La Colegiul Național „Vasile Alecsandri” a avut loc ieri lansarea antologiei Concursului Național „Alecsandriana – creativitate și literatură”, ediția a XII-a, 2018, un eveniment care s-a desfășurat pe parcursul unui an, în trei etape distincte:prima etapă, online, de înscriere la concurs, cu o creație literară proprie, pe o temă dată, a avut loc în perioada martie – iunie 2018; a doua etapă, directă, a avut loc pe 29 septembrie 2018, la Colegiul „Alecsandri”, unde concurenții finaliști ai primei etape au participat la proba scrisă, în urma căreia au fost stabiliți laureații concursului; a treia etapă, cea finală, a editării și tipăririi antologiei concursului, care s-a petrecut pe parcursul lunii octombrie 2018.

În volumul „Crai Nou” sunt publicate textele elevilor finaliști, de la toate cele 6 subsecțiuni ale concursului (limbile română, engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă), cu care ei s-au înscris la prima etapa a competiției, și care au trebuit să reflecte și să respecte o temă dată – „Trepte” -, precum și subiectele date la proba scrisă, la ediția precedentă, dar și selecții din lucrările scrise premiate la ediția precedentă.

În antologia lansată ieri, în prezența profesorilor, a elevilor și a invitaților, au fost publicate textele celor 107 finaliști, dintre care 76 sunt elevi de gimnaziu și de liceu din județul Bacău. Concurenții băcăuani au provenit din 12 școli generale și licee, precum: CN „Gh. Vrănceanu”, CN „Ferdinand I”, CN „Vasile Alecsandri”, Colegiul „Mihai Eminescu”, toate din Bacău, CN „Dimitrie Cantemir” din Onești, CT „Dimitrie Ghika” din Comănești, CN „Costache Negri” de la Târgu-Ocna, CT „Ion Borcea” din Buhuși, dar și din Școala Gimnazială „Spiru Haret”, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza”, Școala Gimnazială „Ion Creangă” și Școala Gimnazială Nr.10, toate din Bacău.

Coordonatorii concursului, ajuns la a XII-a ediție în 2018 și aflat în Calendarul Activităților Educative Naționale (CAEN) al Ministerului Educației Naționale (MEN), sunt profesoarele de Limba și literatura română Ramona Mocanu și Călina Stroe, alături de Anca-Elena Constantinescu, de la CN „Vasile Alecsandri” Bacău.

La lansarea antologiei au participat ca invitați speciali Tincuța Horonceanu-Bernevic, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bacău, și custode al Casei Memoriale „George Bacovia” din Bacău, dar și prof. Vasile Cautiș, fost director al colegiului, acum consilier județean în cadrul Consiliului Județean Bacău.

Editarea și tipărirea antologiei „Crai Nou” a fost finanțată de Consiliul Județean Bacău, în urma unui proiect de asociere cu Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău. Volumul a fost oferit, după lansare, în mod gratuit, finaliștilor și profesorilor lor coordonatori, ca parte a premiului de participare la concurs.

„Concursul Național «Alecsandriana» a reușit să reunească în toți acești ani sute de participanți din toate județele țării, dar și din afara acesteia. Obiectivul declarat, încă de la început, al proiectului se pare că s-a împlinit într-o mare măsură prin realizarea unei legături între generații, prin creație și impact la nivel național. Sperăm că acest concurs va reuși mult timp de acum înainte să capteze atenția și să promoveze tineri talentați, pentru care creația înseamnă afirmarea într-o și pentru o lume mai bună.”
Prof. Călin Leon Boambă, directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri” BacăuPUBLICITATE