29 martie 2024
ContrasensCredeți că ar fi bine dacă s-ar reintroduce Armata?

Credeți că ar fi bine dacă s-ar reintroduce Armata?

Văd de ani de zile un fenomen interesant. Fiți liniștiți, nu se întâmplă numai la noi; este un fenomen global și afectează, în general, țările în care nu mai există serviciul militar obligatoriu. Unii îi numesc pe tinerii care aparțin acestei generații “snowflakes” – fulgi de zăpadă. Wikipedia ne spune ce se înțelege: “termen argotic defavorabil pentru anumite persoane, însemnând că acestea au un simț enorm al unicitățîi, un sens nejustificat de a cere privilegii sau sunt ultra-emotive, ușor ofensabile și incapabile să se confrunte cu opiniile contrare”.

Deja nu mai este vorba despre tradiționala dispută între generații, despre revolta adolescenților sau alte clișee. Uitați-vă bine în jur, în familie, în oraș, pe rețelele sociale și o să-i recunoașteți. Sunt oamenii cu care nu poți discuta rațional un lucru, care nu acceptă argumente care ar demola opiniile lor, care după două-trei vorba mai repezite părăsesc nu doar discuția, dar și încăperea sau/și persoane care susțin că li se cuvine totul și chiar mai mult. Există o opinie cum că acestei categorii de oameni le lipsește ceva care să le ordoneze viața, care să le dea un sens existenței și care, în principiu, să-i aducă puțin cu picioarele pe pământ.

Acel lucru ar fi serviciul militar obligatoriu sau măcar ceva similar de genul unei tabere de câteva luni în care adolescentul să învețe puțin din regulile vieții și, mai ales, să se descurce singur, fără mama și fără tata care să-i sufle in fund toată ziua. Nu în ultimul rând, s-ar pregăti cât de cât o generație de rezerviști care să poată interveni când ar fi cazul.

Nu neapărat la război, ci la calamități, de exemplu. Dar avantajul suprem – se spune – ar fi că s-ar pune puțină ordine într-o generație bulversată. Armata, se știe, este ca un buldozer: îi înalță pe unii și-i coboară pe alții, către o medie. Modeleaza caracterele, cum ar veni. Cât se poate. E și un mediu in care pot interacționa diferitele segmente de societate care, altfel, nu s-ar întâlni niciodată. Se pot învață multe din aceste interacțiuni.

La modul teoretic, se pot deprinde multe lucruri, de la făcutul patului până la curățatul ghetelor și măturatul dormitorului. Desigur, nu toată lumea ar fi încântată de o asemenea idee și sunt absolut sigur că multă lume ar respinge-o. Încercați, totuși, să judecați neutru punând in balanță lucrurile pozitive și cele negative: credeți că României îi lipsește serviciul militar obligatoriu?

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri