor. Dacă este o decizie pripită sau nu. Important este să nu sufere copiii și părinții lor!”
Diana Buganu, director al Centrului Bugetar Creșe Bacău

În acest moment, în cele 6 creșe din Bacău sunt îngrijiți 460 de copii cu vârstă antepreșcolară. Solicitările părinților sunt mult mai mari, în fiecare an listele de așteptare fiind de peste 100 de dosare, iar nevoia de noi spații de astfel de unități este stingentă. Înscrierile în creșe pentru anul școlar viitor vor începe în luna mai, conform deciziilor luate în consiliul de administrație al Centrului Bugetar Creșe Bacău. În aceste unități antepreșcolare băcăuane lucrează acum 118 persoane.

Primăria Municipiului Bacău a demarat o serie de proiecte specifice Axei prioritare 4 cu ajutorul cărora, prin fonduri nerambursabile, să fie construite noi creșe: în cadrul Școlii „Nicu Enea”, Școlii Gimnaziale „G.M. Cancicov”, Colegiului Tehnic de Comunicații „N.V.Karpen” și una în cartierul Șerbănești, precum şi Creşa „Alecu Russo”, care se află deja în proces de reamenajare. De asemenea, tot prin fonduri cu finanțare europeană, se vor moderniza și creșele existente.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri