Doi bacauani au reusit sa pacaleasca functionarii unei banci si sa obtina, cu acte false, un credit de peste 37.000 euro. Banca si-a dat seama ca adeverintele de venit sunt false dupa ani buni, când platile au inceput sa intârzie.

In martie 2007, sotii Daniela P. si Sorin Dumitru P. au solicitat Volksbank – Sucursala Bacau un credit de nevoi personale de 37.812 euro pentru o perioada de 25 de ani. Sorin Dumitru P. a depus la dosarul de credit o adeverinta de venit din care reiesea ca este angajat la SC Cerealcom Bacau, iar Daniela P., acte care atestau ca lucreaza la SC Conbeta Prompt.

Documentele au fost trimise pentru verificare la Sucursala Regionala din Piatra Neamt, dupa care clientilor li s-a aprobat creditul.

PUBLICITATE

Conventia de credit a fost cu garantie ipotecara pe un apartament ce apartinea fratelui inculpatului Sorin Dumitru P, care si-a dat acordul sa fie garant.

La scurt timp dupa ce au retras banii din banca, sotii P. au parasit tara si s-au mutat in SUA. Astfel, fratele care a garantat creditul cu propria locuinta a trebuit sa achite ratele la banca.

A reusit sa plateasca doar pâna in 2011, când a sistat platile din cauza unor probleme financiare si, drept consecinta, si-a pierdut si apartamentul.

De-abia când ratele nu au mai fost achitate, Volksbank a luat la verificat toate actele din dosarul de credit si a descoperit ca adeverintele de venit sunt false si ca cei doi inculpati nu figureaza angajati cu contracte de munca la nici una din societatile comerciale de pe raza judetului Bacau.

In urma plângerii penale a bancii, sotii P. au fost trimisi in judecata, pentru inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata, si au fost condamnati, la Judecatorie, la pedepse de câte 2 ani inchisoare cu suspendare.

Având in vedere ca prejudiciul cauzat bancii a fost recuperat prin achitarea partiala a ratelor si prin vânzarea la licitatie a apartamentului ipotecat, instanta a respins pretentiile civile ale Volksbank ca nefondate, motivat de faptul ca „partea vatamata nu este indreptatita sa solicite instantei penale derularea contractului de credit, ci doar recuperarea sumei cu care a fost inselata”.

Curtea de Apel a desfiintat partial sentinta Judecatoriei si a constatat incetarea procesului penal in ceea ce priveste infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, fapta care s-a prescris.

Prin urmare, cei doi au fost gasiti vinovati doar pentru infractiunea de inselaciune, pedeapsa ramânând aceeasi.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ