Proprietarii de cel putin trei bovine, precum si detinatorii de cota de lapte care in ultimii trei ani au livrat/vândut direct cel putin trei tone de lapte anual pot solicita de la stat sprijin in cadrul schemelor de plata Ajutoare Nationale Tranzitorii în sectorul Zootehnic (ANZT). Bovinele din proprietate trebuie sa fi avut, la data solicitarii sprijinului, vârsta de minimum 16 luni.

Depunerea cererilor se poate face, conform programarilor, individual sau prin reprezentant legal în baza documentelor notariale, atât la Centrul Judetean APIA Bacau, din str. G. Bacovia nr. 20, cât si la centrele locale din Moinesti, Onesti, Sascut, Racaciuni, Podu Turcului, Vultureni si punctul de lucru Comanesti.

Fermierii care solicita schemele de plata trebuie sa depuna un dosar care sa cuprinda copia pasaportului fiecarui animal pentru care se solicita ajutor de la stat sau copie dupa documentele care atesta iesirile din efectiv, si/sau pentru care nu s-a solicitat/beneficiat de prima în anii 2013 si 2014, copia dupa dovada de înregistrare a solicitantului în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cota 2014 – 2015, pentru fermierii care solicita schema decuplata de productie în sectorul lapte, precum si a cantitatilor de lapte livrate si/sau vândute direct, în cazul fermierilor nou înregistrati în sistemul de administrare a cotelor de lapte sau care nu au depus cereri în anii 2013 si 2014.

Dosarul mai trebuie sa includa, pe lânga dovada unui cont bancar activ, si o adeverinta prin care se recunoaste statutul de crescator de bovine al solicitantului, eliberata de catre asociatiile crescatorilor de bovine legal constituite, afiliate la o federatie a crescatorilor de bovine organizata la nivel national. Adeverinta se elibereaza gratuit, indiferent daca solicitantul este membru sau nu al federatiei/asociatiei respective.

„Recomandam producatorilor agricoli care îndeplinesc conditiile de acordare acestor scheme – ANTZ si SCZ – sa solicite medicului veterinar de libera practica, precum si asociatiilor crescatorilor de bovine/ovine/caprine, eliberararea adeverintelor inainte de a se prezenta centrele APIA, în vederea depunerii cererii unice de plata pentru anul 2015. In masura in care aplicatia va permite, se vor programa si fermierii crescatori de ovine/caprine pentru schemele Ajutoare Nationale Tranzitorii si Sprijin Cuplat in sectorul Zootehnic, precum si fermierii crescatori de bovine cu peste 10 capete bovine.”, a precizat Ghita Burlui, directorul APIA Bacau.

In 2014, in cadrul cererilor unice de plata pentru schema de Ajutoare Nationale Tranzitorii în sectorul Zootehnic (ANTZ) – specia bovine – (schemele decuplata lapte si decuplata carne) au fost inregistrati, in total, 3.177 de beneficiari eligibili cu 19.423 bovine eligibile si o cantitate de lapte eligibila de 12.075 tone.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ