28 martie 2024
ContrasensCRAB nu știe să vorbească

CRAB nu știe să vorbească

La finele săptămânii trecute am fost”binecuvântați” din nou cu o avarie la rețeaua de apă potabilă. De data aceasta nu a mai fost de vină nici vechimea instalațiilor și nici vreo alunecare de teren. Pur și simplu, o conductă s-a aflat în momentul nepotrivit, la locul nepotrivit.

Cauzele exacte ale faptului că o conductă de apă a fost spartă și apoi, că să fie reparată, s-a închis vană de la stația de tratare, pentru că nu se știa ce e cu țeava respectivă, vor fi stabilite de autorități. Pe noi ne interesează cum sunt anunțați băcăuanii de faptul că iarăși nu mai au apă și, eventual, când este posibil să se rezolve situația.

Avariile din ultimii ani au pus nervii locuitorilor acestui oraș la grea încercare iar la psihoza colectivă care apare de fiecare dată când se întrerupe apa a contribuit și comunicarea deficitară a Companiei Regionale de Apă.

Vineri, de exemplu, după ce conducta s-a spart în cartierul CFR, CRAB a comunicat că sunt afectate doar locuințele din Centrul și Nordul Bacăului. Când încep să vină informații că apa s-a întrerupt cam prin tot orașul, CRAB revine cu o listă de străzi despre care multă lume a spus că era incompletă.

Iar de comunicat, comunică, din câte se poate constata, doar pe site-ul său. În vreme ce, de exemplu, Facebookul duduia de comentarii și întrebări. Și nu e prima dată când comunicarea CRAB este deficitară. Să ne amintim că în ocaziile precedente, compania a anunțat că reparațiile și reumplerea instalațiilor vor dura 3-4 zile.

Adică, dacă țeavă crăpase miercuri, apa avea să revină abia sâmbătă. Un termen lung, probabil pentru a include și situațiile neprevăzute, dar șocant pentru locuitorii orașului, care se vedeau în situația de a nu se mai putea spala, găti sau folosi toaletele atâta timp.

Problema cu deficiența aceasta de comunicare persistă de foarte multă vreme. Dacă CRAB nu are un angajat desemnat să țină legătura cu publicul, ar trebui să angajeze. Comunicarea instituțională a evoluat, schimbările se petrec cu o viteză uluitoare iar simpla postare a unor comentarii seci pe site-ul propriul la câteva ore după eveniment nu mai este suficientă.

Adică, pot afla în timp real ce face prefectul, primarul, cum intervin pompierii, ce străzi mai asfaltează SSP, dar nu știu de ce nu e apă la robinet și cât o să dureze această situație! Pe de altă parte, nu e mai puțin adevărat că isteria colectivă care se petrece în momentele în care apare câte o avarie este efectul unor așteptări false, lumea având impresia greșită că trăiește într-o țară funcțională.

Nu ar fi rău să conștientizăm că de multă vreme România nu mai este o țară în care lucrurile funcționează normal. După ani de zile de tăieri de cheltuieli, de subfinanțare a infrastructurii, de evitare a lucrărilor de mentenanță, faptul că unele lucruri mai funcționează reprezintă excepția, și nu regula.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri